Pakistane įsikūrusios kovotojų organizacijos „Lashker-e-Taiba“ ir „Jaish-e-Mohammed“, Afganistano Talibanas ir „Islamo valstybė-Chorasanas“, vietinis teroristinės grupuotės filialas, kartu ėmė vykdyti reidus prieš Kabule gyvenančius indus, taip pat užpuolė mieste esančią sikų šventyklą, pranešė anonimais pageidavę likti pareigūnai.

Pasak jų, aljansas planuoja sustiprinti išpuolius ir kituose Pietų Azijos regionuose, įskaitant Indijos Kašmyrą.

Teroristų aktyvumo padidėjimas Pietų Azijoje, kurioje gyvena ketvirtadalis pasaulio populiacijos ir trečdalis jo skurdžių, gali ne ta linkme nukreipti išteklius, reikalingus ištraukti iš nepritekliaus milijonus žmonių.

Taip pat kyla rizika, kad tai gali sukelti konfrontaciją tarp branduoliniais ginklais apsirūpinusios Indijos ir Pakistano po to, kai išpuolis prieš Indijos pajėgas Kašmyre 2019 m. privedė abi šalis prie karo slenksčio.

„Ilgą laiką buvo baiminamasi, kad tokios grupuotės tiesiog „pralauks“ JAV ir tarptautinių pajėgų kišimąsi, o išvedus pajėgas iš teritorijos destabilizuos Afganistaną ir aplinkinį regioną“, – teigia Alyssa Ayres, Vašingtone įsikūrusi Užsienio reikalų tarybos vyresnioji mokslo darbuotoja ir buvusi JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja.

„Nesibaigiantys karai“

JAV išveda savo karius iš Afganistano pagal taikos susitarimą su Talibanu. Prezidentas Donaldas Trumpas, kuris šiuo metu siekia perrinkimo, pažadėjo ištraukti savo šalį iš „nesibaigiančių karų“.

JAV jau sumažino pajėgas iki maždaug 8000 ir perdavė keletą bazių Afganistano vyriausybei.

Pentagono ir Valstybės departamento spaudos atstovai ne iš karto atsakė į prašymus pakomentuoti.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani optimistiškai pasitiko Talibano pranešimą apie trijų dienų paliaubas artėjančio „Eid al-Adha“ festivalio metu. A. Ghani tikisi po savaitės pradėti taikos derybas su grupuote, tviteryje rašė jo atstovas spaudai Sediqas Sediqqi.

Netrukus po A. Ghani pastabų Talibano atstovas spaudai Zabihullah Mujahedas savo pareiškime patvirtino ugnies nutraukimą, tačiau perspėjo, kad išpuoliai „turi būti sutikti griežtu atsaku“.

Talibanas panašias trijų dienų paliaubas buvo paskelbęs per gegužės mėnesį vykusią religinę šventę „Eid al-Fitr“.

Teroristinė partnerystė

Talibanas „palaiko gerus santykius“ su regioninėmis ir tarptautinėmis teroristinėmis organizacijomis, įskaitant „Al Qaeda“, „Islamo valstybę“, „LeT“ ir kitas, teigia Afganistano Nacionalinio saugumo tarybos atstovas Javidas Faisalis.

„Ši teroristinių organizacijų ir Talibano partnerystė destabilizuoja ne tik Afganistaną ir mūsų regioną, bet ir visą pasaulį, – kalbėjo J. Faisalis. – Jie jau seniai turėjo nutraukti ryšius su teroristinėmis grupuotėmis, tačiau to nepadarė ir nepadarys, nes juos visus jungia ta pati ideologija.“

Indijos pareigūnai atkreipė dėmesį į kovo mėnesį įvykdytą išpuolį prieš seniausią sikų šventyklą Kabule, per kurį žuvo 25 žmonės, bei kovos su terorizmu operacijas balandžio mėnesį Nancharo provincijoje, per kurias žuvo 14 teroristų, priklausančių Pakistano kovotojų grupuotėms ir Talibanui.

Afganistano pietinėje ir centrinėje dalyje buvo įkurtos kelios bendros karinės stovyklos, skirtos išpuoliams vykdyti, pridūrė jie. Vidaus saugumo ministerijos atstovas komentuoti atsisakė.

Vienas aukštas Indijos pareigūnas pažymėjo, kad išpuoliai taikos metu keičia galios dinamiką Afganistane.

Neseniai paskelbtoje Jungtinių Tautų ataskaitoje nurodoma, kad bendras Pakistano piliečių, kartu su teroristinėmis grupuotėmis kovojančių Afganistano teritorijoje, skaičius gali siekti net 6500.

Indijos naratyvas

Istoriniai Pietų Azijos regiono nesutarimai taip pat trukdo koordinuotam atsakui į grėsmę. Pačiame Indijos ir Pakistano ginčų centre yra Kašmyro regionas, iš dalies valdomas abiejų kaimynų, kurie abu į jį reiškia absoliučias teises.

Pakistanas pareiškė, kad JAV kariuomenės išvedimas nepadidins smurto regione, ir pridūrė, kad Kašmyro situacija tapo nestabili dėl netinkamų Indijos veiksmų. Ministro pirmininko Narendros Modi vyriausybė pernai panaikino Džamu ir Kašmyro valstijų statusą ir įvedė federalinę valdžią.

„JAV pajėgų pasitraukimo iš Afganistano susiejimas su Kašmyro problema yra dar vienas piktybiškas Indijos bandymas išlaikyti regioną destabilizuotą, – teigiama Pakistano gynybos pajėgų pranešime. – Vadinamosios žvalgybos ataskaitos, kuriose tvirtinama, kad Pakistanas laikosi kažkokio strateginio plano, yra paprasčiausiai nepagrįstos ir kelia juoką.“

Talibano mudžahedai paneigė bet kokius ryšius su „Islamo valstybe“ ar teroristinėmis grupuotėmis, veikiančiomis Pakistane.