Pekinas tokį vizitą smerkia.

Tris dienas truksiančio vizito metu JAV sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras susitiks su Taivano prezidente Tsai Ing-wen, kuri pasisako už Taivano pripažinimą suverenia valstybe ir dėl to yra nekenčiama Kinijos lyderių.

A. Azaras yra aukščiausio rango JAV vyriausybės pareigūnas, apsilankęs Taivane per kelis dešimtmečius. Šis vizitas surengtas tuo metu, kai santykiai tarp dviejų didžiausių pasaulio ūkių – JAV ir Kinijos – yra itin suprastėję.

D. Trumpas pastarosiomis dienomis nurodė įvesti apribojimų populiarioms kiniškoms programėlėms „TikTok“ ir „WeChat“, o JAV iždo departamentas įvedę sankcijas Honkongo lyderei dėl naujo prieš disidentus nukreipto įstatymo.

Vašingtonas vizitą į Taivaną laiko galimybe pasimokyti iš šios salos kovojant su koronavirusu bei švęsti jos progresyvias vertybes.

„Šis vizitas yra Taivano sėkmės kovoje su COVID-19 pripažinimas ir atspindi bendrą įsitikinimą, jog atviros ir demokratinės visuomenės yra geriau pasirengusios kovoti su ligų, tokių kaip COVID-19, keliama grėsme“, – prieš vizitą sakę Sveikatos ir žmogiškųjų paslaugų departamento atstovas.

Tačiau Pekinas yra prieš bet kokį savivaldą turinčio Taivano pripažinimą, nes laiko jį savo teritorija ir yra pasiryžęs vieną dieną perimti jo valdymą, net ir panaudojant jėgą, jeigu to prireiktų.

A. Azaro vizitą Kinija vadina grėsme „taikai ir stabilumui“, o Kinijos gynybos ministras perspėjo Vašingtoną nežengti jokių „pavojingų žingsnių“.

A. Azaras Taivane susitiks ne tik su prezidente, bet ir su vietos sveikatos apsaugos bei užsienio reikalų ministrais. Jis taip pat susitiks su koronaviruso ekspertai ir pasakys kalbą visuomenės sveikatos studentams bei kitiems studentams, dalyvaujantiems JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrų mokymo programoje.

Taivanas dėl savo efektyvios kontaktų atsekimo programos ir griežtos sienų kontrolės yra laikomas pavyzdžiu kovoje su koronavirusu. Nors šalia yra Kinija, su kuria palaikomi glaudūs ekonominiai santykiai, Taivane iš viso užregistruota mažiau nei 500 infekcijos atvejų ir septynios mirtys.