Vyriausybė kol kas laikinai tęs darbą. Daugelis libaniečių kaltina vyriausybę dėl pragaištingo sprogimo praėjusį antradienį. H. Diabas jį tuo tarpu aiškino „chroniška korupcija“ Libane. Sprogimą sukėlė didelis kiekis labai sprogaus amonio nitrato, kuris uoste buvo nesaugiai sandėliuojamas daug metų.

Dėl daugybės skirtingų interesų vyriausybės formavimas Libane praeityje neretai trukdavo ilgai. Valdžia šioje nedidelėje šalyje prie Viduržemio jūros padalyta pagal proporcinę sistemą tarp konfesijų. Premjeras visad turi būti sunitas, jo štabo vadovas – krikščionis, o parlamento pirmininkas – šiitas. Dėl didelės ekonominės krizės, koronakrizės ir sprogimo padarinių spaudimas šį kartą yra ypač didelis.

Tuo tarpu Beiruto centre pirmadienio vakarą vėl kilo susirėmimai tarp saugumo pajėgų ir demonstrantų. Šie mėgino pralaužti užtvarus prie parlamento miesto centre. Protestuotojai mėtė ir akmenis. Kad išvaikytų minią, saugumo pajėgos panaudojo ašarines dujas.

Po mažiausiai 160 gyvybių nusinešusio sprogimo daugelis libaniečių visiškai prarado pasitikėjimą politiniu elitu ir reikalauja esminių politinių permainų. Ir iš užsienio daugėja raginimų vykdyti reformas.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareikalavo politinių pokyčių Libane. „Šiuo gedulo ir besitęsiančio įtūžio metu suprantamas libaniečių tautos pyktis. Į jų balsą reikia įsiklausyti“, - sakė jis. Reformos esą būtinos, kad būtų patenkinti žmonių poreikiai. A. Guterresas pažadėjo žmonėms Libane ilgalaikę paramą.