„Nereikia čia kišti branduolinio ginklo. Nebandykite destabilizuoti situacijos, nes užsikurs tokia pirtis, jog visi kankinsis – iki pat Vladivostoko“, – pareiškė prezidentas.

A.Lukašenka taip pat pareiškė, kad Baltarusijoje sulaikyti Rusijos piliečiai neketino vykti į kitas šalis, jie buvo konkrečiai atsiųsti būtent į Baltarusiją. Informaciją, esą, sulaikyti asmenys skrido tranzitu per Baltarusiją, prezidentas pavadino „melu“.

„Tai labai pavojingas ir stiprus signalas. Ir visa tai melas – apie Stambulą, apie Venesuelą, apie Afriką ir Libiją. Visa tai melas. Tie žmonės, juk jie davė parodymus, buvo atsiųsti konkrečiai į Baltarusiją. Gavo konkrečią komandą – laukti. Jie gi viską mums papasakojo“, – teigia A. Lukašenka.

Baltarusijos prezidentas pareiškė, kad skrydžio bilietai į Stambulą buvo naudojami kaip priedanga. Prieš Baltarusiją „naudojami milijardai, pasitelkiamos naujausios technologijos“, užtikrino prezidentas.

„Šiandien gavome informacijos apie dar vieną būrį, kuris buvo perkeltas į pietus. Kai švarinamės, privalome lakstyti ir po miškus ir juos gaudyti. Juk visus išgaudysime – visus iki vieno“, – žada A. Lukašenka.

Lukašenka: Rusija bijo mus prarasti

A. Lukašenka antradienį pareiškė, kad Rusija visuomet bus šalies sąjungininkė.

„Rusija visada buvo, yra ir bus mūsų artimiausia sąjungininkė, kas bebūtų valdžioje Baltarusijoje ar Rusijoje“, – sakė A. Lukašenka savo kreipimesi į parlamentą ir tautą.

„Tai giliai įsišakniję mūsų tautose, netgi nežiūrint į tai, kad Rusija broliškus santykius su mumis iškeitė į partneriškus. Be reikalo“, – kalbėjo jis.

„Rusija bijo mus prarasti, nes juk be mūsų ji nebeturi išties artimų sąjungininkų“, – pažymėjo prezidentas.

„Ir Vakarai pastaruoju metu ėmė demonstruoti dalykinį susidomėjimą mumis. O ir Kinija tikisi savo draugės (Baltarusijos) stabilumo“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jis pabrėžė, kad Baltarusija nepuoselėja draugystės su kažkuo prieš kažką.

„Mes pasisakome už daugiakryptę, prognozuojamą vidaus politiką“, – paaiškino prezidentas.

Tuo metu anksčiau antradienį laikraštyje „Zvezda“ paskelbtoje A. Lukašenkos rinkimų programoje prezidentas pabrėžė, kad dėjo visas pastangas išplėsti Baltarusijai draugiškų valstybių ratą.

„Žengiame į globalių geopolitinių sukrėtimų epochą. Bus padaryta viskas, kad vidaus politikos skirtumai nedarytų įtakos tautų, kurioms lemta gyventi greta šioje žemėje Europos širdyje, draugystei, ir mūsų draugiškų šalių ratas išsiplėstų“, – rašoma A. Lukašenkos rinkimų programoje.

Anot prezidento, jau ketvirtį amžiaus „mes su jumis kuriame Baltarusiją, mūsų bendrus namus su langais į Rytus ir Vakarus“.

A. Lukašenka taip pat pabrėžė, kad Baltarusija visuomet buvo atvira draugystei ir bendradarbiavimui, niekada nesikišo į kitų šalių vidaus reikalus.

„Mūsų taiki diplomatija buvo ir bus kelias į baltarusių saugumą“, – nurodė jis.

Lukašenka: prie Minsko sulaikyti Rusijos piliečiai buvo specialiai atsiųsti į Baltarusiją

A. Lukašenka antradienį pareiškė, kad šalyje sulaikyti Rusijos piliečiai ne vyko per šalį tranzitu, o buvo specialiai atsiųsti.

„Visa tai melas: apie Stambulą, Venesuelą, Afriką ir Libiją. Šie žmonės, jie davė parodymus, buvo specialiai atsiųsti į Baltarusiją. Jiems buvo duota komanda – laukti“, – sakė A. Lukašenka, kreipdamasis į baltarusių tautą ir parlamentą.
Anot jo, į Baltarusiją permestas dar vienas užsieniečių būrys, kuris turi destabilizuoti padėtį šalyje.

„Šiandien gavome informacijos apie dar vieną būrį, permestą į (Baltarusijos) pietus. Mes turime lakstyti ir gaudyti juos po miškus. Juk mes juos visus sučiupsime“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Delfi primena, kad valstybinė naujienų agentūra „BelTA“, remdamasi Baltarusijos teisėsaugos institucijomis, praėjusį trečiadienį pranešė, jog šalyje sulaikyti RF piliečiai, kurie yra „privačios karinės Vagnerio kompanijos“ darbuotojai ir atvyko į šalį, kad destabilizuotų padėtį Baltarusijoje prezidento rinkimų laikotarpiu.

Sanatorijoje prie Minsko buvo sulaikyti 32 žmonės, dar vienas – Baltarusijos pietuose. Iš viso, Baltarusijos teisėsaugos institucijų duomenimis, į šalį galėjo būti atsiųsta daugiau kaip 200 tokių agentų.

Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Pasak tyrėjų, tie Rusijos piliečiai veikė kartu su garsiais A. Lukašenkos kritikais 41-erių vaizdo tinklaraštininku Sergejumi Tichanovskiu bei vienu žinomiausių baltarusių opozicijos lyderių 63-ejų Nikolajumi Statkevičiumi, kurie abu šiuo metu yra už grotų.

Baltarusijoje buvo pradėta baudžiamoji byla prieš „Tichanovskį, Statkevičių ir 33 sulaikytus Rusijos piliečius“, naujienų agentūrai AFP pranešė Tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius.

Lukašenka: su Baltarusija siekiama išbandyti „spalvotųjų revoliucijų“ technologijas

Su Baltarusija siekiama išbandyti naujas „spalvotųjų revoliucijų“ technologijas, tačiau šios pastangos yra bergždžios, antradienį sakydamas metinę kalbą parlamente pareiškė prezidentas A. Lukašenka.

„Su mumis – tvirta, monolitine visuomene, nuspręsta išbandyti šias „spalvotąsias revoliucijas“, panaudojant naujas informacines technologijas. Nepavyks!“ – sakė A. Lukašenka.

Prezidento teigimu, „tikra interneto trolių ir provokatorių armija dirba dieną ir naktį, kad destabilizuotų padėtį šalyje“.

Pasak jo, buvo imtasi virtinės „labai rimtų žingsnių reaguojant į šią grėsmę“.

„Mūsų svarbiausia užduotis yra parengti savo aukščiausios klasės specialistų, galinčių atsispirti tiek kibernetinėms grėsmėms, tiek pačioms moderniausioms technologijoms, armiją. Ir mes tai padarysime“, – pabrėžė A. Lukašenka.

Prezidentas paprašė nepriekaištauti jam ir valdžiai už tai, kad jie „pralaimėjo mūšį internete“.

„Mes, valstybė, niekada nelaimėsime šios kovos internete, nes ji yra bulvarinė. Negalime nusileisti iki bulvarinio lygio“, – pareiškė jis.

Skaitydamas kalbą valstybės vadovas taip pat tvirtino, kad nedraugiškos jėgos Minsko centre nori surengti „žudynes“.

„Kol kas nėra „karštojo“ karo – nešaudoma, dar nepaspaustas gaidukas. Tačiau bandymas surengti žudynes Minsko centre jau akivaizdus. Prieš Baltarusiją išskirti milijardiniai ištekliai“, – pareiškė prezidentas.

Anot jo, prieš Baltarusiją „sutelktos naujausios technologijos“.

„Spėjome ir nesuklydome, kad per dabartinę rinkimų kampaniją bus plačiu mastu naudojami visi šie įtakos būdai. Siekiama sukiršinti žmones, apgauti, įbauginti, sukelti sąmyšį ir galiausiai pastūmėti padaryti nusikalstamą veiką“, – pareiškė A. Lukašenka.

Tokius pareiškimus jis padarė Baltarusijoje artėjant sekmadienį paskirtiems prezidento rinkimams.

A. Lukašenka, siekiantis būti perrinktas jau šeštai kadencijai, nieko tiesiogiai nekaltino, bet praeitą savaitę Baltarusijos saugumo tarnybos suėmė 33 įtariamus Rusijos samdinius. Prezidentas tvirtino, kad jie buvo atsiųsti į šalį, kad destabilizuotų joje padėtį.

Baltarusijos tarnybos sakė, kad šie žmonės yra su vienu Rusijos prezidento Vladimiru Putinu sąjungininku siejamos slapios privačios karinės bendrovės „Vagner“ nariai.

Maskva teigia, kad šie Rusijos piliečiai į Baltarusiją atvyko pakeliui į kitas šalis, bet A. Lukašenka teigė, kad tai „melas“ ir tvirtino, jog jie buvo pasiųsti į Baltarusiją ir turėjo laukti tolesnių įsakymų.

Sulaikytieji „viską papasakojo“, tvirtino prezidentas.

A. Lukašenko taip pat sakė gavęs informacijos, kad anksčiau antradienį į Baltarusijos pietus buvo „pasiųstas kitas dalinys“.

„Mes juos visus sugaudysime“, – perspėjo jis.

Valstybės vadovas tvirtino priimsiantis „bet kokį“ rinkėjų sprendimą, bet perspėjo, kad jo oponentai būtų nekompetentingi vadovauti ir „išduotų“ šalį.

„Leiskit man išgelbėti šalį, – kalbėjo jis. – Po metų ar dvejų nuraminsime šią padėtį ir darysime, ko reikia Baltarusijos žmonėms.“

„Jeigu Baltarusija žlugs – ateis ir kitų šalių eilė“

A. Lukašenka, siekiantis ateinantį savaitgalį būti perrinktas šeštai kadencijai valstybės vadovo poste, antradienį perspėjo, jog jeigu jo šalis pralaimėtų „hibridinį karą“, iškiltų pavojus kitų buvusių sovietinių respublikų nepriklausomybei.

Jis pareiškė, kad tokių šalių kaip Uzbekistanas, Tadžikistanas, Kazachstanas ir Turkmėnija, Kaukazas ir „mums broliškos Rusija ir Ukraina“ įdėmiai stebi padėtį Baltarusijoje, kur prieš ateinantį sekmadienį vyksiančius prezidento rinkimus įtampa yra labai padidėjusi.

Šalyje pastaruoju metu vyko opozicijos protestai, kai kurie potencialūs A. Lukašenkos varžovai buvo areštuoti, o praeitą savaitę Baltarusijos saugumo tarnybos areštavo 33 Rusijos piliečius, laikomus mįslingos privačios karinės bendrovės „Vagner“ kovotojais. Prezidentas tvirtino, kad jie buvo atsiųsti, kad destabilizuotų joje padėtį.

Anot jo, prieš Baltarusiją „sutelktos naujausios technologijos“.

„Spėjome ir nesuklydome, kad per dabartinę rinkimų kampaniją bus plačiu mastu naudojami visi šie įtakos būdai. Siekiama sukiršinti žmones, apgauti, įbauginti, sukelti sąmyšį ir galiausiai pastūmėti padaryti nusikalstamą veiką“, – sakydamas parlamente metinę kalbą pareiškė A. Lukašenka.

„Ar atlaikys Baltarusija? Ar ji sugebės atsilaikyti šiame hibridiniame susirėmime, šiame kare? Jie [buvusios sovietinės respublikos] supranta – jeigu kris baltarusiai, ateis eilė jiems“, – tvirtino jis.

Šiuo metu „visos strėlės – nuodingos, kovidinės – nukreiptos prieš Lukašenką, [kad jį] nuverstų, pažemintų, sutryptų, sunaikintų“, skundėsi prezidentas, turėdamas galvoje naujosios koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją, su kuria, anot A. Lukašenkos, Baltarusija jau „sėkmingai susitvarkė“.

„Tai štai, žinokit – net ir be manęs Baltarusijos liaudis sugebės save apginti. Nes žino, kad kito krašto pasaulyje, išskyrus Baltarusiją, ji neturės. Niekur – nei Australijoje, nei Štutgarte – jai vietos nėra. Ofšoruose pinigų irgi nėra. Na, o liaudį apauti vyžomis nepavyks, ir botagu užvaikyti irgi neišeis“, – tvirtino A. Lukašenka.

Jis perspėjo, kad esamai tvarkai išlaikyti gali būti panaudota milicija, kariuomenė ir saugumo pajėgos. „Jie yra vaikai tų, kuriuos norite įkinkyti į vežimą ir varyti rimbu. Jie – žmonės su antpečiais – šito jums padaryti neleis. Net ir be manęs. Jūs pavėlavot lygiai ketvirtį amžiaus“, – kalbėjo jis, neįvardydamas jokių tai esą padaryti norinčių jėgų.

„Šalies jums neatiduosime. Nepriklausomybė kainuoja brangiai. Bet ji verta, kad ją išsaugotume ir perduotume ateities kartoms“, – pridūrė A. Lukašenka.