Kandidatai šį žingsnį vadina griežčiausiu iki šiol puolimu prieš Pekino valdžios kritikus šiame pusiau autonominiame mieste.

Vyriausybė išplatintame pranešime patvirtino, kad 12 kandidatų buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose. Šis sprendimas neabejotinai dar pagilins šį tarptautinį finansų centrą krečiančią politinę krizę.

Daugelis iš rinkimų pašalintų aktyvistų socialiniuose tinkluose paskelbė laiškus, patvirtinančius, kad jie buvo diskvalifikuoti. Tarp šių asmenų yra ir Joshua Wongas – vienas garsiausių Honkongo prodemokratinio judėjimo veikėjų.

„Pekinas demonstruoja visišką nepagarbą honkongiečių valiai, varžo miesto... autonomiją ir mėgina savo rankose išlaikyti Honkongo įstatymų leidžiamosios institucijos kontrolę“, – rašė J. Wongas tviteryje.

Anot jo, pastarasis žingsnis yra „didžiausias kada nors buvęs puolimas“ prieš miesto prodemokratinį judėjimą. J. Wongas pabrėžė, kad valdžia pašalino iš rinkimų „beveik visus kandidatus iš prodemokratinės stovyklos, nuo pažangių jaunimo grupių iki tradicinių nuosakių partijų“.

Tarp diskvalifikuotų jaunų aktyvistų taip pat yra Gwyneth Ho, Lesteris Shumas, Tiffany Yuen ir Fergusas Leungas, aršiai kritikuojantys Pekino politiką.

Pilietinė partija, viena iš aktyviausių prodemokratinių politinių jėgų Honkonge, pranešė, kad iš rinkimų pašalinti keturi jos nariai: Alvinas Yeungas, Dennisas Kwokas, Kwok Ka-ki ir Cheng Tat-hungas.

Honkongui vadovauja Pekinui lojalūs statytiniai, tačiau rugsėjo pradžioje čia vyks Įstatymų Leidžiamosios Tarybos rinkimai. Šią instituciją sudaro 70 narių, tačiau tik pusė jų renkami tiesioginiuose rinkimuose. Likusius narius išrenka pramonės organizacijos ir specialios interesų grupės, paprastai balsuojančios už Pekinui lojalias figūras.

Prodemokratinės partijos vylėsi pasinaudoti visuomenėje tvyrančiu nepasitenkinimu Pekino valdymu po didžiulių prodemokratinių protestų praėjusiais metais.

Jeigu joms pavyktų laimėti visas 35 tiesiogiai renkamas vietas, jos pirmą kartą galėtų turėti daugumą Įstatymų Leidžiamojoje Taryboje ir blokuoti teisės aktus.

Praėjusiais metais per vietos rinkimus – vienintelius visiškai tiesioginius rinkimus šiame mieste – prodemokratinės stovyklos veikėjai laimėjo 17-oje iš 18-os rajonų.

Tačiau rinkimų pareigūnai tikrina kandidatų politines pažiūras, kad nuspręstų, ar jie gali kandidatuoti į Įstatymų Leidžiamąją Tarybą.

Honkongas sako, kad kandidatuoti gali tik asmenys, kurie žada laikytis miesto „mini konstitucijos“ ir būti lojaliais tiek vietos vyriausybei, tiek Kinijai.

Honkongo vyriausybės išplatintame pranešime pateiktas sąrašas politinių pažiūrų ir veiksmų, kurie, anot jos, pažeidžia tokius įsipareigojimus.

Be kita ko, draudžiama propaguoti nepriklausomybę, skatinti užsienio vyriausybių intervenciją, reikšti nepritarimą praėjusį mėnesį Kinijos priimtam naujam Honkongo saugumo įstatymui.

Pareiškime taip pat rašoma, kad pagrindu diskvalifikuoti kandidatą bus ir raginimai blokuoti teisės aktų priėmimą užsitikrinus daugumą Įstatymų Leidžiamojoje Taryboje bei atsisakymas pripažinti Honkongo pavaldumą Kinijai.

Vyriausybė nurodė, kad neatmeta galimybės, jog bus diskvalifikuota ir daugiau kandidatų.

„Negali būti nė kalbos apie kokią nors politinę cenzūrą, žodžio laisvės ribojimą ar teisės kandidatuoti rinkimuose atėmimą, apie kuriuos kalba kai kurie bendruomenės nariai“, – priduriama vyriausybės pareiškime.