Tondar grupuotės vadeiva „Jamalas Sharmahdas, vadovavęs ginkluotoms ir sabotažo operacijoms Irane, dabar yra galingose (Irano saugumo pajėgų) rankose“, paskelbė valstybinė televizija, cituodama šalies žvalgybos ministerijos pranešimą.

Pranešime nepateikiama detalesnės informacijos, kur ir kada buvo suimtas opozicijos rojalistų grupuotės, dar žinomos kaip Irano Karalystės Asamblėja, ar Tondar, vadeiva.

Pranešime teigiama, kad jis organizavo 2008 metų balandžio 12 dieną įvykusį Širazo sprogdinimą, kurio metu žuvo 14 žmonių, o dar 215 buvo sužeista. Iranas 2009 metais tris už šį sprogdinimą nuteistus vyrus pakorė, teigdamas, kad jie turėjo sąsajų su monarchistine grupuote.

Šalies teigimu, jie vykdė iraniečio JAV remiamo „CŽV agento“ nurodymus ir bandė nužudyti vieną aukšto rango Irano pareigūną. Tai buvo du universiteto studentai 21-erių Mohsenas Eslamianas ir 20-metis Asgharas Pashtaras, taip pat 32-ejų Rouzbehas Yahyazadehas.

Teherano revoliucinis teismas tris vyrus pripažino kaltais esant „Dievo priešais“ ir „Žemėje vykdžius korupciją“. Iranas 2010 metais pakorė dar du nuteistus grupuotės narius, „prisipažinusius gavus prieigą prie sprogmenų ir ketinus nužudyti pareigūnų“.

Šeštadienį paskelbtame pranešime teigiama, kad Tondar planavo dar kelias „dideles operacijas“, tačiau jos buvo nesėkmingos.

Pranešime priduriama, kad Tondar planavo susprogdinti Širaze esančią užtvanką, Teherano knygų mugėje panaudoti „cianido bombų“ ir Islamo Respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollaho Khomeini mauzoliejuje padėti sprogstamąjį įtaisą.

Nėra aišku, kokiomis aplinkybėmis Iranas suėmė JAV įsikūrusį J. Sharmahdą.

Irano žvalgybos ministerija panašiomis paslaptingomis aplinkybėmis praėjusių metų spalį paskelbė suėmusi buvusį opozicijos veikėją.
Ruhollahas Zamas, Irano valdžios institucijų apibūdinamas kaip „kontrrevoliucionierius“, praėjusį mėnesį buvo nubaustas mirties bausme už „korupcijos vykdymą Žemėje“. Jis buvo kaltinamas įžiebus neramumų pernai vykusių antivyriausybinių protestų metu.