Ištisus dešimtmečius tarp Teherano ir Vašingtono tvyranti įtampa pastaraisiais metais smarkiai padidėjo, o abi šalys keliskart atrodė atsidūrusios ant didelio masto konflikto slenksčio.

Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono auga nuo 2018 metų, kai D. Trumpas pasitraukė iš istorinio daugiašalio susitarimo dėl iraniečių branduolinės programos ir sugrąžino griežtas sankcijas Iranui.

„Nėra abejonių, kad sankcijos yra nusikaltimas“, – sakė A. Khamenei per kalbą, kuri buvo transliuojama per televiziją.

„Tačiau protingas iranietis pasinaudojo šiuo išpuoliu, šiuo priešiškumu ir gavo naudos... naudodamasis sankcijomis kaip priemone padidinti nacionalinį pasitikėjimą savimi“, – tvirtino jis.

Pasak A. Khamenei, Vakarų „ekspertų grupės pripažįsta, kad maksimalaus spaudimo sankcijų ir JAV jėgos [politika] nepavyko“.

2015 metų Teherano ir didžiųjų valstybių susitarime buvo numatyta sušvelninti sankcijas mainais už Irano pasižadėjimą apriboti savo branduolinę programą.

Pasitraukusios iš susitarimo, JAV atnaujino sankcijas svarbiam Irano naftos eksportui ir apsunkino šalies prieigą prie tarptautinės bankų sistemos bei spaudė kitas valstybes, kad jos laikytųsi tokios pat pozicijos.

Iranas atsakė bandydamas padidinti ne naftos eksportą, ypač į kaimynines šalis.

„Dėl šios priežasties šalies ekonomika natūraliai tapo mažiau priklausoma nuo naftos“, – teigė A. Khamenei.

Jis pasmerkė raginimus Iranui pradėti naujas derybas su JAV, sakydamas, kad nesutiks su susitikimais, kurių tikslas tėra paskatinti D. Trumpo perrinkimo viltis.

Savo kalboje 81 metų vyras pavadino D. Trumpą „senu žmogumi“, nors pats yra septyneriais metais vyresnis už JAV prezidentą.

„Šis valdžioje esantis senas žmogus, matyt, pasidarė propagandos iš savo derybų su Šiaurės Korėja. Dabar jis nori pasinaudoti [derybomis su Iranu lapkričio 3 dienos JAV prezidento] rinkimuose“, – kalbėjo Irano aukščiausiasis lyderis.

A. Khamenei sakė, kad mainais į naujas derybas JAV pareikalaus „sumažinti savo gynybinius pajėgumus, sunaikinti savo regioninę galią ir atsisakyti gyvybiškai svarbios branduolinės pramonės“.

„Jokia logika neleidžia pasiduoti agresoriaus reikalavimams“, – sakė jis.

Jis taip pat apkaltino branduolinio susitarimo partneres Europoje „nepadarius nieko“, kad Iranas gautų ekonominės naudos iš susitarimo, ir teigė, kad praėjusiais metais sukurta jų sistema, kuria siekiama apeiti JAV sankcijas, yra „nenaudingas žaisliukas“.

Trys branduolinio susitarimo šalys – Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija – praėjusį mėnesį pranešė atlikusios pirmąjį sandorį per specialų atsiskaitymų su Iranu mechanizmą INSTEX, kad galėtų pristatyti medicinos įrangos į smarkiai nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusį Iraną.

Ta sistema veikia kaip tarpuskaitos mechanizmas ir leidžia Europos bendrovėms prekiauti su Iranu, nepatiriant JAV sankcijų pasekmių.