Pastarieji įvykiai yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią jau beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos pranešė sulaikiusios daugiau kaip 30 rusų samdinių, esą atvykusių su misija destabilizuoti situacijos šalyje, o Kremlius tokius įtarimus atmetė kaip „insinuacijas“.

Ketvirtadienį Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl sulaikytų Rusijos piliečių, įtariamų „masinių riaušių rengimu“.

Minskas sako, kad 33 sulaikytieji priklauso Rusijos privačiai karinei kompanijai „Wagner“ – slaptai organizacijai, esą kontroliuojamai Rusijos prezidento Vladimiro Putino vieno iš sąjungininkų ir naudojamai Maskvos interesams ginti Ukrainoje, Sirijoje ir Libijoje.

Pasak tyrėjų, tie Rusijos piliečiai veikė kartu su garsiais A. Lukašenkos kritikais 41-erių vaizdo tinklaraštininku Sergejumi Tichanovskiu bei vienu žinomiausių baltarusių opozicijos lyderių 63-ejų Nikolajumi Statkevičiumi, kurie abu šiuo metu yra už grotų.

Baltarusijoje buvo pradėta baudžiamoji byla prieš „Tichanovskį, Statkevičių ir 33 sulaikytus Rusijos piliečius“, naujienų agentūrai AFP pranešė Tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius.

„Jie veikė kartu“, – sakė jis.

S. Tichanovskiui, praminusiam A. Lukašenką „tarakonu“, nebuvo leista balotiruotis rinkimuose, tad į prezidentus kandidatuoja jo žmona Svetlana.

Tyrimų komitetas ketvirtadienį taip pat pranešė, kad S. Tichanovskio atžvilgiu pradėtas dar vienas baudžiamasis tyrimas. Jis kaltinamas kurstęs „socialinį priešiškumą“ ir raginęs panaudoti smurtą prieš teisėsaugos pareigūnus.

Baltarusių pareigūnai perspėjo, kad bus sugriežtintos saugumo priemonės, S. Tichanovskajai rengiantis dideliam mitingui Minske vėliau ketvirtadienį.

Tuo metu N. Statkevičius 2010 metų rinkimuose metė iššūkį A. Lukašenkai, o po to buvo nuteistas šešeriems metams kalėjimo.

2015 metų rugpjūtį prezidentas A. Lukašenka suteikė malonę N. Statkevičiui ir kai kuriems kitiems opozicijos aktyvistams, bet jo teistumas liko galioti dar aštuonerius metus, nes „masinių neramumų“ kurstymas laikomas itin sunkiu nusikaltimu, ir artėjančiuose rinkimuose jam nebuvo leista dalyvauti.

Baltarusija taip pat nurodo, kad ieško dešimčių kitų galbūt šalyje esančių kovotojų.

Maskva kategoriškai neigia, kad yra kaip nors su tuo susijusi, ir pabrėžia, kad Minskas yra artimas jos sąjungininkas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sakė, kad kaltinimai, esą „organizacijos iš Rusijos siunčia žmonių, kad šie destabilizuotų padėtį Baltarusijoje“, yra „nieko kita, tik insinuacijos“.

D. Peskovas pabrėžė, kad Rusija ir Baltarusija yra „sąjungininkės ir labai artimos partnerės“.

„Pakeistas režimas“

Rusija yra artimiausia politinė ir ekonominė Baltarusijos sąjungininkė, tačiau jų santykiai kartais tampa įtempti.

Pastaraisiais metais Minskas buvo vis labiau spaudžiamas suartėti su Maskva, tačiau A. Lukašenka atmetė idėją dėl visaverčio šalių suvienijimo.

Analitikai sunkiai rado paaiškinimą Rusijos piliečių areštams. Kai kurie iš jų sako, kad tai buvo atidžiai suplanuotas žingsnis, suteikęs A. Lukašenkai pretekstą dar griežčiau dorotis su opozicija.

Baltarusijos Strateginių ir užsienio politikos tyrimų centro vadovas Arsenijus Sivickis sako manantis, jog Rusija galėjo atsiųsti samdinių, „kad suorganizuotų provokacijų rinkimų išvakarėse“.

Tai gali duoti „pretekstą Kremliui įsikišti jėga, kad būtų pakeistas režimas“, sakė jis.

Rusijos dienraštis „Kommersant“ rašė, kad šis „skandalas gali rimtai komplikuoti santykius tarp Rusijos ir jos kaimynės“.

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija sakė iškvietusi Rusijos ir Ukrainos ambasadorius aptarti šio reikalo.

URM kalbėjo apie „pagrįstus įrodymus“, kad kai kurie iš sulaikytų Rusijos piliečių kovojo separatistiniame konflikte Rytų Ukrainoje, o keli turėjo Ukrainos pilietybę.

Ukrainos saugumo tarnyba sakė planuojanti „inicijuoti [sulaikytųjų] ekstradiciją“.

Rusijos publicistas Zacharas Prilepinas, kovęsis Rytų Ukrainoje kartu su Maskvos remiamais separatistais, sakė pažįstąs kai kuriuos iš sulaikytųjų.

Savo „Facebook“ žinutėje Z. Prilepinas kėlė prielaidą, kad kovotojai Baltarusija tikriausiai naudojosi kaip tranzito tašku vykdami „į kažkokią kitą vietą“. Pasak jo, Baltarusija apie tai „neabejotinai labai gerai žino“.

Nacionalinė televizija parodė keletą Rusijos pasų, esą priklausančių areštuotiesiems, taip pat dolerių ryšulėlius, prezervatyvų paketus ir popieriaus lapus su arabiškais tekstais. Atrodo, kad sulaikytieji taip pat turėjo Sudano svarų.

Rusijos ambasadorius: Baltarusijoje sulaikyti rusai ketino išskristi į Stambulą

Baltarusijoje sulaikyti Rusijos piliečiai ketino išskristi į Stambulą, ketvirtadienį pranešė Rusijos ambasadorius Minske Dmitrijus Mezencevas.

„Rusijos piliečiai ketino išskristi iš Minsko į Stambulą liepos 25 dieną ir nemanė likti Baltarusijoje ilgesniam laikui, o vėliau planavo grįžti į Rusijos sostinę iš kitos šalies irgi lėktuvu, aplenkdami Baltarusijos teritoriją“, – teigė D. Mezencevas.

Anksčiau jis sakė, kad tie Rusijos piliečiai tranzitu per Baltarusiją turėjo išvykti į kažkokią kitą šalį, bet pavėlavo į lėktuvą, todėl turėjo apsistoti netoli Minsko esančioje sanatorijoje.

Anot jo, rusai gali būti privačios apsaugos bendrovės darbuotojai, kurie, vykdydami įsipareigojimus pagal komercinę sutartį, turi užtikrinti energetikos infrastruktūros ir išteklių apsaugą užsienyje – „bet ne Baltarusijoje“.

„Jų atvykimo į šalį pagrindas buvo sutartis, sudaryta su viena iš komercinių firmų, kuri yra registruota čia, Baltarusijoje, ir kiekvienas atvykęs rusas turėjo darbo sutartį su šia įmone“, – pridūrė diplomatas.

Trečiadienį valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ pranešė, kad netoli Minsko buvo sulaikyti 32 „užsienio privačios karinės kompanijos „Wagner“ kovotojai“, o dar vienas asmuo buvo sulaikytas šalies pietuose.

Trečiadienio vakarą šią informaciją per skubų Saugumo tarybos posėdį patvirtino Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas Valerijus Vakulčikas.

Ketvirtadienį Baltarusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl sulaikytų Rusijos piliečių, pradėta baudžiamoji byla dėl masinių neramumų planavimo.