„Mes norime, kad Baltarusijos žmonės turėtų laisves, kurių jie reikalauja... Mes raginame, kad taikūs protestuotojai būtų apsaugoti, o ne žalojami. Tai daryti nėra niekam naudinga“, – sakė Prahoje viešintis JAV diplomatijos vadovas.

Čekijos premjeras Andrejus Babišas savo ruožtu pavadino įvykius Baltarusijoje, kur jau tris naktis vyko protestai prieš rinkimų rezultatų klastojimą, „šokiruojančiais“.

„Vietinis režimas nepriimtinas, tai, kad vyksta gatvėse, nepriimtina, rinkimų kursas buvo nepriimtinas, o dabar kyla klausimas, ar Europa pasikliaus tik deklaracijomis, ar veiks“, – pareiškė čekų ministras pirmininkas.

Protesto akcijos kilo Baltarusijos valdžiai pirmadienį paskelbus, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas šeštai kadencijai.

Čekija tapo pirmąja M. Pompeo penkių dienų vizito Vidurio Europoje stotele; jis yra numatęs plačią darbotvarkę, įskaitant Kinijos vaidmenį plėtojant 5G tinklus, energetinė saugumą ir JAV karių dislokavimą regione.

Vėliau JAV valstybės sekretorius vyks į Austriją, Slovėniją ir Lenkiją.