„Kinija nusprendė įvesti sankcijas tam tikriems asmenims, kurie netinkamai elgėsi, kalbant apie reikalus, susijusius su Honkongu“, – pirmadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas.

Į „juodąjį“ sąrašą taip pat įtrauktas Niujorke įsikūrusios žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) direktorius Kennethas Rothas ir JAV Kongreso įsteigto fondo „National Endowment for Democracy“ pirmininkas Carlas Gershmanas.

Vašingtonas penktadienį paskelbė užšaldantis Honkongo lyderės Carrie Lam ir dar 10 aukšto rango Kinijos pareigūnų turtą Jungtinėse Valstijose. Tas JAV žingsnis buvo ryžtingiausias nuo to laiko, kai Kinija primetė Honkongui griežtą saugumo įstatymą.

Amerikiečių vyriausybė apkaltino C. Lam ir kitus sankcijų sulaukusius valdininkus esant „tiesiogiai atsakingi už Pekino laisvės ir demokratinių procesų slopinimo politikos įgyvendinimą“.

Zhao Lijianas pirmadienį pareiškė, kad šis JAV žingsnis tolygus „šiurkščiam kišimuisi į Kinijos vidaus reikalus bei rimtam tarptautinės teisės pažeidimui“.