Vašingtono prekybos biuras Taibėjuje patvirtino, kad sveikatos apsaugos sekretorius Alexas Azaras vadovaus amerikiečių delegacijai, planuojančiai vykti į salą, kurią Pekinas laiko savo teritorija ir kurią yra pažadėjęs vieną dieną prisijungti, jei reikės – jėga.

„Tai bus... pirmasis Kabineto narys, apsilankęs [Taivane] per šešerius metus, ir aukščiausio lygio JAV Kabineto pareigūno vizitas nuo 1979-ųjų“, – paskelbė Amerikos institutas Taivane.

Taivano užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad šis vizitas įvyks, ir sakė, kad A. Azaras susitiks su salos prezidente Tsai Ing-wen.

„Sekretorius Azaras yra senas ištikimas Taivano draugas“, – nurodė ministerija ir sakė, kad artėjantis jo vizitas yra „pakankamas tvirto tarpusavio pasitikėjimo [tarp Vašingtono ir Taibėjaus] pagrindo įrodymas“.

Nė viena pusė nenurodė, kada įvyks šis vizitas.

Vašingtonas diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais ir pripažino Pekino vyriausybę vienintele teisėta Kinijos valdžia, bet Jungtinės Valstijos išlieka pagrindinės Taivano ginkluotės tiekėjos.

Vašingtonas istoriškai buvo atsargus palaikydamas oficialius ryšius su Taibėjumi, bet tai smarkiai pasikeitė prie JAV vairo stojus Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), kuris vis dažniau ėmė per Taivaną atsakyti Pekinui, aštrėjant santykiams tarp dviejų valstybių.

Pastarąjį kartą JAV ministrų kabineto narys vizito Taivane buvo atvykęs 2014 metais: saloje lankėsi Aplinkos apsaugos agentūros vadovė.

2000-aisiais į Taivaną buvo atvykęs JAV transporto sekretorius.