Apie tai pasakojo Baltarusijos tiriamojo komiteto pirmininkas Ivanas Noskevičius, skelbia „Belteleradijo kompanija“.

„Apklausų metų jie pateikia prieštaringiausių parodymų. Mažiau nei pusė žmonių teigia, kad grupė ketino išskristi iš Minsko į Stambulą, kiti nurodo skirtingas galutinio vizito vietas ir kitas šalis.
Kalbant apie tuos, kurie neva skrido į Turkiją, jie irgi įvardino skirtingus atvykimo į šalį tikslus. Vieni skrido degintis, kiti ilsėtis, treti – tariamai saugoti kažkokių objektų, dar kažkas – apžiūrėti Šv. Sofijos soboro“, – sakė jis.

I. Noskevičius skrydį į Turkiją vadina iš anksto suplanuotu alibi, nes grupė nenuvyko iki oro uosto, nors ir buvo nupirkti bilietai. Vietoje to, visi apsistojo viešbutyje IBB Minske – jame iš anksto buvo užsakyti kambariai.

Išvykdami š viešbučio, rusai sakė registratoriui, kad važiuos į oro uostą, o iš tiesų persikėlė į sanatoriją „Belorusočka“ – ten juos ir sulaikė.

Paaiškėjo ir daugiau detalių. Socialiniame tinklalapyje buvo sukurta speciali grupė, joje vyresnysis koordinavo pavaldinių veiksmus – dienotvarkes, susirinkimų laiką, į ją buvo parašytas įsakymas sudeginti senus bilietus sanatorijos teritorijoje.

Ukrainos generalinė prokuratūra pateikė kaltinimus devyniems Baltarusijoje sulaikytiems asmenims pagal straipsnį dėl priklausymo teroristinei organizacijai. Tai penktadienį pranešė Ukrainos žiniasklaida.

„Generalinė prokuratūra pateikė kaltinimą devyniems ukrainiečiams iš „Vagnerio privačios karinės kompanijos“ pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso straipsnį dėl priklausymo teroristinei organizacijai“, - rašo interneto leidinys „Obščestvennoje“.

Jis taip pat praneša, kad Ukraina paprašė Baltarusiją laikinai suimti sulaikytus „Vagnerio privačios karinės kompanijos“ darbuotojus. Savo ruožtu „Interfax“ praneša, kad Ukraina ketina reikalauti 28 iš 33 Baltarusijoje sulaikytų asmenų ekstradicijos.

Valstybinė naujienų agentūra „BelTA“, remdamasi Baltarusijos teisėsaugos institucijomis, praėjusį trečiadienį pranešė, jog šalyje sulaikyti RF piliečiai, kurie yra „privačios karinės Vagnerio kompanijos“ darbuotojai ir atvyko į šalį, kad destabilizuotų padėtį Baltarusijoje prezidento rinkimų laikotarpiu.

Sanatorijoje prie Minsko buvo sulaikyti 32 žmonės, dar vienas – Baltarusijos pietuose. Iš viso, Baltarusijos teisėsaugos institucijų duomenimis, į šalį galėjo būti atsiųsta daugiau kaip 200 tokių agentų.

Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Pasak tyrėjų, tie Rusijos piliečiai veikė kartu su garsiais A. Lukašenkos kritikais 41-erių vaizdo tinklaraštininku Sergejumi Tichanovskiu bei vienu žinomiausių baltarusių opozicijos lyderių 63-ejų Nikolajumi Statkevičiumi, kurie abu šiuo metu yra už grotų.

Baltarusijoje buvo pradėta baudžiamoji byla prieš „Tichanovskį, Statkevičių ir 33 sulaikytus Rusijos piliečius“, naujienų agentūrai AFP pranešė Tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius.