Konservatorius A. Uribe, prezidento pareigas ėjęs 2002–2010 metais, yra populiariausias šalies politikas ir dabartinio valstybės vadovo Ivano Duque politinis mentorius.

Teismas išplatintame pranešime nurodė, kad A. Uribe skiriamas namų areštas, „ir būdamas namuose jis galės užsiimti savo gynyba su visomis tinkamo proceso garantijomis“.

Antradienį Aukščiausiasis Teismas surengė posėdį dėl A. Uribe bylos, kurioje buvęs prezidentas kaltinamas tuo, kad užimdamas senatoriaus postą bandė daryti poveikį liudytojui.

„Laisvės atėmimas yra labai liūdnas dalykas man, mano šeimai ir kolumbiečiams, kurie tebemano, kad nuveikiau kažką gero tėvynės labui“, – parašė A. Uribe socialiniame tinkle „Twitter“.

Dabar 68 metų eksprezidentui teks laukti, kol Aukščiausiajame Teisme, teisiančiame įstatymų leidėjus, prasidės jo teismo procesas.

Eksprezidentas kaltinamas papirkimu ir sukčiavimu. Jei bus pripažintas kaltu, A. Uribe gali būti skirta iki aštuonerių metų laisvės atėmimo.

A. Uribe tvirtina esąs nekaltas. Buvęs valstybės vadovas tebėra labai populiarus dėl savo griežto kurso kovojant su kairiųjų partizanais, ypač marksistų sukilėlių Kolumbijos revoliucinėmis ginkluotosiomis pajėgomis (FARC).

A. Uribe prezidento poste pakeitęs Juanas Manuelis Santosas 2016 metais pasirašė taikos susitarimą su FARC. Tiek A. Uribe, tiek I. Duque griežtai kritikavo šią taikos sutartį.

2019 metų spalį A. Uribe apklausė teisėjai. Tai buvo pirmas kartas šalies istorijoje, kai buvusiam valstybės vadovui teko stoti prieš Aukščiausiąjį Teismą.

2012 metais dešiniųjų pažiūrų A. Uribe pateikė skundą dėl kairiojo sparno senatoriaus Ivano Cepedos, kaltindamas jį rezgus sąmokslą melagingai susieti jį su sukarintomis grupuotėmis.

Tačiau 2018-aisiais teismas A. Uribe atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl poveikio liudytojui.

I. Duque socialiniuose tinkluose paskelbtame vaizdo įraše uoliai gynė savo mentorių. Jis sakė neabejojąs buvusio prezidento „nekaltumu ir garbingumu“.

A. Uribe taip pat kaltinamas ryšiais su privačiomis lėšomis finansuojamomis dešiniojo sparno sukarintomis grupuotėmis, kaltinamomis šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais.