Moteriai į pagalbą atskubėjo milicijos pareigūnas. Besileisdama žemyn ji rankose laiko kažką panašaus į dokumentų ryšulį, kuriame galėjo būti balsalapiai ar kiti rinkimų dokumentai.

Kur atsidūrė išnešti dokumentai – neaišku.

Vaizdo įrašą publikavo populiariausias baltarusiškas tinklaraštis socialiniame tinkle „Telegram“ „Nexta“. „Delfi“ negalėjo patikrinti šio vaizdo įrašo autentiškumo.


Tai ne vienintelis pasirodęs įrašas, atskleidžiantis galima sukčiavimą Baltarusijos prezidento rinkimų metu.

Penktadienį internetą apskriejo 18-os minučių garso įrašas, kurį paviešino nepriklausoma visuomeninės iniciatyva prezidento rinkimų sąžiningumui stebėti „Sąžiningi žmonės“.

Garso įraše girdima, kaip rinkimų komisijos nariai Minske repetuoja, kokius skaičius reikės pateikti neva suskaičiavus balsus. A. Lukašenkai iš anksto numatyti 69 proc. balsų, S. Tichanovskajai – 7 proc. balsų, Andrėjui Dmitrievui – 5 proc., skelbia newsbel.by.

Tokie apmokymai užfiksuoti 39-oje Minsko gimnazijoje, kuri naudota kaip 48 rinkimų apylinkė, rašo grodno24.com.

„Tie, kurie jau nebe naujokai ir dirba ne pirmus metus, viską greičiausiai puikiai žino. Taip?“. Moteris naujokams aiškina, kad komisijos nariai privalo biuletenius dėlioti atitinkamai anksčiau žinomiems rezultatams – ir protokolo tikslais apie tai pranešti. Skaičius reikia išmokti mintinai arba galima pasižiūrėti į „paruoštuką“.

Praėjusį trečiadienį vienas organizacijos „Sąžiningi žmonės“ lyderis Ilja Šapotkovskis buvo sulaikytas milicijos pareigūnų. Patikrinti, ar įrašas autentiškas kol kas galimybiu nebuvo.

Rinkėjų aktyvumas kai kuriuose balsavimo punktuose viršijo 100 proc.

Baltarusijoje vykstant prezidento rinkimams, prie daugumos balsavimo punktų Minske nusidriekė didžiulės eilės, o kai kuriuose jų rinkėjų aktyvumas jau viršijo 100 proc., skelbia Baltarusijos opozicinis naujienų portalas tut.by, remdamasis nepriklausomais stebėtojais.

Skelbiama, jog 100 proc. rinkėjų aktyvumas viršijo mažiausiai dviejuose balsavimo punktuose.

Pavyzdžiui, 21-ojo balsavimo punkto, įsikūrusio 43-osios gimnazijos patalpose, rinkėjų sąraše yra 5,8 tūkst. žmonių. Remiantis rinkimų komisijų protokolais, iš anksto rugpjūčio 4-8 dienomis savo valią išreiškė 2 tūkst. rinkėjų. Tuo tarpu, nepriklausomi balsavimo šioje apylinkėje stebėtojai suskaičiavo, kad sekmadienį į ją iki 17 val. 30 min. atėjo apie 3,8 tūkst. žmonių, o eilėje stovi dar keli šimtai žmonių.

Anot nepriklausomų stebėtojų, balsavusieji skundėsi, kad jiems buvo pateikiami iš anksto sugadinti biuleteniai – su taškais ar kitokiomis žymėmis, tačiau pareikalavus buvo keičiami. Kai kuriais atvejais į balsavimo žurnalą nebuvo leidžiama kartu su parašu įrašyti datos, bet ir tada šis „nesusipratimas“ buvo šalinamas po akivaizdaus rinkėjų piktinimosi.

Tvirtai nusiteikęs tęsti prezidentavimą Aleksandras Lukašenka sekmadienį pažadėjo portalui tut.by simetrišką atsaką į „tendencingą elgesį“.

„Ką jau ką, bet jūsų poziciją, tut.by, žinau. Ir jei jūs tiesiog išreiškiate savo ar kieno nors poziciją, ir aišku, kad tai – Petrovo, Sidorovo, Ivanovo, aš tai sveikinu. Esu pasirengęs asmeniniam dialogui su jumis. Tačiau jei pradedate elgtis tendencingai, aš taip pat matau – požiūris atitinkamas. O jei provokuosite, atsakymą gausite tokį pat“, – žurnalistams sakė A. Lukašenka.

Baltarusijos CRK: skundai neverti svarstymo

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija, sekmadienį vykstant šalies prezidento rinkimams, gauna daug rinkėjų skundų, tačiau jie visi „tipiški“ ir neverti svarstymo, pareiškė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovė Lidija Jermošina.

„Skundų daug. Vienintelis dalykas yra tas, kad jie yra absoliučiai tipiški, tai yra pagal kažkieno parengtą pavyzdį (...). Ten (skunduose – red.) nėra ko svarstyti, tai – formalūs klausimai“, – šalies pagrindinės televizijos eteryje kalbėjo L. Jermošina.

Ji pridūrė, jog pratęsti balsavimo punktų darbą dėl prie jų vis dar nusidriekusių rinkėjų eilių neketinama.

„Balsavimo laiko pratęsti negalima“, – sakė ji ir pridūrė, jog eilės susidarė dėl „opozicijos rengiamų provokacijų, įskaitant tokias kaip vieno žmogaus užsibuvimas balsavimo kabinoje pusvalandį ar ilgiau“

Lenkija paragino surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje

Lenkija pirmadienį paragino surengti neeilinį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje, kai po ginčijamų prezidento rinkimų Minske ir kituose miestuose įsiplieskė opozicijos šalininkų ir saugumo pajėgų susirėmimų.

„Valdžia panaudojo jėgą prieš savo piliečius, reikalaujančius pokyčių šalyje“, – sakoma premjero Mateuszo Morawieckio pranešime.

„Lenkija yra atsakinga už savo artimiausius kaimynus. Todėl premjeras Mateuszas Morawieckis laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'ui Micheliui ir Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen paragino sušaukti neeilinį Europos Vadovų Tarybos susitikimą dėl įvykių Baltarusijoje“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtame Lenkijos vyriausybės pranešime.

„Privalome solidariai palaikyti baltarusių laisvės siekį, – pridūrė vyriausybė. – Iš čia kyla Lenkijos vyriausybės vadovo iniciatyva, kad šį klausimą svarstytų Europos Vadovų Taryba.“

Tuo metu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistas Rikardas Jozwiakas tviteryje sakė, kad mažai tikėtina, jog bus sušauktas toks susitikimas.

„Vargu, ar neeilinis Europos Vadovų Tarybos posėdis dėl Baltarusijos įvyks dabar, kai didelė dalis ES [pareigūnų] atostogauja. Greičiausiai situacija šioje šalyje bus aptariama per ES URM vadovų susitikimą Berlyne rugpjūčio 27–28 dienomis ir Europos Sąjungos Tarybą rugsėjo 24-ąją“, – teigė jis.

Remiantis ES susitikimų tvarkaraščiu, rugpjūčio 27–28 dienomis Vokietijoje planuojamas neformalus Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimas, o rugsėjo 24-ąją – eilinis Užsienio reikalų tarybos posėdis.

ES ragina Baltarusiją „tiksliai“ suskaičiuoti balsus

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino Baltarusiją paskelbti tikslius prezidento rinkimų rezultatus, preliminariam balsų skaičiavimui parodžius, kad triuškinamai laimėjo autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka.

„Baltarusijoje turi būti gerbiamos pagrindinės teisės, – per „Twitter“ parašė U. von der Leyen. – Raginu Baltarusijos valdžią užtikrinti, kad vakarykščių rinkimų balsai būtų tiksliai suskaičiuoti ir paskelbti.“

U. von der Leyen, vadovaujanti Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijai, taip pat išsakė kritikos dėl griežtų milicijos veiksmų prieš opozicijos šalininkus, išėjusius į Minsko ir virtinės kitų šalies miestų gatves protestuoti, oficialiems preliminariems rezultatams parodžius, kad A. Lukašenka triuškinamai laimi rinkimus.

Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos paskelbti preliminarūs duomenys rodo, kad ilgametis šalies lyderis A. Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją su 80,236 proc. balsų, tačiau opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

„Europoje nėra vietos taikių protestuotojų persekiojimui ir smurtinėms represijoms [prieš juos]", – pažymėjo U. von der Leyen.

Baltarusijos kaimynės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino A. Lukašenką su pergale rinkimuose, tačiau kelios ES narės pareiškė protestą dėl ginčijamų rinkimų, o Vokietijos vyriausybė išsakė „rimtų abejonių“ dėl balsavimo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis gavo Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio laišką, kuriame raginama sušaukti skubų Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje.