Danija išsiskiria savo greita ir efektyvia reakcija į koronaviruso protrūkį, mirštamumas nuo šios mirtinos ligos šalyje sudaro maždaug penktadalį analogiško rodiklio kaimyninėje Švedijoje. Bet danai neprivalo dėvėti veido kaukių, o vietos valdžia jų net nerekomenduoja dėvėti.

Dabar, iškilus antrosios infekcijų bangos grėsmei, kai kas ima abejoti, ar dabartinė Danijos politika yra išmintinga. Seniausias šalies laikraštis, „Berlingske“ neseniai atkreipė dėmesį, kad „visas pasaulis dėvi veido kaukes, net Donaldas Trumpas.“ Ir padarė prielaidą, kad danai šiuo metu stoja „D. Trumpo šalininkų“ pusėn, kai kalbama apie kaukes.

Henningas Bundgaardas, Kopenhagos ligoninės „Rigshospitalet“ vyriausiasis gydytojas ir kardiologijos profesorius, baigia atlikti tyrimą, kuriame nagrinėjama, kiek efektyvios yra kaukės, dėvimos už ligoninės ribų, siekiant sustabdyti viruso plitimą. Pasak jo, tyrimas, atliktas iki pandemijos smūgio, nėra įtikinamas.

„Visos šios šalys, rekomenduojančios veido kaukes, savo sprendimus priėmė nesiremdamos naujais tyrimais“, – interviu Kopenhagoje sakė H. Bundgaardas.

Anot profesoriaus, yra įrodymų, rodančių, kad vienintelis efektyvus veido uždangalas yra antveidis, nes virusas gali plisti per visas gleivines, įskaitant ir akių. Jis nerimauja, kad dengianti medžiaga, apsauganti tik nosį ir burną, suteikia „klaidingą saugumo jausmą“.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) birželį pakeitė savo poziciją dėl kaukių, paraginusi žmones dėvėti jas, kai socialiniam atsiribojimui nėra galimybių. Apie 170 šalių šiuo metu laikosi organizacijos rekomendacijų.

Švedijoje, kuri išsiskyrė savo kontroversišku sprendimu neskelbti tikro karantino per pandemiją, pozicija dėl veido kaukių taip pat pakito.

Valstybinis epidemiologas Andersas Tegnellis birželį, duodamas interviu laikraščiui „Dagens
Industri“, teigė, kad kaukės „gali būti“ rekomenduojamos asmenims, kurie naudojasi viešojo transporto paslaugomis, bet pridūrė, kad tokie apdangalai „bet kokiu atveju tikrai netaps optimaliu sprendimu“.

Korekcijos

Danija neseniai pakoregavo savo rekomendacijas ir dabar ji pataria sergantiems žmonėms dėvėti kaukes, jei jiems reikia vykti pas gydytoją.

Asmenys, vykstantys į oro uostą, taip pat turi užsidėti kaukę. Bet parduotuvėse, restoranuose ir sporto salėje, taip pat viešajame transporte danai gali jų nedėvėti.

Tuo tarpu atsiranda ženklų, kad užsikrėtimų atvejų Danijoje daugėja. Šalies sveikatos ministras Magnusas Heunicke neseniai perspėjo gyventojus rimtai vertinti antrosios koronaviruso protrūkio bangos grėsmę.

„Šiuo metu matome, kad patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius auga“, – rašė jis savo feisbuko paskyroje. Per savaitę iki liepos 17 dienos buvo užregistruota 240 naujų atvejų, maždaug dvigubai daugiau nei prieš dvi savaites, sakė jis.

Anot H. Bundgaardo, elementarios taisyklės, kurios šiuo metu galioja Danijoje – rankų plovimas, fizinio atstumo laikymasis, saviizoliacija susirgus – yra efektyvios, nes jas lengva įsiminti. Jis nerimauja, kad veido kaukių dėvėjimas gali paskatinti žmonės „aplaidžiai“ žiūrėti į kitas rekomendacijas.

H. Bundgaardo tyrimas dėl kaukių turėtų būti publikuotas rugpjūtį. O kol kas vyriausiasis ligoninės gydytojas išsako viltį, kad jos netaps privalomos Danijoje.