Didžiojoje dalyje Afganistano teritorijos buvo ramu, o pareigūnai nepranešė apie jokius rimtus susirėmimus nuo penktadienio, kai musulmonų minimos Id al Adchos (Aukojimo šventės) proga buvo paskelbtas ugnies nutraukimo režimas.

Tiek prezidentas Ashrafas Ghani, tiek Talibanas leido suprasti, kad ilgą laiką atidėliojamos derybos gali prasidėti iškart po šventės.

„Ši Id [al Adcha] yra kitokia: parkai pilni žmonių... Galima net pamiršti, kad šioje šalyje jau 40 metų vyksta karas“, – sakė rytinio Džalalabado miesto gyventojas Shahpooras Shadabas.

Tuo metu neramioje Zabulo provincijoje keli gyventojai deklamavo eilėraščius, kuriais ragino paversti nuolatinėmis dabartines paliaubas, tapusias vos trečiuoju oficialiu ugnies nutraukimu per beveik du dešimtmečius trunkantį konfliktą.

„Taika yra visų poreikis ir siekis“, – pabrėžė Sardaras Wali, dalyvavęs poezijos skaitymuose.

„Tai puiki proga šiandien pratęsti paliaubas, o rytoj pradėti Afganistano vidaus derybas“, – pridūrė jis.

Pagal Talibano ir JAV vasarį pasirašytą susitarimą, „Afganistano vidaus“ derybos turėjo prasidėti dar kovą, tačiau jos buvo atidėtos dėl politinių nesutarimų Kabule ir stringant daug ginčų sukėlusiems mainams belaisviais.

Susitarime buvo numatyta, kad Kabulas išlaisvins apie 5 000 kalinamų talibų, o sukilėliai – 1 000 į nelaisvę paimtų Afganistano saugumo pajėgų narių.

Nacionalinio saugumo taryba sekmadienį pranešė, kad nuo penktadienio buvo paleisti dar 300 kalintų kovotojų – taigi, bendras lig šiol į laisvę išėjusių talibų skaičius perkopė 4 900.

Tačiau afganų valdžia atsisakė patenkinti Talibano prašymą paleisti šimtus kalinių, kaltinamų sunkiais nusikaltimais.

Sukilėliai tvirtina, kad jau įvykdė savo įsipareigojimus dėl mainų.

Nuo to laiko, kai JAV ir Talibanas pasirašė taikos susitarimą Afganistaną krečia mirtinas smurtas. A. Ghani teigimu, sukilėliai per šį laikotarpį nužudė daugiau nei 3 500 afganų karių.