D.Cheney, išvykstantis į pirmąją savo užjūrio kelionę po to, kai tapo viceprezidentu, sekmadienio vakarą atskrido į Londoną.

Pirmadienį jis kartu su Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu Dauning Stryte pagerbs prieš šešis mėnesius Niujorke ir Vašingtone įvykdytų tragiškų teroristinių išpuolių, paskatinusių JAV vadovaujamą karą su terorizmu, aukas.

Likusi JAV viceprezidento kelionės dalis saugumo sumetimais yra neviešinama.

Pasak Baltųjų rūmų, D.Cheney ketina apsilankyti dar 11-oje šalių, įskaitant keturias valstybes, besiribojančias su "blogio ašį" sudarančiu Iraku, tačiau šių vizitų datos nenurodomos.

Išvykęs iš Londono D.Cheney lankysis Kuveite, Egipte, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Saudo Arabijoje, Bahreine, Katare, Turkijoje, Omane, Jordanijoje, Izraelyje ir Jemene. Be to, jis taip pat aplankys regione dislokuotus Jungtinių Valstijų karius.

JAV viceprezidentas sieks užsitikrinti paramą siekiant pašalinti Vašingtono įžvelgiamą masinio naikinimo grėsmę, kurią kelia Irako prezidentas Saddamas Husseinas. Be to, paragins imtis daugiau aktyvesnių veiksmų triuškinant Osamos bin Ladeno vadovaujamą teroristų tinklą "Al Qaeda", išsiraizgiusį už Afganistano ribų.

Pasak D.Cheney, jis ketina siekti bendradarbiavimo naikinant "Al Qaeda" grupeles kitose šalyse, kariniame pasirengime bei kitose srityse, tokiose kaip žvalgyba ir finansinė kontrolė.

Be to, susitikimų su arabų ir Izraelio pareigūnais metu JAV viceprezidentas aptars būdus, kuriais būtų galima nutraukti Izraelio ir palestiniečių tarpusavio smurtą, įskaitant ir Saudo Arabijos pasiūlymą dėl santykių su Izraeliu normalizavimo.

Klausimas dėl taikos proceso į D.Cheney susitikimų darbotvarkę buvo įtrauktas po naujo smurto protrūkio Artimuosiuose Rytuose ir dėl arabų valstybių nekantravimo, kada Jungtinės Valstijos įsitrauks į krizės regione sprendimą.

"Pagrindinė priežastis, dėl kurios prezidentas norėjo, jog aš vykčiau į šią misiją, yra būtinybė kalbėti apie tęsiamą karą su terorizmu ir mūsų vykdomas operacijas ne tik Afganistane, bet ir kitose vietose", - penktadienį žurnalistams sakė D.Cheney.

Pasak jo, svarbu "nepraleisti pro akis veiklos, kuri reikalinga kitose regiono dalyse (kovojant su terorizmu)".

D.Cheney atsisakė nurodyti, kokius veiksmus Jungtinės Valstijos planuoja prieš Iraką, kurį G.W.Bushas priskyrė "blogio ašiai", galinčiai perduoti masinio naikinimo ginklus į teroristų rankas.

Jungtinės Valstijos yra pasiryžusios nuversti Saddamo Husseino režimą ir pareikalavo, jog Irako lyderis be jokių sąlygų įsileistų į šalį JT ginklų inspektorius.

Aukšto administracijos pareigūno teigimu, D.Cheney neturėtų paskelbti jokios deklaracijos apie "neišvengiamus" karinius veiksmus prieš Iraką, tačiau šalies viceprezidentas, per 1991 metų karą Persijos įlankoję buvęs JAV gynybos ministru, greičiausiai nurodys griežtas sąlygas.

"Svarbu nepatekti į spąstus manant, jog pagrindinis tikslas yra inspektoriai. Pagrindinė problema - masinio naikinimo ginklai, - penktadienį sakė pareigūnas. - Mes žinome, jog jie nesunaikino savo masinio naikinimo ginklų".

Misijos metu D.Cheney apsilankys Turkijoje, Jordanijoje, Saudo Arabijoje ir Kuveite, kurios visos ribojasi su Iraku, tuo tarpu Bahreinas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Omanas ir Kataras, kaip ir Irakas, yra prie Persijos įlankos.

Pasak aukšto pareigūno, šio regiono šalys palankiai vertina JAV poziciją.

Tačiau JAV administracija vis dar nesutaria dėl to, ar iš viso verta, ir kaip reikėtų atakuoti Irako kariuomenę. Dėl šios priežasties D.Cheney tenka sunkus uždavinys sukaupti visą ryžtą ir užsispyrimą, siekiant sutelkti paramą bet kokiems kariniams veiksmams ir kartu paaiškinti, jog pats Vašingtonas dar nepriėmė galutinio sprendimo šiuo klausimu, sakė Jimas Steinbergas, buvęs nacionalinio saugumo patarėjo pavaduotojas.

"Jeigu jie (G.W.Busho administracija) neatrodys tvirtai apsisprendę, tada visos šalys greičiausiai pareikš, jog kariniai veiksmai prieš Iraką yra siaubinga mintis", - tvirtino J.Steinbergas.

Su Saudo Arabijos sosto įpėdiniu princu Abdullah D.Cheney aptars pasiūlymą dėl santykių su Izraeliu normalizavimo mainais į jo pasitraukimą iš 1967 metais okupuotų palestiniečių teritorijų.

Pareigūno teigimu, šis pasiūlymas yra reikšmingas ir gali tapti pažangos sprendžiant konfliktą išeities tašku.

Viceprezidentas taip pat lankysis Egipte ir Izraelyje.

Be to, pirmą kartą su oficialiu vizitu atvyks į Jemeną, kur 2000 metais buvo susprogdintas JAV karo laivas "Cole". Šiuo išpuoliu kaltinamas O.bin Ladenas.

Jemenas mėgina atsikratyti "teroristų rojaus" įvaizdžio. Kovo pradžioje šalies vyriausybės pareigūnas pareiškė, jog Jungtinės Valstijos ketina atsiųsti karinius patarėjus, kurie padės susekti šalyje veikiančias "Al Qaeda" grupeles.