„Akivaizdu, kad A. Lukašenka nusprendė „nešvariai“ panaudoti šiuos rusus savo vidaus politikos žaidimuose kovai su alternatyviais kandidatais ir tam, kad jiems būtų pareikšti griežtesni baudžiamieji kaltinimai“, – rašo V. Cepkala atvirame laiške Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Šio laiško kopiją naujienų agentūrai „Interfax“ perdavė V. Cepkalos spaudos tarnyba.

Praeitą trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos pranešė sulaikiusios 33 Rusijos piliečius, kaip įtariama, priklausančius privačiai karinei bendrovei „Wagner“. Anot Minsko, šie asmenys į Baltarusiją atvyko su misija destabilizuoti padėtį šalyje. Kremlius tokius įtarimus atmetė kaip „insinuacijas“.

Ketvirtadienį Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl sulaikytų Rusijos piliečių, įtariamų „masinių riaušių rengimu“.

Anot V. Cepkalos, minėtų rusų sulaikymas yra „neadekvataus Baltarusijos valdžios elgesio Rusijos atžvilgiu pavyzdys“. Politikas pridūrė, kad laiko „išgalvotu“ kaltinimą rusams organizavus masinius neramumus.

„Šiuos vyrus šiurkščiai, žeminančiai, prieš televizijos kameras sulaikė ir įkalino, Rusijos ambasados atstovams iš pradžių nebuvo leista su jais susitikti“, – rašo V. Cepkala savo laiške.

Savo laiške jis taip pat ragina Rusijos vadovybę palaikyti laisvus rinkimus Baltarusijoje.

„Baltarusijos valdžia visais būdais bando užkirsti kelią laisviems ir sąžiningiems rinkimams ir daro beprecedentį jėgos struktūrų spaudimą visiems, norintiems teisingo ir skaidraus rinkimų proceso“, – rašo V. Cepkala savo laiške V. Putinui.

Jis taip pat pareiškė, kad A. Lukašenka per visą savo valdymo laikotarpį „santykiuose su mūsų svarbiausia strategine partnere Rusija užsiėmė politiniais žaidimais, užsitikrindamas didžiausią naudą savo režimui ir leisdamas sau vartoti tarptautiniuose santykiuose ir diplomatinėje praktikoje netoleruotiną retoriką“.

Kiek anksčiau V. Cepkala išsiuntė atvirą laišką su prašymu paremti laisvus ir sąžiningus rinkimus Baltarusijoje daugiau nei 30 šalių, tarp jų JAV Kanados, Jungtinės Karalystės, Vokietijos ir Ukrainos, lyderiams.

Liepos 14 dieną Baltarusijos centrinė rinkimų komisija atsisakė įregistruoti buvusį aukštųjų technologijų parko vadovą V. Cepkalą kandidatu į prezidentus, argumentuodama nepakankamu surinktų jo kandidatavimą palaikančių piliečių parašų skaičiumi.

V. Cepkalos iniciatyvinė grupė komisijai pateikė 160 tūkst. surinktų parašų, bet tinkamais buvo pripažinta mažiau nei 80 000. Kandidatūros į prezidentus iškėlimui reikia ne mažiau kaip 100 tūkst. parašų.

Liepos 24 dieną V. Cepkala, baimindamasis arešto, kartu su vaikais išvyko į Maskvą. Jo žmona Veronika Cepkalo liko Baltarusijoje. Sekmadienį buvo pranešta, kad politikas atvyko į Kijevą.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9 dieną.