„Mediazona“ vaizdo įrašuose pastebėjo vandens patranką, kuri galėtų būti skirta demonstracijų išvaikymui, taip pat kariuomenės sunkvežimius, sulaikytiesiems gabenti skirtas transporto priemones ir vilkiką su specialiąja šarvuota transporto priemone (leidinys tiksliai nežino, ar tai buvo tankas, ar šarvuotasis transporteris).

Kaip primena meduza.io, Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. vyksta prezidento rinkimai. Kai šalyje užsidarys balsavimo vietos, opozicionieriai Minsko centre ketina išeiti į gatves. Baltarusiški „Telegram“ kanalai ir žiniasklaida taip pat rašo apie tai, jog Minske atsirado daugybė sulaikytiesiems gabenti skirtų transporto priemonių.

Rugpjūčio 9 d. rytą pranešta, kad Baltarusijos policija ir specialiosios tarnybos ima dirbti sustiprintu režimu.

Skelbia apie DDoS atakas

Baltarusijoje rugpjūčio 8 dieną 22 val. buvo užfiksuota didelė DDoS (paskirstytojo atsisakymo aptarnauti) atakų prieš šalies interneto tinklo BY-NET infrastruktūrą banga, sekmadienį pranešė nacionalinis reagavimo į kompiuterinius incidentus centras (CERT.BY).

„Baltarusijos Respublikos nacionalinis reagavimo į kompiuterinius incidentus centras (CERT.BY) 2020 metų rugpjūčio 8 dieną apie 22 val. užfiksavo didelę DDoS atakų prieš tinklo BY-NET infrastruktūrą bangą“, – rašoma centro paskelbtame pranešime.

Pasak CERT.BY, „nustatyta, jog atakos taikiniais tapo įranga, kurioje patalpintos, be kita ko, Baltarusijos Respublikos valstybės saugumo komiteto (KGB) (kgb.gov.by) ir Baltarusijos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (mvd.gov.by) svetainės“.

„Poveikis tęsėsi ir 2020 metų rugpjūčio 9 dieną. Buvo surengtos atakos 2 val. 52 min. ir 6 val. 17 min., kiekvienos jų trukmė sudarė po maždaug vieną valandą“, – rašoma centro pranešime.

„Reikia pažymėti, jog ryšio paslaugų teikėjų technologiniai apsaugos sprendimai (Anti-DDoS) atrėmė šias atakas, tačiau, mūsų duomenimis, kilo problemų dėl įrangos“, – agentūrai „Interfax“ pareiškė centro atstovai.

Apie iš užsienio rengiamas kibernetines atakas prieš Baltarusijos valstybinių institucijų svetaines pranešė ir didžiausios šalies interneto ryšio operatorės „Beltelecom“ generalinis direktorius Jurijus Petručenia, kurį cituoja Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“.

Kibernetinės atakos, anot jo, prasidėjo prieš prezidento rinkimus ir šiuo metu tęsiasi.

Sulaikyti Rusijos televizijos „Dožd“ žurnalistai

Rusijos televizija „Dožd“ pranešė apie jos žurnalistų sulaikymą Minske, kur jie rengė reportažus apie sekmadienį vykstančius Baltarusijos prezidento rinkimus.

„Mūsų korespondentai Vladimiras Romenskis ir Vasilijus Polonskis, taip pat operatorius Nikolajus Antipovas buvo sulaikyti Minske. Civilių drabužiais apsirengę ir kaukės dėvintys žmonės paguldė juos ant asfalto ir netrukus išsivežė nežinoma kryptimi“, – teigiama „Dožd“ pranešime.

Rusijos užsienio reikalų ministerija neilgai trukus pranešė, jog „Dožd“ žurnalistai Baltarusijos sostinėje buvo sulaikyti todėl, kad neturėjo akreditavimo.

"[Sulaikytų] žurnalistų buvimo vieta nustatyta, su jais viskas tvarkoje. Ambasada teikia jiems konsulinę pagalbą. To, kas įvyko, kodėl tokių veiksmų buvo imtasi, priežastis yra aiški – neturėta akreditavimo. Jis buvo būtinas, o jo nebuvo“, – paaiškino Rusijos URM oficiali atstovė Marija Zacharova.

Anot jos, Rusijos ambasada Minske kontaktuoja su Baltarusijos institucijoms, kad rastų išeitį iš susidariusios situacijos.

Rusijos ambasada Minske pranešė, kad sulaikyti „Dožd“ žurnalistai yra Minsko Centrinio rajono policijos nuovadoje.