„Scenos, kurias matėme šį savaitgalį, buvo nepriimtinos“, – sakė kanclerės Angelos Merkel atstovė Ulrike Demmer, vis tik pabrėžusi, kad teisė protestuoti yra „svarbi“.

Pasak jos, kaukių nedėvėję ir socialinio atstumo taisyklių nepaisę protestuotojai „piktnaudžiavo savo teise demonstruoti“, o jų veiksmai „jokiu būdu nebuvo pateisinami“.

Kanclerės atstovė pažymėjo, kad vyriausybė smerkia „ne tik masinius higienos normų ir pagrindinių apsaugos priemonių pažeidimus“, bet ir pranešimus apie bandymus trukdyti žurnalistams nušviesti įvykius bei policininkų užpuolimus.

Šeštadienį surengtoje „laisvės dienos“ demonstracijoje dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių. Dauguma jų nedengė nosies ir burnos, taip pat nesilaikė Vokietijoje galiojančio reikalavimo laikytis 1,5 m atstumo nuo aplinkinių.

Užkietėjusių kairuolių, ultradešiniųjų ir sąmokslo teorijų šalininkų minia, kuri žygiuodama Brandenburgo vartų link skandavo „mes esame antroji banga“, reikalavo „priešintis“, o pandemiją vadino „didžiausia sąmokslo teorija“.

Policijos duomenimis, per tą ir kitas demonstracijas buvo sužeisti maždaug 45 pareigūnai.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietijoje padaugėjo užsikrėtimo koronavirusu atvejų, todėl politiniai lyderiai ragina visuomenę būti budresnei.

„Negalime atsisakyti kovos su pandemija. Ji dar nesibaigė, vis dar esame jos viduryje“, – pirmadienį išplatintame vaizdo kreipimesi pabrėžė Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris.