„Suprantama, galvojau apie tai, bet kai jau aiškiai įsisąmoninau, kas ten vyksta Donbase, kai ten gindami mūsų žemę, liedami kraują, gindami Ukrainos suverenitetą žūsta mūsų jauni vaikinai ir merginos... Turint galvoje, kiek mačiau per savo gyvenimą, jau galima būtų ilsėtis, bet laikas poilsiui neatėjo. Nusprendžiau, jei pajėgsiu, o aš to noriu, kažką nuveikti, kad Donbase greičiau įsivyrautų taika. Darysiu tai iki paskutinio atodūsio“, – sakė L. Kravčukas vaizdo įraše, kurį ketvirtadienį paskelbė Ukrainos prezidento spaudos tarnyba.

Anksčiau Ukrainos delegacijai kontaktinės grupės derybose vadovavo buvęs prezidentas Leonidas Kučma.

L. Kravčukas pažymėjo, kad vadinamojo Normandijos ketverto – Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir Ukrainos – vadovų susitikimas 2019 metų gruodžio 9 dieną Paryžiuje įvyko tik Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio atkaklumo, sistemingumo ir politinės valios dėka.

„Šiuo metu vykdomas pasirengimas „ketverto“ susitikimui Berlyne – taip pat jo (V. Zelenskio) nuolatinė iniciatyva. Tai yra, jis reanimavo, atgaivino „ketvertą“, kuris buvo visai nusilpęs“, – sakė eksprezidentas ir pridūrė, kad dėl Donbaso krizės sureguliavimo V. Zelenskis nebijo priimti nepopuliarių sprendimų.

„Ir dėl pastarojo klausimo jis (V. Zelenskis) sako: taip, svarbu, kad buvo priimtas dokumentas dėl „tylos“, tačiau lai jį pasirašo „ketverto“ vadovai. Turime visi susitelkti: Ukraina, tos Europos šalys, kurios iš tiesų gerbia tarptautinės teisės, suvereniteto, nepriklausomybės principus, kurios mato, kad Ukraina kovoja, kenčia, kad apgintų savo žemę“, – kalbėjo jis.

L. Kravčukas Ukrainos prezidento pareigas ėjo 1991–1994 metais.