Federalinės ir valstybės apsaugos pareigūnai sulaikė J. A. Yepezą Ortizą centrinėje Gvanachuato valstijoje, rašoma jungtiniam šios valstijos ir Meksikos visuomenės saugumo sekretoriato pranešime spaudai.

Operacijos metu sulaikė dar penkis žmones ir išgelbėjo pagrobtą verslininkę.

Meksikos saugumo ministras Alfonso Durazo parašė tviteryje, kad J. A. Yepezą Ortizą sulaikė už organizuotą nusikalstamumą ir už didelio masto degalų vagystę.

Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras savo tviterio paskyroje išpublikuotame vaizdo pranešime teigė: „Nacionalinio saugumo ministerija, padedama vietos valdžios, sulaikė labai pavojingų asmenų. Turime šalinti nusikalstamumo ir smurto priežastis. Mes sakome „ne“ korupcijai ir nebaudžiamumui.“

A. M. Lopezas Obradoras sulaukė kritikos už tai, kad nesiima kovoti su organizuotu nusikalstamumu. Prezidentas anksčiau siekė populiarinti strategiją „abrazos, no balazos“ („apsikabinimai, ne kulkos“).

Pernai spalį policija buvo trumpam sulaikiusi buvusio Sinaloa kartelio vado Joaquino Guzmano, praminto El Chapo, sūnų Ovidio Guzmaną. Po kelių valandų jį paleido, nes kartelio banditai paėmė įkaitais kelis policininkus ir paralyžiavo eismą Kuljakane.

Meksikos nacionalinė gvardija

Kovą A. M. Lópezas Obradoras sulaukė daug kritikos už tai, kad koronaviruso krizės ir apribojimų metu lankydamasis Sinaloa valstijoje spaudė ranką El Chapo motinai.

Kartelio kontroliuojamame Gvanachuate didėjant nusikalstamumui, Meksikos policija ne vieną mėnesį ieškojo J. A. Yépezo Ortizo, stebėjo jo artimuosius, bičiulius.

Santa Rosa de Lima kartelis daugiausia lobo iš turto prievartavimo ir degalų vagysčių. Šiam karteliui ėmus konkuruoti su Chalisko naujosios kartos karteliu, padaugėjo pavojingų, žiaurių išpuolių.

Gvanachuato valstijoje per dieną nužudoma apie 10 žmonių. Oficialiais duomenimis, per pirmą šių metų pusę nužudyta mažiausiai 1,691 žmogus. Ši valstija – pavojingiausia iš visų Meksikos valstijų.