Praėjusį antradienį įvykęs sprogimas, kuris buvo juntamas visoje šalyje ir net Kipre, Amerikos geofizikos instituto (USGS) jutiklių buvo užfiksuotas savo galia prilygstantis 3,3 balo žemės drebėjimui.

Milžinišką sprogimą sukėlė gaisras uosto sandėlyje, kuriame ilgą laiką buvo saugomas didelis kiekis pavojingos amonio salietros. Ši cheminė medžiaga yra naudojama kaip trąša ir kaip sprogstamoji medžiaga.

Sprogimas sužalojo mažiausiai 6 tūkst. žmonių, o daugiau nei 300 tūkst. žmonių liko be pastogės arba jų namai buvo apgriauti.

Žinia, kad Libano sostinės širdyje ne vienus metus kaip tiksinti bomba buvo laikomi pavojingi chemikalai, daugeliui libaniečių tapo šokiruojančiu įrodymu, koks supuvęs yra šalies valstybės aparatas.

Sekmadienį žmonės ragino rengti naujų prieš vyriausybę nukreiptų demonstracijų po praėjusią naktį vykusių protestų, per kuriuos įpykę demonstrantai buvo įsiveržę į kelias ministerijas, tačiau vėliau kariuomenės buvo išvaryti.

„Po sprogimo uoste liko 43 metrų gylio krateris“, – agentūrai AFP sakė minėtas Libano saugumo pareigūnas, remdamasis nelaimės vietoje dirbančių prancūzų ekspertų vertinimu.

Prancūzų gelbėjimo ir policijos pareigūnų komandos yra dalis didesnės tarptautinės specialistų grupės, atvykusios į Libaną padėti šaliai ir sumažinti spaudimą vietos valdžios institucijoms siekiant susidoroti su krize.

Sprogimo vietoje Beiruto uoste dirba ir gelbėtojų iš Kataro, Rusijos bei Vokietijos.