Kaip praneša socialinio tinklo „Telegram“ kanalas „Naša Niva“, streikuojantys „Belenergotechprojekt“ darbuotojai ėjo palaikyti elektromechanikos gamykloje dirbančių kolegų, kurie taip pat prisijungė prie visuotinių streikų.

Minsko elektrotechnikos gamyklos vadovybė pritarė streikuojančių darbuotojų reikalavimams, skelbia charter97.org. Ruošiamas bendras pareiškimas apie neteisėtai sulaikytus protestuojančiuosius ir atjungtą internetą. Vienas Minsko gyventojas protestuodamas užblokavo „mėlynąją“ metro liniją. Vyras užlipo ant bėgių, laikydamas plakatą su užrašu, reikalaujančiu nutraukti smurtą prieš taikius demonstrantus. Žmonės išlipo iš metro traukinio vagonų ir plojo.

Prie Minsko traktorių gamyklos pagrindinio kontrolės punkto susirinko 70 streikuojančių darbuotojų. Jie reikalauja gamyklos vadovų paaiškinti šalyje vykstančią situaciją. Žmonės būriuojasi.

Minske troleibusų vairuotojai atsisako dirbti antrą pamainą, pasirodžius informacijai apie rugpjūčio 10 d. vakare sužeistą troleibuso vairuotoją. Streiką paskelbė 4-asis troleibusų parkas. Baltarusijoje nebeveikia bankų sistema, nes persigandęs A. Lukašenka atjungė internetą. Apie susiklosčiusią padėtį bankai informavo Nacionalinį banką, tačiau atsakymo kol kas negavo.

Padangų gamintojos „Belšina“ darbuotojai pradėjo streikuoti Bobruiske. Šią informaciją charter97.org perdavė gamyklos darbuotojas.

Margarino fabriko darbuotojai išėjo į Minsko gatves.

Maždaug 100 įmonės „Belenergotechprojekt“ darbuotojų Kozlovo gatve žygiuoja Minsko margarino fabriko link, kad palaikytų darbuotojus, pareikalavusius užtikrinti laisvus rinkimus ir paleisti politinius kalinius.

OMON vaiko žmones iš protestų dalyvio žūties vietos Minske

Minske riaušių policijos OMON pareigūnai vaiko žmones, atėjusius atnešti gėlių į vietą, kur išvakarėse žuvo vienas iš protestuotojų, antradienį skelbia baltarusių žiniasklaida.

„Prie Puškino [metropoliteno stoties] apie 20 OMON darbuotojų. Jie vaiko minskiečius, kurie atnešė gėlių į protestų dalyvio žūties vietą“, – per platformą „Telegram“ paskelbė „Evroradio“.

Kaip pranešama, Baltarusijos gyventojai antradienį nešė gėles į sostinės vietą, kur praėjusį vakarą žuvo vienas protestų dalyvis.

Naktį iš pirmadienio į antradienį ten vyko demonstrantų ir OMON susirėmimai.

Milicija prieš protestuotojus naudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, bet demonstrantai atsakė akmenimis ir pirotechniniais užtaisais, taip pat statė barikadas, pranešė žurnalistai, protestuotojai ir įvykių liudininkai.

„Vienas iš protestuotojų mėgino nusviesti nenustatytą sprogstamąjį užtaisą į teisėsaugos pareigūnus. Jis sprogo jo rankoje“, – savo ruožtu pranešė Vidaus reikalų ministerija ir pridūrė, kad tas asmuo mirė nuo sužeidimų.

Sveikatos ministerija: gydomi per 200 nukentėjusiųjų

Daugiau kaip 200 žmonių, nukentėjusių per protesto akcijas Baltarusijoje po prezidento rinkimų, yra gydomi šalies ligoninėse, antradienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija.

„Šiuo metu respublikos stacionaruose gydomi kiek daugiau nei 200 žmonių“, – nurodė ministerija.

Jie gydomi „dėl minkštųjų audinių traumų, galūnių traumų. Keli žmonės paguldyti į ligoninę dėl galvos traumų, taip pat krūtinės ir pilvo sužalojimų. Dažniausiai tai – lengvi sužalojimai“, priduriama pranešime.

„Kai kuriuos pacientus reikėjo operuoti. Jų būklė stabili“, – teigiama jame.

Ministerija nurodė, kad vienas žmogus žuvo, bet nepatikslino jo mirties priežasties.

„Visiems piliečiams, nukentėjusiems per nesankcionuotas gatvės akcijas, suteikta pilna būtinoji medicinos pagalba“, – sakoma ministerijos pranešime.

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose dvi pastarąsias naktis iš eilės vyko protesto akcijos dėl kontroversiškų prezidento rinkimų, per kuriuos, Aliaksandrui Lukašenkai lojalios Centrinės rinkimų komisijos tvirtinimu, jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja esą liko antra su 10 proc. balsų.