Iki šiol Suomijoje atvykę žmonės turėjo savarankiškai saviizoliuotis, nebuvo taikomos jokios bausmės tiems, kurie saviizoliacijos nesilaikė.

Pranešdama, kad naujosios taisyklės bus įvestos „kiek įmanoma greičiau“, sveikatos apsaugos ministrė Krista Kiuru teigė, kad atvykėliai taip pat gali būti testuojami dėl koronaviruso.

Sprendimas priimtas po pranešimų, kad iš Rytų Europos ir Balkanų šalių į Suomiją atskridę keleiviai buvo užsikrėtė koronavirusu ir atsisakė atlikti COVID-19 testą.

Birželį ir liepą Suomijoje užregistruota nedaug naujų COVID-19 atvejų, o pastarąsias 7 dienas jų skaičius padidėjo iki 135.

„Užsikrėtimo atvejų skaičius visus mus nustebino. Aptarėme, ar galime sustabdyti skrydžius iš rizikos šalių, dabar tai vertiname“, – sakė K. Kiuru. Kai kurie Suomijos sveikatos apsaugos pareigūnai dėl protrūkio kaltina iš užsienio atvykusius keliautojus.

Prievolė saviizoliuotis galios visiems žmonėms, atvykusiems iš šalių, kuriose per pastarąsias dvi savaites užfiksuota daugiau nei 8 COVID-19 atvejai, tenkantys 100 tūkst. žmonių.

Šiuo metu saugių šalių sąraše yra 25 valstybės, tarp jų ir Lietuva.

Pačioje Suomijoje COVID-19 atvejų skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, siekia vos 3.