JAV de facto ambasada Taibėjuje informavo, kad sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras vadovaus amerikiečių delegacijai, planuojančiai vykti į Taivaną.

„Kinija griežtai nepritaria oficialiems kontaktams tarp JAV ir Taivano“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas per įprastą spaudos konferenciją.

„Raginame JAV gerbti vienos Kinijos principą... nutraukti visus oficialius kontaktus su Taivanu... ir nebesiųsti jokių neteisingų signalų Taivano nepriklausomybės jėgoms“, – sakė jis.

Kinija autonominę, demokratiškai valdomą salą laiko savo teritorijos dalimi ir ne kartą sakė, kad kada nors sugrąžins joje savo kontrolę, prireikus – karine jėga.

Pekinas itin nepalankiai žiūri į Taivano prezidentę Tsai Ing-wen, nes ji salą laiko faktiškai suverenia valstybe, o ne „vienos Kinijos“ dalimi.

Pastaraisiais metais įtampa abipus Taivano sąsiaurio padidėjo, Kinijai stengiantis izoliuoti salą nuo išlikusių negausių jos diplomatinių sąjungininkų.

Vašingtonas diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais ir pripažino Pekino vyriausybę vienintele teisėta Kinijos valdžia, bet Jungtinės Valstijos išlieka pagrindinės Taivano ginkluotės tiekėjos.

Vašingtonas istoriškai buvo atsargus palaikydamas oficialius ryšius su Taibėjumi, bet tai smarkiai pasikeitė prie JAV vairo stojus Donaldui Trumpui, kuris vis dažniau ėmė per Taivaną atsakyti Pekinui, aštrėjant santykiams tarp dviejų valstybių.

Pastarąjį kartą JAV ministrų kabineto narys vizito Taivane buvo atvykęs 2014 metais: saloje lankėsi Aplinkos apsaugos agentūros vadovė.

2000-aisiais į Taivaną buvo atvykęs JAV transporto sekretorius.