Kraštutinių dešiniųjų pažiūrų lyderis susiduria su tarptautiniu smerkimu dėl didžiulių gaisrų ir augančių miškų nykimo apimčių Amazonėje. Atsaką į kritiką jis pateikė kalboje, skirtoje vaizdo konferencijai valstybių, besidalijančių didžiausiu pasaulio atogrąžų mišku.

„Atogrąžų miškai negali užsidegti. Tad ši istorija, kad Amazonė dega, yra melas ir jai mes turime priešintis tikroviškais skaičiais“, – antradienį pareiškė jis.

Tačiau Brazilijos nacionalinės kosmoso agentūros INPE palydovų duomenys parodė, kad Brazilijos Amazonėje kilusių miškų gaisrų skaičius praėjusį mėnesį, palyginus su 2019 metų liepa, padidėjo 28 proc., iki 6 803.

Ekspertai teigia, kad gaisrai įprastai neįsiplieskia savaime – juos specialiai sukelia žmonės, norėdami išvalyti žemę, kad galėtų ją naudoti ūkininkavimui ir fermų statymui.

Praėjusiais metais Amazonėje gaisrai siautėjo nuo gegužės iki spalio, o nuo jų kylantys tirštų juodų dūmų kamuoliai pasiekė net už kelių tūkstančių kilometrų esantį San Paulo miestą.

Itin svarbiu klimato kaitos stabdymo procesui laikomame Amazonės miške kilę gaisrai visame pasaulyje sukėlė pavojaus signalų. Ekspertai perspėja, kad šiemet dar tik prasidedančio sausojo sezono metu gali kilti dar daugiau gaisrų.

Pasikartojanti kritika kelia spaudimą J. Bolsonarui, kuris yra paraginęs saugomas Amazonės žemes atverti kasybai ir žemės ūkiui.

Amazonės baseine, kurio daugiau nei 60 proc. yra Brazilijos teritorijoje, šalies lyderis dislokavo karių kovai su gaisrais ir miškų nykimu, paskelbė žemės ūkio gaisrų draudimą ir subūrė darbo grupę tvarkymuisi su šia problema.

Pasak jo, visa tai davė rezultatų – praėjusį mėnesį miškų nykimas sumažėjo 25 proc.
„Dedame daug pastangų kovoje su gaisrais ir miškų nykimu, tačiau net ir tai darydami sulaukiame kritikos“, – jis sakė „Leticia Pact“ grupės, praėjusiais metais įkurtos siekiant apsaugoti Amazonę, susitikime.

Jo vyriausybė yra kaltinama atsirenkant jai tinkamus duomenis ir susitelkiant į liepą sumažėjusį miškų nykimą.

Nepaisant vieną mėnesį fiksuojamo sumažėjimo, pirmaisiais septyniais šių metų mėnesiais miškų nykimas pasiekė rekordines aukštumas, rodo INPE duomenys.