Ispanijos lyderis, duodamas interviu vietos transliuotojui „Telecinco“, Jungtinės Karalystės sprendimą pavadino „nesubalansuotu“ ir pareiškė, kad Jungtinėje Karalystėje užfiksuota daugiau užsikrėtimo atvejų nei Balearų ir Kanarų salose.

Antradienį Jungtinė Karalystė apgynė savo sprendimą neišskirti skirtingų Ispanijos regionų.

Parklupdyta ant kelių nuo turizmo priklausanti Ispanija žūtbūt stengiasi įtikinti Jungtinę Karalystę persvarstyti savo sprendimą, dėl kurio skundžiasi tiek britai, tiek potencialūs keliautojai, tiek oro linijos.

Situacija dar labiau paaštrėjo, kai Vokietija antradienį rekomendavo vengti nesvarbių kelionių į Katalonijos, Navaros ir Aragono regionus išaugus susirūpinimui dėl didėjančio užsikrėtimų koronavirusu skaičiaus ir vietinių karantinų.

Vokiečiai sudaro pagrindinę turistų grupę Ispanijoje po britų.

Svarbiausias Europai rūpimas klausimas: ar ji sugebės išgelbėti vasarą vartotojams bei verslovėms. Tokios šalys kaip Ispanija bei Italija ne tik išsiskiria didžiausiu mirčių nuo koronaviruso skaičiumi, bet ir moka aukščiausią ekonominę kainą. Vyriausybėms nelengva atrasti pusiausvyrą tarp būtinybės užtikrinti gyventojams saugumą ir pastangų susigrąžinti įprastą gyvenimo ritmą.

Praėjusią savaitę naujų užsikrėtimų koronavirusu atvejų skaičius Ispanijoje nuolat augo, ir tokia įvykių seka paskatino kitas Europos šalis, įskaitant Prancūziją bei Belgiją, skelbti rekomendacijas atsisakyti kelionių į kai kurias Ispanijos dalis. Kilo trintis.

„Su visa pagarba Ispanijos vyriausybei, mes nesutinkame su jos nuomone, – BBC naujienų tarnybai teigė vietos vyriausybės ministras Simonas Clarke‘as. – Jūs turit priimti sprendimus visos šalies mastu.“

Britų premjeras Borisas Johnsonas jau nurodė, kad visiems iš Ispanijos atvykstantiems asmenims yra privaloma saviizoliacija, o jo aukšto rango diplomatinės tarnybos atstovas transliuotojui „Sky News“ pareiškė, kad „mes dėl to neatsiprašinėsime“.

Yra ženklų, kad B. Johnsonas gali persvarstyti savo politikos aspektus, net jeigu jis ir perspėja, kad šalis privalo būti „budri“ dėl COVID-19 pakartotinių protrūkių.

Londono pareigūnai svarsto kelis planus, tarp jų ir galimybę atsisakyti bendrų taisyklių, taikomų kelionėms po visą šalį, teikiant pirmenybę regioniniams apribojimams, taip pat ketinimus apriboti privalomo karantino trukmę keliautojams, grįžtantiems į Jungtinę Karalystę. Kaip praėjusią savaitę pranešė laikraštis „The Telegraph“, karantino laikas sutrumpintas iki dešimties dienų, tikintis išgelbėti bent dalį atostogų sezono.

Prieštaringi signalai bet kokiu atveju neigiamai atsilieps turizmui.

Žalia šviesa

Europos Sąjunga yra nusiteikusi neatidaryti savo išorinių sienų daugeliui šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, ir palaiko idėją sutrumpinti sąrašą trylikos valstybių – tarp kurių yra tokios šalys kaip Kanada, Kinija, Japonija ir Pietų Korėja, – kurių gyventojams uždegta žalia šviesa lankytis bloke, nurodo pareigūnai.

Iki praėjusio pirmadienio pareiškimo, turizmo pramonė vylėsi, kad salos bus atleistos nuo privalomo karantino Jungtinėje Karalystėje. Tačiau oficialiosios rekomendacijos buvo išplėstos – į sąrašą įtrauktos ir populiariosios vasaros kryptys.

Praėjusį pirmadienį Jamesas Slackas, B. Johnsono oficialus atstovas spaudai, pranešė, kad keliautojai turi žinoti, jog rekomendacijos dėl kelionių krypčių gali būti keičiamos, jei paaiškės, kad koronaviruso atvejų skaičius ten smarkiai šoktelėjo.

„Nė viena kelionė nėra apsaugota nuo rizikų, trikdžiai įmanomi bet kokiu atveju, – per vaizdo konferencijos ryšį –žurnalistams kalbėjo J. Slackas. – Bet kuris žmogus, keliaujantis į užsienį, turėtų suprasti, kad mūsų kelionių rekomendacijos ir išimčių sąrašas nuolat peržiūrimas, nes mes stebime tarptautinę situaciją.“

Pagrindinė rinka

Visa tai Ispaniją menkai guodžia. Jungtinė Karalystė yra labai svarbi šalies ekonomikai – daugelis gyventojų, išėję į pensiją, ramiai leidžia laiką palei šalies Viduržemio krantus, o britai, saulės paplūdimių gerbėjai, sudaro 20 proc. visų Ispanijos lankytojų.

P. Sanchezo nuomone, Jungtinės Karalystės veiksmai ne tik yra neproporcingi, jie klaidingi. Jis paragino Jungtinę Karalystę atrasti teisingą pusiausvyrą, paremtą duomenimis.

Naujų infekcijų skaičius Ispanijoje praėjusią savaitę šoktelėjo iki aukščiausio lygio nuo gegužės pradžios, bet pasak valstybinio vyriausiojo epidemiologo, situacija dabar labai skiriasi, nes ligonių, gydomų intensyvios slaugos skyriuose, bei mirčių skaičius nedidėja, o tai rodo, kad, pagerinus medicininio testavimo sistemą, atvejai nustatomi ankstyvojoje stadijoje.

Bloga žinia ir oro linijų pramonei, įstrigusioje beprecedentės krizės gniaužtuose.

Pagrindinės Jungtinės Karalystės oro linijų operatorės toliau praranda pozicijas po praėjusį pirmadienį užfiksuoto akcijų vertės nuosmukio: „EasyJet Plc.“ akcijos 9.46 val. ryto Londone atpigo 2,14 proc., „British Airways“ savininkės IAG SA – 1,79proc.

Antradienį svarbiausioms Ispanijos su turizmu susijusioms akcijoms pavyko padengti dalį nuostolių po smarkaus nuosmukio pirmadienį, užfiksuoto iškart po pranešimo; pagrindinės kurortinių poilsio zonų operatorės „Melia Hotels International SA“ akcijų vertė kilstelėjo 2,6 proc., o oro uostų operatorės AENA SA akcijos brangtelėjo 1,93 proc. po 1,81 proc. nuosmukio.