Prieš išvykdamas į Slovėniją, Austriją ir JAV artimą sąjungininkę Lenkiją, M. Pompeo praleis dvi dienas Čekijoje, norinčioje priimti dalį Vokietiją paliekančių JAV karių, kad apsisaugotų nuo savo istorinės priešininkės Rusijos.

Pagrindinis dėmesys bus skiriamas M. Pompeo pastangoms įtikinti užsienio valstybes nutraukti ryšius su kinų telekomunikacijų milžine „Huawei“, kurią Vašingtonas laiko grėsme, taip pat mėginimams sumažinti Europos priklausomumą nuo Rusijos energijos.

Antradienį M. Pompeo drauge su savo kolega čeku Tomašu Petričeku išvyks kelionės į Pilzeną, kur pagerbs šį vakarinį Čekijos miestą 1945 metais išvadavusius amerikiečių karius.

Trečiadienį JAV diplomatijos vadovas aptars su čekų ir amerikiečių technologijų bendrovių atstovais 5G klausimus, o paskui susės derybų su Čekijos milijardieriumi premjeru Andrejumi Babišu.

M. Pompeo taip pat pasakys kalbą Čekijos Senate ir trumpam susitiks su prorusiškų ir prokiniškų pažiūrų čekų prezidentu Milošu Zemanu.

Kitą dieną M. Pompeo keliaus į Slovėniją, kur turi pasirašyti dvišalį susitarimą dėl 5G saugumo.

Ketvirtadienį valstybės sekretorius taip pat apsilankys Austrijoje, kur turi susitikti su kancleriu Sebastianu Kurzu. Jiedu aptars dvišalės prekybos klausimus, taip pat Austrijos dalyvavimą taikos palaikymo misijose visame pasaulyje.

Galiausiai sekretorius šeštadienį atvyks į Lenkiją, kur aptars iš Vokietijos išvedamų karių perkėlimo perspektyvas.

Neseniai Pentagonas paskelbė, kad Jungtinės Valstijos iš Vokietijos grąžins namo apie 6 400 karių, o dar beveik 5 600 dislokuos kitose NATO valstybėse.

Amerikiečių prezidento Donaldo Trumpo administracija palaiko glaudžius ryšius su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda, gavusiu kvietimą į Baltuosius rūmus kelios dienos prieš savo perrinkimą birželio mėnesį.

Lenkų gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas yra teigęs, kad Vašingtonas dislokuos Lenkijoje mažiausiai 1 000 papildomų karių.