Valstybės vadovas pridūrė, kad naujieji skiepai buvo išbandyti su viena iš jo dukterų.

„Kiek žinau, šį rytą pirmąkart pasaulyje buvo įregistruota vakcina nuo naujosios koronavirusinės infekcijos“, – V. Putinas sakė per vaizdo konferencijos būdu surengtą pasitarimą su vyriausybės nariais.

„Nors žinau, kad ji veikia gana efektyviai, formuoja tvarų imunitetą, kartoju: [vakcinai] buvo atlikti visi būtini patikrinimai“, – pridūrė jis.

„Žinau, kad ši vakcina... buvo sukurta adenovirusinių vektorių pagrindu, bet privalumas, mano nuomone, yra tas, kad ji sukurta žmogaus adenovirusų vektorių pagrindu ir veikia tiksliau, formuoja tvarų antikūnų ir ląstelinį imunitetą. Tai taip pat labai gerai žinau, nes viena iš mano dukterų atliko sau tokį skiepijimą. Manau, ji šia prasme sudalyvavo eksperimente“, – nurodė V. Putinas.

Dukters vardo Rusijos prezidentas nenurodė. Pasak jo, po pirmosios vakcinacijos jo dukteriai iki 38 laipsnių pakilo temperatūra, o kitą dieną nukrito iki 37 laipsnių. „Ir viskas. Po antrosios injekcijos – antrosios vakcinacijos – temperatūra taip pat šiek tiek pakilo, tačiau paskui viskas pamažu praėjo, ji jaučiasi gerai“, – tikino V. Putinas.

Jis tikisi, kad Rusija galės organizuoti masinę vakcinos gamybą. Jis pažymėjo, jog skiepijimas Rusijoje turi vykti savanoriškai.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerijos vadovas Michailas Muraška pranešė, kad vakciną gamins Gamalėjos nacionalinis epidemiologijos ir mikrobiologijos tyrimų centras, kuriame ji ir buvo sukurta, taip pat kompanija „Binnopharm“. Ateityje vakciną esą ims gaminti ir kitos įmonės.

Rusijos vicepremjerė Tatjana Golikova pranešė, kad medikų skiepijimas nuo koronaviruso prasidės rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjį.

Prezidentas papasakojo, kad po pirmosios injekcijos jo dukros temperatūra buvo pakilusi iki 38 laipsnių, o kitą dieną ji buvo kiek aukštesnė nei 37 laipsniai.

„Ir viskas. Po antros injekcijos, antros vakcinacijos temperatūra taip pat šiek tiek pakilo, bet paskui praėjo. Ji jaučiasi gerai, o [antikūnų] titrai yra aukšti“, – pažymėjo prezidentas.

Jis išreiškė viltį, kad Rusija artimiausiu metu pradės masiškai gaminti šias vakcinas.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu galėsime pradėti masinę šio preparato gamybą“, – sakė V. Putinas.

Jis pabrėžė, jog skiepijimas turėtų būti prieinamas visiems ir atliekamas „išskirtinai savanoriškai“.

„Žinau, kad darbas prie tokio tipo vakcinų Rusijoje tęsiamas ir kitose institucijose. Linkiu visiems specialistams sėkmės. Turime būti dėkingi tiems, kas žengė šį pirmą žingsnį mūsų šalies ir viso pasaulio labui“, – pareiškė valstybės vadovas.

Rusijos sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu paskelbė, kad paskiepijus naująja vakcina susidaro ilgalaikis imunitetas, galbūt išliksiantis iki dvejų metų.

„Dviguba vakcinų suleidimo schema leidžia suformuoti ilgalaikį imunitetą. Vektorinių vakcinų naudojimo patirtis (pasitelkiant dvigubą suleidimo schemą) rodo, kad imunitetas išlieka iki dvejų metų“, – nurodoma ministerijos pranešime.

PSO ragino neskubėti


Rusijai giriantis planais greitai pradėti masinę vakcinos nuo koronaviruso gamybą, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) jau anksčiau įspėjo, jog būtina atlikti nuodugnius bet kokių preparatų bandymus ir griežtai paisyti visų reikalavimų saugiam jų vartojimui.

„Prieš gaunant bet kokios vakcinos ir bet kokio vaisto (nuo koronaviruso) licenciją, būtina atlikti virtinę įvairių bandymų ir testų“, – rugpjūčio 4 d. sakė PSO atstovas Christianas Lindmeieris, kurį citavo Prancūzijos laikraštis „Le Figaro“.

„Kartais individualūs tyrėjai teigia kažką atradę. Tokios naujienos, be jokios abejonės, yra puikios“, – reporteriams sakė PSO atstovas Ch. Lindmeieris.

Tačiau, pridūrė Ch. Lindmeieris, „tarp veiksmingos vakcinos „radimo“ ar „turėjimo“ ir visų (vakcinos tyrimo) etapų užbaigimo yra didelis skirtumas“.

„Egzistuoja esminiai principai ir aiškūs nurodymai, normatyviniai aktai, kad viskas būtų saugu ir veiksminga“, – pabrėžė jis.

Prieš porą savaičių Rusijos tiesioginių investicijų fondo vadovas Kirilas Dmitrijevas pranešė, kad per dešimt dienų turėtų būti užregistruota rusiška vakcina nuo koronaviruso.

„Jei tai įvyks per artimiausias dešimt dienų, mes aplenksime ne tik Jungtines Valstijas, bet ir kitas šalis, nes tai bus pirmoji registruota vakcina nuo koronaviruso“, – sakė jis.

Bandė pavogti kuriamą koronaviruso vakciną


Liepos mėnėsį Jungtinės Karalystės Vyriausybės komunikacijų būstinė (GCHQ) skelbė, kad Rusijos kibernetiniai šnipai bandė pavogti kuriamą koronaviruso vakciną.

„Sky News“ pranešė, kad buvo įvykdyta kibernetinė ataka, kurios metu bandyta įsilaužti į vakciną kuriančių tyrėjų kompiuterius.

Anot britų žvalgybos duomenų, įsilaužti bandyta ir į kitų šalių, kuriančių vakciną nuo COVID-19 serverius.

Anot pranešimo, bandyta įsilaužti ir į JAV bei Kanados vakcinos tyrėjų centrus. Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) apkaltino grupuotę APT29 (dar vadinama „the Dukes“ (Kunigaikščiais) arba „Cozy Bear“ (Jaukus lokys) išpuoliu į koronaviruso tyrimų laboratoriją ir pareiškė – „praktiškai užtikrinta, kad grupuotė priklauso Rusijos žvalgybos tarnyboms“.

NKSC, kuris iškėlė teoriją apie sąsają su Rusija, informuoja, kad ją palaiko JAV ir Kanados kolegos.

„Smerkiame šias pasibjaurėtinas atakas prieš tuos, kurie dirba gyvybiškai svarbų darbą kovodami su pandemija“, – sakė, Paulas Chichesteris, NKSC operacijų vadovas.

Gegužę JK ir JAV įspėjo – vyriausybių remiami įsilaužėliai bando pavogti tyrimų duomenis iš universitetų, farmacijos ir tyrimų institutų, kuriuose vykdomi koronaviruso tyrimai. Tuo metu nebuvo įvardintos konkrečios šalys, įsitraukusios į kenkėjiškas kibernetines kampanijas, tačiau buvo numanoma, kad įsilaužėlių grupės yra iš Kinijos, Rusijos, Irano ir iš kitų šalių.

Rusija visada neigė sąsajas su kibernetiniais išpuoliais. Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas sakė esąs pasipiktinęs dėl tokių išvadų, kurios buvo paskelbtos drauge su rekomendacijomis, kaip organizacijos gali apsisaugoti nuo kibernetinių atakų.

„Visiškai nepriimtina, kad Rusijos žvalgybos tarnybos taikosi į tuos, kurie stengiasi kovoti su koronaviruso pandemija“, – sakė JK diplomatijos vadovas.

„Kol kiti neatsakingu elgesiu siekia savo savanaudiškų interesų, JK ir jos sąjungininkės sunkiai dirba, kad išrastų vakciną ir apsaugotų visuotinę sveikatą“, – kalbėjo jis. „JK ir toliau kovos su tais, kurie vykdo tokias kibernetines atakas, ir dirbs su savo sąjungininkais, kad patrauktų kaltininkus atsakomybėn“, – pridūrė D. Raabas.

NCSC tokias kibernetines atakas laiko bandymu pavogti intelektinę nuosavybę, o ne sutrikdyti tyrimus.

Kremlius savo ruožtu tuomet atmetė JK kaltinimus dėl kibernetinių atakų. „Neturime jokios informacijos, kas galėjo įsilaužti į Britanijos farmacinių bendrovių ir tyrimų centrų [tinklus]", – naujienų agentūrai TASS sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.