Trečiadienio vakarą opozicija priėmė pasiūlymą, kuris sudarė sąlygas dėl 2006 metų biudžeto projekto balsuoti šeštadienį. Šis pasiūlymas buvo priimtas, kai debatams pirmininkavo Seimo pirmininko pavaduotojas Marekas Kotlinowskis iš kraštutinių dešiniųjų Lenkijos šeimų lygos.

Anksčiau trečiadienį M.Jurekas neleido rengti tokio balsavimo, todėl opozicija pareikalavo jo atsistatydinti. Oficialiai biudžetas turi būti patvirtintas iki vasario 19 dienos.

Ketvirtadienį ryte M.Jurekas nenorėjo pasakyti, ar balsavimas šeštadienį įvyks. "Dabar Seime matome rimtą krizę ir kažką reikia daryti Seimo darbui pagerinti", - sakė jis.

Trečiadienį vakare Seimo pirmininkas susitiko su prezidentu Lechu Kaczynskiu ir informavo jį apie padėtį Seime. "Prezidentas buvo prislėgtas", - pridūrė M.Jurekas, priklausantis valdančiajai konservatyviųjų partijai "Įstatymas ir teisingumas".

Dėl trečiadienį kilusios krizės parlamente gali tekti surengti pirmalaikius rinkimus. "Įstatymas ir teisingumas" nepritaria tam, ką vadina skubotu balsavimu, pirmiausia dėl to, kad dar neaišku, ar biudžeto projektui pritars kitų partijų deputatai.

"Įstatymas ir teisingumas" 460 vietų Seime turi 155 vietas, todėl turi formuoti aljansus ir darbo koalicijas, kad galėtų prastumti įstatymų projektus.

M.Jurekui atsisakius rengti balsavimą dėl pataisyto biudžeto projekto, opozicijos deputatai išėjo iš posėdžių salės ir pradėjo rinkti parašus dėl jo nušalinimo ir pareiškė, kad jis siekia pirmalaikių rinkimų.

Jei biudžetas nebus patvirtintas iki oficialaus termino, prezidentas, kurio brolis dvynys Jaroslawas Kaczynskis vadovauja "Įstatymui ir teisingumui", gali paleisti parlamentą ir sušaukti pirmalaikius rinkimus.

Apklausos rodė, kad "Įstatymas ir teisingumas" dabar pasirodytų geriau nei per rinkimus rugsėjo mėnesį ir kad šios partijos populiarumas padidėjo Lenkijos šeimų lygos ir populistinės "Savigynos", kurios abi turi priekaištų biudžeto projektui, sąskaita.

Apie ketinimą paraginti M.Jureką atsistatydinti trečiadienį paskelbė ir Valstiečių sąjunga bei Pilietinė platforma, kurios lyderis Donaldas Tuskas sakė, jog valdančioji parija turi suprasti, kad laikai, kai Seimui buvo galima nurodinėti, ką daryti, baigėsi.

Tuo tarpu jo pavaduotojas Janas Rokita ketvirtadienį sakė, kad dėl 2006 metų biudžeto projekto turėtų būti balsuojama šeštadienį ir kad nuo biudžeto patvirtinimo priklauso Europos Sąjungos (ES) lėšų įsisavinimas.

J.Rokita pažymėjo, kad pirmą kartą nuo 1989-ųjų Seimo pirmininkas pažeidė Seimo taisykles mėgindamas atidėti balsavimą dėl biudžeto ir kad dėl šio pažeidimo M.Jurekas turėtų būti nušalintas.