Padangėje buvo pastebėtos mažiausiai aštuonios raketos, skriejusios Viduržemio jūros link, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai iš nuo 2007 metų „Hamas“ kontroliuojamo anklavo, kuriam žydų valstybė jau daugiau nei dešimtmetį taiko blokadą.

Paleistos raketos yra „žinia“ Izraeliui, kad anklave veikiančios ginkluotos grupuotės „netylės“, susidūrusios su Izraelio blokada ir „agresija“, AFP sakė vienas „Hamas“ artimas šaltinis.

Jis pažymėjo, kad pirmadienį surengtos raketų atakos įvykdytos po to, kai pastarosiomis dienomis Izraelio link buvo paleista balionų su padegamosiomis bombomis.

Praėjusią savaitę tokie balionai tris kartus buvo leidžiami iš Gazos Ruožo Izraelio link ir kaskart išprovokuodavo atsakomuosius veiksmus prieš „Hamas“ pozicijas.

Vėliausias incidentas įvyko sekmadienio vakarą, kai Izraelio kariuomenė paskelbė, jog vienas iš jos lėktuvų smogė „Hamas“ stebėjimo postui Gazos Ruožo šiaurėje.

Izraelis nuo 2008 metų tris kartus kariavo su „Hamas“.

Nepaisant tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms, Egiptui ir Katarui pernai paskelbtų paliaubų, abi konflikto šalys dalyvauja pavieniuose susirėmimuose. Per juos islamistai pasitelkia raketas, mortyras ar balionus su sprogstamaisiais užtaisais, o žydų valstybė rengia atsakomąsias atakas.

Anot palestiniečių analitikų, atakomis iš Gazos Ruožo dažnai siekiama spausti Izraelį leisti Katarui suteikti finansinę pagalbą anklavui.

Pasaulio banko duomenimis, prieš pat COVID-19 krizę maždaug 53 proc. Gazos Ruožo gyventojų gyveno žemiau skurdo ribos.

Šis skaičius gali perkopti 60 proc. dėl pandemijos ekonominių padarinių, nurodo bankas.

2 mln. gyventojų turinčiame palestiniečių anklave, kur po penkis mėnesius trukusio karantino savaitgalį vėl atsidarė mokyklos, lig šiol užfiksuoti 78 užsikrėtimo koronavirusu atvejai, vienas žmogus mirė.