„Rusijos ambasados ​​konsulinio skyriaus darbuotojai susitiko su Baltarusijoje sulaikytais Rusijos piliečiais“, – rašoma oficialioje Rusijos diplomatinės atstovybės paskyroje tviteryje.

Savo ruožtu Rusijos ambasados ​​Minske konsulas Kirilas Pletniovas šeštadienį per televizijos kanalą „Rossija 24“ pareiškė, kad „konsulinio skyriaus vadovo susitikimas su 33 sulaikytais Rusijos piliečiais vienoje iš Baltarusijos Respublikos įkalinimo įstaigų“ įvyko „vakar vakare“.

Jis taip pat informavo, kad kiekvienam iš sulaikytų Rusijos piliečių buvo įteikta nutarties dėl kardomosios priemonės – suėmimo – kopija.

„Galime parodyti sprendimo dėl kardomosios priemonės – suėmimo – taikymo kopiją. Toks dokumentas buvo pateiktas kiekvienam iš sulaikytų Rusijos piliečių ir aiškiai rodo tendencingą Baltarusijos institucijų veiksmų kryptį“, – teigė K. Pletniovas.

„Norėčiau pažymėti, kad kalbama apie asmenų grupės sąmoningus veiksmus iš anksto susitarus su [neįregistruotais pretendentais į Baltarusijos prezidento postą Sergejumi] Tichanovskiu ir [Nikolajumi] Statkevičiumi, o tai, mūsų nuomone, yra absoliučiai išgalvota ir neteisinga pozicija“, – pabrėžė konsulas.

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai liepos 29-osios naktį Minske sulaikė 32 privačios karinės bendrovės „Wagner“ kovotojus, o dar vienas asmuo buvo sulaikytas šalies pietuose.

Liepos 29 dienos vakare Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sukvietė skubų Baltarusijos Respublikos saugumo tarybos posėdį, kurio metu Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas Valerijus Vakulčikas patvirtino informaciją apie sulaikymą. A. Lukašenka pavedė V. Vakulčikui kreiptis į Rusijos institucijas dėl paaiškinimo.

Rusijos užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusijos pusės Rusijos piliečių sulaikymo priežasties „abejotinas paaiškinimas“ yra nepagrįstas ir pareikalavo Minsko nedelsiant leisti konsuliniams pareigūnams susitikti su sulaikytaisiais.

Liepos 30 dieną Ukrainos saugumo tarnyba pranešė ketinanti inicijuoti Baltarusijoje sulaikytų asmenų ekstradicijos klausimą.

Liepos 31 dieną Baltarusijos užsienio reikalų ministerija perdavė Ukrainai sulaikytų asmenų sąrašą ir paprašė perduoti dokumentą Ukrainos kompetentingoms institucijoms.

Liepos 30 dieną Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusija nepripažįsta Baltarusijoje sulaikytų Ukrainos piliečiais.

Paprašytas pakomentuoti Rusijos reakciją į galimą sulaikytųjų ekstradiciją į Ukrainą, kadangi pusė kaltinamųjų yra šios šalies piliečiai, D. Peskovas atsakė: „Mes nepripažįstame Ukrainos pilietybės. Jie yra Rusijos piliečiai“.

Penktadienį Rusijos piliečių sulaikymo Baltarusijoje klausimas buvo apsvarstytas Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir nuolatinių Rusijos saugumo tarybos narių posėdyje, surengtame internetu.

„Buvo išreikšta viltis, kad artimiausiu metu ši istorija bus išaiškinta ir nepagrįstai sulaikyti Rusijos piliečiai bus paleisti“, – pareiškė D. Peskovas.

Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių valstybės vadovas Aleksandras Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Pasak tyrėjų, suimti Rusijos piliečiai veikė kartu su garsiais A. Lukašenkos kritikais – 41-erių vaizdo tinklaraštininku S. Tichanovskiu bei vienu žinomiausių baltarusių opozicijos lyderių 63-ejų N. Statkevičiumi. Jie abu šiuo metu yra už grotų.