Skelbiama, jog 100 proc. rinkėjų aktyvumas viršijo mažiausiai dviejuose balsavimo punktuose.

Pavyzdžiui, 21-ojo balsavimo punkto, įsikūrusio 43-osios gimnazijos patalpose, rinkėjų sąraše yra 5,8 tūkst. žmonių. Remiantis rinkimų komisijų protokolais, iš anksto rugpjūčio 4-8 dienomis savo valią išreiškė 2 tūkst. rinkėjų. Tuo tarpu, nepriklausomi balsavimo šioje apylinkėje stebėtojai suskaičiavo, kad sekmadienį į ją iki 17 val. 30 min. atėjo apie 3,8 tūkst. žmonių, o eilėje stovi dar keli šimtai žmonių.

Anot nepriklausomų stebėtojų, balsavusieji skundėsi, kad jiems buvo pateikiami iš anksto sugadinti biuleteniai – su taškais ar kitokiomis žymėmis, tačiau pareikalavus buvo keičiami. Kai kuriais atvejais į balsavimo žurnalą nebuvo leidžiama kartu su parašu įrašyti datos, bet ir tada šis „nesusipratimas“ buvo šalinamas po akivaizdaus rinkėjų piktinimosi.

Tvirtai nusiteikęs tęsti prezidentavimą Aleksandras Lukašenka sekmadienį pažadėjo portalui tut.by simetrišką atsaką į „tendencingą elgesį“.

„Ką jau ką, bet jūsų poziciją, tut.by, žinau. Ir jei jūs tiesiog išreiškiate savo ar kieno nors poziciją, ir aišku, kad tai – Petrovo, Sidorovo, Ivanovo, aš tai sveikinu. Esu pasirengęs asmeniniam dialogui su jumis. Tačiau jei pradedate elgtis tendencingai, aš taip pat matau – požiūris atitinkamas. O jei provokuosite, atsakymą gausite tokį pat“, – žurnalistams sakė A. Lukašenka.

Baltarusijos CRK: skundai neverti svarstymo

Baltarusijos centrinė rinkimų komisija, sekmadienį vykstant šalies prezidento rinkimams, gauna daug rinkėjų skundų, tačiau jie visi „tipiški“ ir neverti svarstymo, pareiškė Centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovė Lidija Jermošina.

„Skundų daug. Vienintelis dalykas yra tas, kad jie yra absoliučiai tipiški, tai yra pagal kažkieno parengtą pavyzdį (...). Ten (skunduose – red.) nėra ko svarstyti, tai – formalūs klausimai“, – šalies pagrindinės televizijos eteryje kalbėjo L. Jermošina.

Ji pridūrė, jog pratęsti balsavimo punktų darbą dėl prie jų vis dar nusidriekusių rinkėjų eilių neketinama.

„Balsavimo laiko pratęsti negalima“, – sakė ji ir pridūrė, jog eilės susidarė dėl „opozicijos rengiamų provokacijų, įskaitant tokias kaip vieno žmogaus užsibuvimas balsavimo kabinoje pusvalandį ar ilgiau“.

Milicija blokuoja Minsko centrą

Baltarusijoje baigiantis balsavimui prezidento rinkimuose, milicija pradėjo blokuoti prieigas į sostinės Minsko centrą, rašo opozicinis naujienų portalas tut.by.

„Milicija neleidžia žmonėms patekti į Nepriklausomybės aikštę. Taip pat užblokuoti privažiavimai prie Spalio aikštės. Pareigūnai budi prie netoliese esančių įėjimų į metro stotis – jį jas patekti leidžiama, bet iš jų žmonės išleidžiami pasirinktinai“, – skelbia vienas tut.by skaitytojų.

„Nuo 19 val. 40 min. metro stotys „Kupalovskaja“ ir „Oktiabrskaja“ uždaromos. Traukiniai šiose stotyse nestos. Metropolitenas atsiprašo keleivių už laikinus nepatogumus“, – pranešė Minsko metro oficialus atstovas Andrejus Drobas.

Tut.by skaitytojai taip pat skelbia, jog nuo 19 val. tapo sudėtinga atvykti į Minsko centrą ir kitų rūšių viešuoju transportu – dalis maršrutų sustabdyti, o kitais atvejais viešasis transportas stotelėse miesto centre nesustoja.