„Gana nedidelis [užsikrėtimo] atvejų skaičius pasižymi augimo tendencija ir turime didelį protrūkį“, – dienraščiui „Postimees“ paaiškino departamento atstovė Eike Kingsepp.

Tuo metu Tartu universiteto statistikos profesorė Krista Fischer, konsultavusi vyriausybę kovos su koronavirusu klausimais, neskuba teigti, kad epidemiologinė padėtis išties smarkiai prastėja.

„Nežinome, ar šis protrūkis nurims, ar taps nevaldomas, bet, mano nuomone, dar nėra jokio pagrindo vadinti tai antrąja banga“, – komentavo K. Fischer.

Tartu universiteto mikrobiologijos profesorė Irja Lutsar antrino savo kolegei.

„Tai vis dar yra pirmoji banga. Virusas niekur nedingo“, – pabrėžė I. Lutsar.

Anot jos, apie tai liudija ir statistika, nes beveik kiekvieną dieną atsiranda naujų užsikrėtusiųjų, o dienos, kai nebuvo registruojama jokių susirgimų, veikiau buvo išimtinės.

Praėjusios savaitės pabaigoje Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė, kad jaunimo įpročiai gali sukelti antrąją koronaviruso bangą Europoje. Estijos sveikatos apsaugos departamentas taip pat mano, kad ligą dažniausiai platina jauni žmonės.

Pavyzdžiui, viename iš šalies naktinių klubų, tapusiame koronaviruso židiniu, vidutinis susirgusiųjų amžius buvo 24 metai.

„Tačiau tai tik vadinamasis pirmasis pacientų ratas. Šiandien jauniausias per šį protrūkį nukentėjęs ligonis yra jaunesnis nei 10 metų, o vyriausias – vyresnis nei 70 metų“ – sakė E. Kingsepp.

K. Fischer kalbėjo, kad šiuo metu už koronaviruso plitimą daugiausia atsakingas Estijos jaunimas.

„Ar galima tai pavadinti banga? Supratau, kad virusas daugiausia plinta tarp jaunuolių, o tarp vyresnių nei 50 metų žmonių atvejų buvo nedaug“, – sakė K. Fischer, pridūrusi, kad jeigu jaunimas neužkrėtinės vyresniosios kartos, nėra pagrindo labai nerimauti.

Tačiau ji pripažino, kad ir jauniems COVID-19 pacientams nėra lengva.

„Deja, JAV tyrimas parodė, kad liga gali būti gana nemaloni patirtis jaunuoliams, o penktadalis jų kenčia nuo jos gana ilgą laiką – galbūt mėnesį“, – teigė mokslininkė.

Jos teigimu, kol užkratas perduodamas jaunuolio jaunuoliui, staigaus pacientų antplūdžio neturėtų atsirasti.

I. Lutsar savo ruožtu pareiškė, jog šiuo metu 15–18 proc. visų pacientų yra vyresni nei 50 metų, kiti – jaunesni.

„Darant prielaidą, kad asmuo iki 50 metų yra jaunas žmogus, koks jis ir yra, tuomet dauguma atvejų registruojami tarp jaunimo“, – paaiškino profesorė.

Estijoje – 11 naujų COVID-19 atvejų


Estijoje atlikus 645 testus per praėjusią parą patvirtinta 11 naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos departamentas.

Keturi iš patvirtintų atvejų yra susiję su žinomu židiniu, nustatytu liepos 18 dieną per vakarėlį Tartu naktiniame klube „Vabank“. Iš viso su šiuo židiniu susiję 33 užsikrėtimo atvejai.

Antradienio ryto duomenimis, Estijos ligoninėse gydomi keturi infekuotieji; nė vienas jų nebuvo prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato. Per praėjusią parą nenustatyta jokių mirties atvejų.

Nuo pandemijos pradžios Estijoje nustatytas iš viso 2 091 užsikrėtimo koronavirusu atvejis.

Bendras mirčių nuo COVID-19 skaičius siekia 63, o pasveikusiais laikomi 1 937 žmonės.

Apie antrąją bangą praneša ir Vokietijos medikai


Vokietijoje antroji koronaviruso banga, dėl kurios taip nerimavo ekspertai, jau prasidėjo. Tai antradienį laikraštyje „Die Augsburger Allgemeine“ paskelbtame interviu pareiškė vokiečių gydytojų susivienijimo „Marburger Bund“ pirmininkė Susanne Johna.

„Mes jau susiduriame su antrąja (susirgimų skaičiaus) augimo banga“, - sakė specialistė, pažymėdama, kad ji yra silpnesnė palyginti su pirmąja, kilusia kovo-balandžio mėnesiais. Vis dėlto naujų užsikrėtimo atvejų skaičius nuosekliai didėja, pabrėžė susivienijimo vadovė. „Kartu didėja pavojus, kad mes prarasime laimėjimus, kurie iki šiol buvo pasiekti Vokietijoje“, - įspėjo ekspertė.

„Marburger Bund“ pirmininkė patikino, jog Vokietijos klinikos pasirengusios antrajai koronaviruso bangai, kadangi ji kyla palaipsniui.

Praėjusių metų pabaigoje Kinijos Uhano mieste prasidėjęs naujojo koronaviruso sukeliamo susirgimo protrūkis išplito į daugumą pasaulio šalių. Kovo 11 d. Pasaulio sveikatos organizacija jį pripažino pandemija.

Vokietijoje iki antradienio nustatytas 211 281 užsikrėtimo koronavirusu atvejis, jo aukomis šalyje jau tapo 9 156 žmonės.