Šalis tampa vienu pandemijos epicentrų – po JAV, Brazilijos, Indijos ir Rusijos. Pietų Afrikoje Covid-19 nusinešė 8 153 žmonių gyvybes, informuoja agentūra „Reuters“.

Visoje Afrikoje nustatyta 935 000 infekcijos atvejų ir 19 800 su virusu siejamų mirčių. Ekspertai mano, kad tikrieji skaičiai yra daug didesni.

Pietų Afrika kovo pabaigoje paskelbė karantiną, kad suvaldytų viruso plitimą. Tačiau dabar daug ribojimų atšaukta, nes dėl jų kenčia ekonomika. Jau du mėnesius infekcijų skaičiai vėl smarkiai auga.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) neseniai įspėjo, kad įvykiai Pietų Afrikoje gali tapti pranašišku ženklu visam žemynui. Pirmiausiai skurdžiuose, tankiai gyvenamuose miestų kvartaluose beveik neįmanoma laikytis atstumo ir išvengti užkrato.

PSO liepos 20 d. išreiškė susirūpinimą dėl COVID-19 plitimo Afrikoje ir perspėjo, kad didėjantis užsikrėtimo atvejų skaičius galimai pranašauja būsimus ligos protrūkius žemyne.

„Šiuo metu esu itin susirūpinęs dėl to, kad po truputį pastebime ligos plitimo Afrikoje spartėjimą“, – virtualios spaudos konferencijos metu sakė PSO skubių atvejų vadovas Michaelis Ryanas.

PSO savo pranešime nurodė, kad ekstremalių padėčių komitetas „pabrėžė numatomą ilgą šios COVID-19 pandemijos trukmę“ ir įspėjo apie „nuovargio reakciją“, atsižvelgiant į socialinį ir ekonominį spaudimą šalims.

Ekstremalių padėčių komitetas penktadienį buvo susitikęs aptarti sausio 30-ąją priimtą sprendimą paskelbti COVID-19 protrūkį tarptautine krize.

„PSO toliau vertina COVID-19 pasaulinės rizikos lygį kaip labai aukštą“, – nurodė organizacija po to susitikimo.

Nuo praėjusių metų gruodžio, kai Kinijoje atsirado šis virusas, pasaulyje jis pareikalavo mažiausiai 680 000 žmonių gyvybių, patvirtinta mažiausiai 17,6 mln. užsikrėtimo atvejų, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, renkami iš oficialių šaltinių.