Kaip per spaudos konferenciją sakė Baltarusijos vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Lidija Jermošina, prieš visus kandidatus balsavusiųjų dalis sudaro 6,02 proc. balsų. Ji pažymėjo, kad šiandien skelbiami pirminiai rinkimų rezultatai greičiausiai nebesikeis.

Kiti trys kandidatai į prezidentus sulaukė mažiau nei 2 proc. rinkėjų palaikymo. L. Jermošinos teigimu, dar 6,02 proc. rinkėjų esą nubalsavo prieš visus kandidatus.

Oficialiais duomenimis, Baltarusijos prezidento rinkimuose dalyvavo 84,23 proc. gyventojų.

Paskutiniuoju Europos diktatoriumi vadinamas A. Lukašenka šaliai vadovauja nuo 1994 m.

Net neabejojama, kad rinkimų rezultatai suklastoti, tad dar sekmadienį Baltarusijos miestuose prasidėjo protestai, per kuriuos jėgos struktūros panaudojo brutalią jėgą.

Pirmadienio rytą pradėjo veikti Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Belta“, tačiau čia nė žodžiu neužsimenama apie naktį vykusius protestus ir brutalų jų išvaikymą.

Per susirėmimus tarp milicijos ir demonstrantų po Baltarusijos prezidento rinkimų, žmogaus teisių aktyvistų duomenimis, žuvo vienas žmogus, informuoja agentūra „Reuters“.

Žmogų pervažiavo milicijos automobilis, kuriuo gabenami sulaikytieji, pirmadienį paskelbė aktyvistų grupė „Pavasaris 96“. Pirmadienio 10.00 val. duomenimis, Baltarusijoje sulaikyta 213 žmonių, mažiausiai 140 – Minske. Tačiau tai tik preliminarūs skaičiai.


Baltarusijos milicininkai naudojo specialiąsias priemones vaikyti mitinguotojus, kurie pradėjo protestuoti pasirodžius pirmiesiems prezidento rinkimų rezultatams, pranešė Baltarusijos vidaus reikalų ministerijos atstovė spaudai Olga Čemodanova.

„Teisėsaugos pareigūnai buvo priversti prieš riaušių dalyvius panaudoti specialiąsias priemones. Buvo naudojama specialioji technika ir garsinės granatos“, – atstovę spaudai citavo TASS.

Tiesa, anksčiau Minsko miesto vykdomojo komiteto Generalinės vidaus reikalų valdybos Spaudos tarnybos darbuotojai sakė, kad nėra informacijos apie granatų ir vandens patrankų naudojimą prieš mitinguojančius gyventojus, skelbė „Interfaks-Zapad“. Naujienų agentūrai taip pat buvo pranešta, jog nėra ir duomenų apie nukentėjusiuosius.

Baltarusijos prezidento rinkimų dieną buvo sulaikyta daugiau nei 120 žmonių, tvirtino teisių gynimo centras „Vesna“. Šie duomenys buvo pateikti rugpjūčio 10 d., 1 val. Maskvos laiku.

Remiantis centro interneto svetainėje paskelbta informacija, Minske buvo sulaikyti 54 žmonės. Vėliau šis skaičius išaugo iki 61. „Vesna“ teigimu, tarp jų yra, pavyzdžiu, 49-osios rinkimų apylinkės stebėtoja, kuri pranešė vyrui, kad buvo sulaikyta įtariant trukdymu pasinaudoti rinkimų teise, televizijos kanalo „Belsat“ žurnalistas ir rinkėjai, kurie buvo sulaikyti kartu su protestuotojais.

Vieną žmogų „sumušė OMON pareigūnai“, jis buvo išgabentas greitosios medicinos pagalbos automobiliu, sakė „Vesna“ atstovai.

Centras nurodė, kad kituose Baltarusijos miestuose, įskaitant Gomelį, Gardiną, Vitebską, Brestą, Bobruiską, Polocką, Baranovičius ir Žlobiną, buvo sulaikyti 77 žmonės. Vėliau „Vesna“ sąrašą išplėtė iki 79 žmonių.

Vadovaujantis teisėsaugos pareigūnų duomenimis, šalies regionuose buvo sulaikyta žurnalistų, rinkimų stebėtojų bei kandidatės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos įgaliotinė Jelena Redkova ir S. Tichanovskajos rinkimų štabo narė Tatjana Bosiuk. „Vesna“ taip pat patikslino, jog Gardine vienas gyventojas buvo sulaikytas „dėl to, kad dainavo Viktoro Cojaus dainą „Peremen“.

A. Lukašenka kol kas rinkimų baigties nekomentuoja

Po prezidento rinkimų Baltarusijoje dešimtys tūkstančių žmonių visoje šalyje išėjo į gatves, protestuodami prieš balsų klastojimą. Naktį į pirmadienį kilo kruvini susirėmimai su policija. Pranešama, kad yra daug sužeistųjų. Policininkai prieš taikius demonstrantus ėmėsi brutalių veiksmų. Sostinėje Minske saugumo pajėgos panaudojo vandens patrankas, gumines kulkas ir akinamąsias granatas. Tokių protestų buvusioje sovietinėje respublikoje dar nėra buvę.

Pirmadienį turėtų būti paskelbti pirmieji oficialūs rinkimų rezultatai. Nekantriai laukiama, ką pasakys prezidentas A. Lukašenka. Jis kol kas rinkimų baigties nekomentavo.

Žmonės sieja savo viltis su opozicijos kandidate S. Tichanovskaja.

Valstybinės apklausos duomenimis, 37-erių S. Tichanovskaja pralaimėjo daugybės pažeidimų paženklintus rinkimus. Ir praėjus valandoms po rinkimų punktų uždarymo Rinkimų komisija pirmųjų oficialių rezultatų nepaskelbė. Buvo tik pranešta apie A. Lukašenkos pergalę. Jis esą surinko beveik 80 proc. balsų. Rinkimų komisijos puslapinis internete nebuvo pasiekiamas – kaip ir daugelis kitų Baltarusijoje.

S. Tichanovskaja neketina pripažinti savo pralaimėjimo. „Negali būti pripažinti tokie rinkimų rezultatai“, - agentūrai dpa sakė atstovė Ana Krasulina. A. Lukašenkos pergalė surinkus 80 proc. balsų esą „toli nuo bet kokios realybės“.

Tuo tarpu Vidaus reikalų ministerijoje susirinko krizės štabas. Padėtis kontroliuojama, pranešė žinybos.

Kiek žmonių sulaikyta, kol kas nežinoma. Žmogaus teisių organizacija „Vesna“ naktį kalbėjo apie daugiau kaip 50 sulaikymų Minske. Visoje šalyje jų būta 120. Tačiau skaičiai gali didėti. Stebėtojų teigimu, sostinėje demonstracijose dalyvavo iki 100 000 žmonių.

Vaizdo įrašuose buvo matyti, kaip demonstrantai iš šiukšlių konteinerių stato barikadas, taip pat kaip policininkai brutalia muša demonstrantus. Šie priešinosi sulaikymas.