Irakiečių pareigūnai šį incidentą vadino „įžūlia Turkijos drono ataka“ autonominiame kurdų regione Irako šiaurėje, kur Ankaros pajėgos jau kelias savaites rengė smūgius prieš kovotojų pozicijas.

Per pastarąjį smūgį žuvo viena transporto priemone važiavę du valstybės sienos apsaugos bataliono vadai ir jų vairuotojas. Jie tapo pirmaisiais Irako ginkluotųjų pajėgų nariais nuo birželio vidurio, kai Turkija pradėjo operaciją kaimyninės šalies teritorijoje prieš Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojus.

Irako užsienio reikalų ministras, jau anksčiau dukart iškvietęs turkų pasiuntinį pasiaiškinti dėl Ankaros pajėgų operacijų Irako teritorijoje, sakė, kad šįkart ambasadoriui bus įteikta „protesto nota su griežtais žodžiais“, atmetančiais šią agresiją.

Ministras patvirtino, kad ketvirtadienį planuotas Turkijos gynybos ministro vizitas nebeįvyks.

Arbilio provincijos šiaurėje esančio Sidakano miesto meras Ihsanas Chalabi naujienų agentūrai AFP sakė, kad drono smūgio Pradosto regione taikiniu tapo „Irako sienos apsaugos vadai, kai jie susitikinėjo su PKK kovotojais“.

Įvykių liudininkai pasakojo apie ankstesnę dieną vykusius PKK ir Irako pajėgų susirėmimus. Pasak vietos šaltinių, turkų bepilotis lėktuvas smogė, kai pasienio apsaugos vadai atvyko į susitikimą su kovotojais, siekiant nuraminti padėtį.

Irako prezidentūra anksčiau pasmerkė „pavojingą Irako suvereniteto pažeidimą“ ir paragino Ankarą „sustabdyti visas savo karines operacijas“ minėtame regione.

Nuo turkų kampanijos pradžios žuvo mažiausiai penki civiliai gyventojai.

Ankara skelbė apie dviejų savo karių žūtį, o PKK ir jos sąjungininkai pranešė, kad žuvo 10 kovotojų ir jų rėmėjų..

PKK, kurią Ankara ir jos sąjungininkai Vakaruose laiko teroristine organizacija, kovoja su Turkijos valstybe nuo 1984 metų.

Šis judėjimas seniai naudojasi kalnuotu šiaurės Iraku kaip savo užnugario baze, rengdamas atakas prieš Turkiją, o ši savo ruožtu įkūrė karinių postų Irako teritorijoje, kad galėtų imtis veiksmų prieš kovotojus.

Kurdiškojo regiono valdžia, dominuojama Kurdistano demokratų partijos (KDP), laiko PKK savo varžove, bet niekada nesugebėjo jos išstumti iš bazių šiaurės Irake.

Irakas laiko Turkijos pajėgų buvimą kurdiškajame regione savo suvereniteto pažeidimu, bet nenori susipriešinti su Ankara – svarbia prekybos partnere ir įtakinga regiono galybe.