Vyriausybė šią savaitę planuoja suteikti vakcinos, kurią sukūrė Maskvos Gamalėjaus institutas, sąlyginę registraciją, kuri atvertų duris plačiam jos naudojimui. Vis dėlto iki rugpjūčio pradžios oficialiai vakcina buvo išbandyta tik su mažiau nei 100 žmonių, o plataus masto jos naudojimas gali būti pavojingas, pirmadienį sveikatos ministrui Michailui Muraškai nusiųstame laiške teigia Klinikinių tyrimų organizacijų asociacija (ACTO).

„Kodėl visos korporacijos laikosi taisyklių, tik ne Rusijos bendrovės? Klinikinių tyrimų vykdymo taisyklės surašytos juodu ant balto ir galioja visiems. Jų negalima pažeisti, – telefonu kalbėjo ACTO vykdomoji direktorė Svetlana Zavidova, – Tai Pandoros skrynia, ir mes nežinome, kas nutiks žmonėms, kuriems bus suleista neaprobuota vakcina.“

Gamalėjaus vakcinos, kuri kuriama kartu su Rusijos tiesioginių investicijų fondu (RDIF), trečiasis testavimo etapas prasidėjo praėjusią savaitę. Pirmadienį šalies premjeras Michailas Mišustinas išsakė viltį, kad vakcina bus „greitu laiku“ įregistruota. Anot vieno iš jo pavaduotojų, vakcinos gamyba greičiausiai prasidės rugsėjį, o masinės vakcinacijos, sveikatos ministerijos teigimu, gali būti pradėtos spalį.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas spaudai Christianas Lindmeieris praėjusią savaitę Ženevoje sakė, kad vakcinos turi praeiti visus testavimo etapus iki licencijos suteikimo.

Konkurencinga veikla

„Mes tai vertiname kaip tam tikrą konkurencingą kelių Vakarų farmacijos bendrovių veiklą – bendrovių, kurios nori dominuoti vakcinų rinkoje ir nenori jokios konkurencijos, – teigė RDIF vadovas Kirillas Dmitrijevas. – Rusijos sveikatos ministerija laikysis visų reikalaujamų patvirtinimo procedūrų, neaplenkdama jokių taisyklių.“

Nemažai Rusijos verslo bei politinio elito daliai dar balandį buvo suteikta galimybė gauti eksperimentinę vakciną, teigė šaltiniai, susipažinę su situacija. Gynybos ministerijos teigimu, kariai savanoriai liepą baigė antrojo etapo bandymus. Rezultatai nebuvo publikuoti recenzuojamame žurnale.

Mokslininkai ir farmacijos bendrovės iš kitų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Japoniją bei Kiniją, taip pat skuba kurti vakcinas. „AstraZeneca Plc.“, „Moderna Inc.“ Ir „Pfizer Inc.“ pradėjo baigiamąjį COVID-19 vakcinų testavimo etapą, pirminių su žmonėmis atliekamų testų rezultatų tikimasi ne anksčiau kaip spalį.

ACTO atstovauja grupei tarptautinių bendrovių, kurios atlieka klinikinius tyrimus Rusijoje, tarp jų tokios milžinės kaip „Pfizer“, „AstraZeneca“ ir „Novartis“.

Rusijoje antrąjį šių metų ketvirtį užregistruota 27 000 mirčių, susijusių su COVID-19, rodo Federalinės statistikos tarnybos duomenys. Pagal patvirtintų atvejų skaičių, šalis yra ketvirta pasaulyje, ši mirtina liga diagnozuota beveik 900 000 žmonių.

„Jie nieko nepublikuoja, – apie Rusijos pastangas kalbėjo S. Zavidova. – Tai nesuderinama su likusiu pasauliu ir ten galiojančia tvarka. Egzistuoja standartas publikuoti net nesėkmingų tyrimų duomenis.“