Rezoliucija, kurioje rekomenduojama paleisti kalinius, buvo priimta tris dienas trukusios „Loya jirga“ (Didžiosios tarybos) – tradicinio genčių vyresniųjų ir kitų suinteresuotųjų šalių susitikimo, kuris kartais rengiamas, kai reikia priimti sprendimus prieštaringais klausimais, – pabaigoje.

„Siekiant pašalinti kliūtis pradėti taikos derybas, sustabdyti kraujo praliejimą ir užtikrinti visuomenės gerovę, jirga pritaria 400 kalinių paleidimui, kurio reikalauja Talibanas“, – asamblėjai pareiškė vienas iš susitikimo dalyvių.

Rezoliucijoje nurodoma, jog tarp kalinių esantys užsienio piliečiai turėtų būti perduoti jų atitinkamoms šalims.

„Šiuo loya jirga sprendimu pašalintos paskutinės ... kliūtys kelyje link taikos derybų. Esame ant taikos derybų slenksčio“, – pareiškė Abdullah Abdullah (Abdula Abdula), kuris vyriausybės yra paskirtas vadovauti deryboms su Talibanu.

Kalinių likimas buvo viena pagrindinių kliūčių pradėti taikos derybas tarp Afganistano vyriausybės ir Talibano, kuris reikalavo, kad prieš derybų pradžią būtų užbaigtas apsikeitimas kaliniais.

Afganistano vyriausybė jau paleido beveik 5 tūkst. kalintų Talibano narių, tačiau valdžia delsė paleisti paskutinius kalinius.

Kaip matyti iš oficialaus sąrašo, su kuriuo pavyko susipažinti naujienų agentūrai AFP, daugelis šių kalinių kaltinami sunkiais nusikaltimais ir daugiau kaip 150 iš jų yra nuteisti mirties bausme.