Vaizdo medžiaga publikuojama „Telegram“ kanale „Nexta live“.

„Rytas po protestų Minsko milicijos Oktiabrsko nuovadoje. Dabar suprantate, kodėl raginame neatiduoti žmonių į tų baudėjų rankas?“, – teigiama prieraše.

„Vaizdelis labai simboliškas. Jeigu dabar nesusitvarkysime, tai tokia koncentracijos stovykla laukia visos mūsų šalies“, – teigia vaizdo įrašo autorės.

Įraše girdima, kaip tarpusavyje kalbasi dvi moterys, nufilmavusios įrašą. Panašu, kad filmuota pro buto langą.

„Labai daug žmonių, visi guli krūvoje. Elgiasi kaip su kiaulėmis, spardo kojomis. Tyčiojasi. Nieko ten neįleidžia... Tik pas mus taip – ir visose nuovadose“, – komentuoja moterys.

Remiantis vietos žiniasklaidos duomenimis, pirmadienį vidaus pajėgų specialiosios paskirties daliniai Minske elgėsi nepagrįstai šiurkščiai sulaikydami demonstrantus, kurie buvo nusiteikę taikiai ir nesipriešino.

Skelbiama, kad OMON pareigūnus supykdė protestuotojų įrenginėjamos barikados. Prie protestuotojų prisijungė automobilių vairuotojai, kurie pradėjo blokuoti eismą į centrą vedančiose gatvėse, kad jo nepasiektų kariuomenės technika.

Tada OMON pareigūnai ėmė važinėti greitosios medinos pagalbos automobiliais ir protestuotojus pasiekdavo apsimetę gydytojais, praneša „MediaZona“.


Protesto akcijos buvo surengtos ir daugelyje kitų Baltarusijos miestų. Protestuotojus išvaikė OMON pareigūnai. Socialinio tinklo „Telegram“ kanale „Nexta“ rašoma apie sulaikytus demonstrantus Mogiliove, Vitebske, Gardine, Bobruiske, Lydoje, Horkuose, Maladečinuose ir Baranovičiuose.

Itin kietai specialiosios pajėgos veikė Breste: į minią, susirinkusią ties Mašerovo prospekto ir Kosmonautų bulvaro sankirta ir ten įrengusią barikadų, pradėjo šaudyti guminėmis kulkomis.

Kai rašoma „Telegram“ kanale „Ar matai rinkimus?“, Breste demonstrantai taip pat buvo traumuoti apsvaiginti skirtomis granatomis. Viena skeveldra pataikė į tut.by korespondentą.

Socialiniuose tinkluose pasirodė istorijų, kad kai kurie sulaikyti protestuotojai būdavo išvežami kaliniams gabenti skirtais automobiliais, o paskui tiesiog paleidžiami kitoje miesto vietoje.

BBC padalinio Rusijoje teigimu, po antros valandos nakties įvykiai Minske pradėjo rimti. Jėgos struktūrų darbuotojams pavyko išsklaidyti protestuotojus Surganovo gatvėje, kitose gatvėse ir prospektuose kova taip pat ėmė blėsti.

Baltarusijos žiniasklaida: OMON vaikė žmones iš protestų dalyvio žūties vietos Minske

Minske riaušių policijos OMON pareigūnai vaikė žmones, atėjusius atnešti gėlių į vietą, kur išvakarėse žuvo vienas iš protestuotojų, antradienį skelbia baltarusių žiniasklaida.

„Prie Puškino [metropoliteno stoties] apie 20 OMONo darbuotojų. Jie vaiko minskiečius, kurie atnešė gėlių į protestų dalyvio žūties vietą“, – per platformą „Telegram“ paskelbė „Evroradio“.

Kaip pranešama, Baltarusijos gyventojai antradienį nešė gėles į sostinės vietą, kur praėjusį vakarą žuvo vienas protestų dalyvis.

Naktį iš pirmadienio į antradienį ten vyko demonstrantų ir OMONo susirėmimai.

Milicija prieš protestuotojus naudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, bet demonstrantai atsakė akmenimis ir pirotechniniais užtaisais, taip pat statė barikadas, pranešė žurnalistai, protestuotojai ir įvykių liudininkai.

„Vienas iš protestuotojų mėgino nusviesti nenustatytą sprogstamąjį užtaisą į teisėsaugos pareigūnus. Jis sprogo jo rankoje“, – savo ruožtu pranešė Vidaus reikalų ministerija ir pridūrė, kad tas asmuo mirė nuo sužeidimų.

Minskas: Baltarusijoje per pastarosios paros protestus sulaikyti per 2 tūkst. žmonių

Baltarusijoje per pastarąją parą už dalyvavimą „nesankcionuotose protesto akcijose“ buvo sulaikyti per 2 tūkst. asmenų, antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija.

„Iš viso šalyje buvo sulaikyta daugiau nei 2 tūkst. žmonių, be kita ko, dalyvavusių nesankcionuotuose masiniuose renginiuose“, – pažymima VRM pranešime.

„Naktį iš rugpjūčio 10-osios į 11-ąją pastebėti piliečių susibūrimų židiniai virtinėje miestų, masiškiausi – Minske, Breste, Magiliave ir Navapolocke. Užfiksuota atviro pasipriešinimo teisėsaugos institucijoms, daugybė išpuolių prieš policijos pareigūnus ir transporto priemonių apgadinimų atvejų“, – skelbia ministerija.

„Dėl neteisėtų veiksmų buvo sužeistas 21 vidaus reikalų institucijų darbuotojas ir vidaus pajėgų karys; penki iš jų paguldyti į ligoninę“, – pareiškė VRM atstovai.

Pranešime nurodoma esą protestuotojai ėmėsi provokacinių veiksmų.

„Minske piliečių grupės manevruodamos svaidė dūmines granatas ir butelius su padegamuoju skysčiu. Sostinės keliuose kai kurie transporto priemonių vairuotojai sąmoningai trikdė eismą, be priežasties sustodami ir naudodami garso signalą. Pasitaikė atvejų, kai eismas buvo blokuojamas specialiai sudarytomis kliūtimis“, – nurodoma pranešime.

„Minske ir Navapolacke [saugumo pajėgos] buvo priverstos aktyviai panaudoti specialias priemones nelegaliems veiksmams užkardyti“, – informavo ministerija.

Protestai ir ir jų dalyvių susirėmimai su saugumo pajėgomis vyko šalyje jau antrą naktį iš eilės.

Demonstracijos prasidėjo, kai Aliaksandrui Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija paskelbė, kad jis triuškinama persvara buvo perrinktas dar vienai kadencijai, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja esą liko antra.

Opozicija jo pergalės nepripažįsta.

Pasak Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos, per pirmadienio vakarą įvykusius susirėmimus nukentėjo apie 100 žmonių – 39 teisėsaugos pareigūnai ir daugiau nei 50 civilių. Už dalyvavimą nesankcionuotose akcijose naktį iš sekmadienio į pirmadienį buvo sulaikyti apie 3 tūkst. žmonių, iš jų apie tūkstantį – Minske.

Naktį į antradienį VRM pranešė apie vieną žuvusįjį.

Antradienio rytą paaiškėjo, kad S. Cichanouskaja paliko Baltarusiją ir atvyko į Lietuvą.