„Šį konfliktą galėjo išprovokuoti kažkas iš Lukašenkos aplinkos, kas nėra sudomintas Rusijos ir Baltarusijos santykių plėtra. Arba kažkas iš priešingos stovyklos iškėlė šią idėją ar mestelėjo informacijos. Nemanau, kad Lukašenka asmeniškai užsiima tokiais dalykais, siekdamas įgyvendinti savo planus [prieš rinkimus]“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Federacijos Tarybos Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad teiginiai apie 200 kovotojų buvimą Baltarusijoje, šalyje artėjant prezidento rinkimams, yra „trečiojoje šalyje“ parengtos provokacijos padarinys.

„Šie pareiškimai apie 200 kovotojų – atrodo, kad tai yra provokacija, sumanyta kažkurioje trečiojoje šalyje ir gabiai įmesta į informacinę erdvę, kad esant įtemptai padėčiai prieš rinkimus būtų galima „užvesti“, taip sakant, „Batką“, tai yra prezidentą Lukašenką“, – sakė V. Džabarovas.

Jo nuomone, „ši apgaulė primena pranešimus apie Rusijos kišimąsi į rinkimus [Jungtinėse] Valstijose, apie Skripalių apnuodijimą“.

Baltarusijos saugumo tarybos valstybės sekretorius Andrejus Ravkovas anksčiau pareiškė, kad saugumo pajėgos ieško šalies teritorijoje dar apie 200 kovotojų.

„33 sulaikyti, dar iki 200 yra Baltarusijoje, remiantis operatyvine informacija. Vyksta paieškos – tai tarsi adata šieno kupetoje“, – žurnalistams teigė A. Ravkovas.

Trečiadienį valstybinė naujienų agentūra „BelTA“ pranešė, kad netoli Minsko buvo sulaikyti 32 „užsienio privačios karinės kompanijos „Wagner“ kovotojai“, o dar vienas asmuo buvo sulaikytas šalies pietuose.

Trečiadienio vakarą šią informaciją per skubų Saugumo tarybos posėdį patvirtino Valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas Valerijus Vakulčikas.

Anksti ketvirtadienį A. Ravkovas pareiškė, jog Minsko apylinkėse sulaikyti „Wagner“ dirbantys Rusijos piliečiai „duoda parodymus“ ir kad yra iškelta baudžiamoji byla dėl įtariamų pasiruošimų įvykdyti „teroro aktą“.