„Maniau, kad visa šita rinkimų kampanija mane labai stipriai įkrovė, sustiprino ir suteikė tiek jėgų, jog galiu pakelti ir ištverti viską, bet, deja, greičiausiai taip ir likau silpna moteris, kokia buvau nuo pradžių. Priėmiau labai sunkų sprendimą, tą sprendimą priėmiau savarankiškai. Nei draugai, nei artimieji, nei štabas, nei Sergejus negalėjo kaip nors lemti mano apsisprendimo. Žinau, kad daug kas mane supras, daug kas mane teis, o daug kas – ir nekęs. Žinote, neduok Dieve, atsidurti tokio pasirinkimo, prieš kurį aš atsidūriau, akivaizdoje. Todėl, žmonės, labai prašau, saugokite save. Tai, kas šiuo metu vyksta, neverta nė vienos gyvybės. Vaikai – svarbiausia, ką turime gyvenime“, – teigia politikė.

Prie šio vaizdo pranešimo buvo prierašas: „Išvažiavau pas vaikus.“

Kiek anksčiau S. Cichanouskajos atstovė Olga Kovalkova pranešė, kad ją iš šalies išgabeno valdžia.

Anot atstovės, iš šalies išvežus opozicijos politikę, pavyko išlaisvinti jos rinkimų štabo vadovę Mariją Moroz. Pastaroji buvo sulaikyta likus dienai iki prezidento rinkimų.

„Sviatlana neturėjo kito pasirinkimo. Svarbiausia, kad ji laisva ir gyva. Išvyko kartu su Marija Moroz. Bėda ta, kad įkaitais vis dar laikoma dalis jos komandos“, – teigia O. Kovalkova. Rugpjūčio 11-osios ryte paaiškėjo, kad S. Cichanouskaja išvyko į Lietuvą.

Vėliau O. Kovalkova per interviu agentūrai „Interfax-Zapad“ patvirtino, kad, anot jos, Sviatlana sprendimą išvykti iš šalies priėmė dėl Baltarusijos valdžios daromo spaudimo.

„Kol ji nenuvyko į Vyriausiąją rinkimų komisiją (pateikti pretenzijos dėl rinkimų rezultatų), apie jokį išvykimą iš Baltarusijos nebuvo nė kalbos“, – patikino atstovė.

O. Kovalkova sako, kad Vyriausioje rinkimų komisijoje su S. Cichanouskaja pasikalbėjo valdžios atstovas, kurį įvardyti moteris atsisakė.

„Šiuo metu negaliu įvardyti (S. Cichanouskajos pašnekovo), bet tai buvo valdžios atstovas“, – sakė ji.

Atstovės teigimu, „šioje situacijoje Sviatlana jau neturėjo kito pasirinkimo“. Ir dar kartą patvirtino, kad „S. Cichanouskaja neplanavo išvažiuoti iš Baltarusijos“.

Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja atvyko į Lietuvą ir yra saugi, BNS antradienį sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Ji atvyko į Lietuvą ir šiuo metu yra saugi“, – BNS sakė ministras.

S. Cichanouskaja pirmadienį atsisakė pripažinti Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos pergalę prezidento rinkimuose. Ji paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino jį perduoti valdžią. Baltarusijoje kelis naktis vyko protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą.

Anglų kalbos mokytojos kvalifikaciją turinti 37 metų S. Cichanouskaja prezidento rinkimuose nusprendė bolatiruotis, kai buvo areštuotas jos vyras populiarus tinklaraštininkas Sergejus Cichanouskis. Pergalės atveju ji žadėjo surengti naujus laisvus rinkimus.

Pastarąją savaitę taip pat buvo areštuota nemažai jos štabo narių.