Tačiau analitikai įtaria, kad galutinis šių samdinių tikslas – visai ne Baltarusija.

Kaip rašo „Foreign Policy“, daugelis ekspertų įtaria, kad samdiniai tiesiog naudojo Baltarusiją kaip patogią tranzitinę šalį vykti į Sudaną, Siriją ar Libiją – visas šalis, kuriose jie pastaruoju metu veikė.

Paviešintas suėmimas, regis, yra daugiau nei 25-erius metus šalį valdančio Aleksandro Lukašenkos bandymas pakurstyti baimę dėl Rusijos intervencijos, kad sustiprintų gyventojų paramą prieš rinkimus, rašo įtakingas amerikiečių leidinys.

A. Lukašenka ne kartą gąsdino užsienio valstybių kišimusi (tiek Vakarų, tiek Rusijos), kad save pateiktų kaip asmenį, tinkamiausią apginti šalies suverenitetą. Paskelbus apie „Vagner“ samdinių buvimą šalyje, rinkėjams būtų nusiųstas grėsmingas signalas, jog Baltarusijai gresia Ukrainos likimas, jei žmonės išsižadės A. Lukašenkos.

Nors suėmimai galbūt ir suteikė A. Lukašenkai progą padidinti savo populiarumą prieš rinkimus, nėra aišku, ką jam daryti toliau, norint išvengti aklavietės. Sprendimas paleisti kovotojus į laisvę be teismo sumenkintų prezidento teiginius apie kitų šalių kišimosi grėsmę ir būtų savotiškas antausis Ukrainai ir Jungtinėms Amerikos Valstijoms (JAV), įvedusioms sankcijas keletui „Vagner“ filialų dėl kišimosi į kitų šalių reikalus.

Sprendimas pateikti kaltinimus greičiausiai užtrauktų Rusijos rūstybę.

Praktiškai nėra abejonių, jog suimti vyrai priklauso vadinamajai „Vagnerio“ grupei – neaiškiai Rusijos įmonių grupei, siūlančiai samdinius kovoms ir destabilizavimo operacijoms atlikti visame pasaulyje. 16 iš 33 vyrų tapatybes nustatė kontroversiškasis Ukrainos portalas „Mirotvorets“.


Rusijos rašytojas Zacharas Prilepinas, buvęs dalinio, kovojusio separatistų pusėje Rytų Ukrainoje, vado pavaduotojas, socialiniuose tinkluose patvirtino, kad keletas iš Minske suimtų vyrų tarnavo jo batalione.

„Atsižvelgiant į jų ekipuotę ir kitų Rusijos privačių samdinių įmonių pareiškimus, neabejoju, kad sučiupti vyrukai yra Rusijos privatūs samdiniai“, – „Foreign Policy“ pareiškė Robas Lee, Londono karališkojo koledžo doktorantas ir Rusijos kariuomenės ekspertas.

Jis pažymėjo, jog ant vyrų uniformų buvo skiriamieji ženklai, taip pat jie dėvėjo languotas kufijas, būdingas „Vagner“ samdiniams.

Bet, skirtingai nuo Baltarusijos valstybinės žiniasklaidos teiginių, tai nebūtinai reiškia, kad ši šalis buvo jų galutinis tikslas. Kitame scenarijuje, atsiradusiame populiariame rusiško socialinio tinklo „Telegram“ kanale „War Gonzo“, teigiama, jog „Vagner“ kovotojai Baltarusiją naudojo kaip tranzitinę šalį vykti į kitas valstybes, kuriose jų veikla yra žinoma, nes Baltarusija turi atvirą sieną su Rusija, o Maskva dėl koronaviruso apribojo keliones.

„Skamba pakankamai įtikinamai“, – teigė Kirilas Michailovas, vienas iš nepriklausomų tinklaraštininkų grupės „Conflict Intelligence Team“, sekančios Rusijos kariuomenės dalyvavimą Ukrainoje ir Sirijoje, tyrėjų.

„Laisvosios Europos radijo / Laisvės radijo“ padalinys Rusijoje nurodė, kad filmuotoje medžiagoje, kurioje užfiksuoti iš suimtų vyrų konfiskuoti daiktai, matyti ir Sudano valiutos banknotas bei, regis, telefono kortelė, ant kurios pavaizduota Sudano mečetė.


Yra žinoma, kad „Vagner“ samdiniai veikia Sudane. Be to, anksčiau šį mėnesį JAV finansų departamentas paskelbė sankcijas „Vagner“ grupės filialams už bendradarbiavimą su nušalintu Sudano prezidentu Omaru al Bashiru siekiant nuslopinti 2018 m. pabaigoje kilusius prodemokratiškus protestus.

Aleksandras Lukašenka

Teoriją, kad suimtieji kovotojai Baltarusijoje vykdė operaciją, dar labiau silpnina tas faktas, jog jie visai nesistengė nekristi į akis. Kaip pranešė Baltarusijos valstybinė žiniasklaida, vyrai atvyko į Minską liepos 25 d., užsiregistravo viešbutyje ir paskui nuvažiavo į sveikatingumo kurortą užmiestyje.

„Turint omenyje jų aprangą ir ekipuotę, samdiniai nebandė maskuotis, jie visur vaikštinėjo didele grupe, faktiškai nebuvo laikomasi operacijų saugumo reikalavimų. Taip pat jie neatrodė ginkluoti ar pasiruošę rimtiems veiksmams Baltarusijoje“, – sakė R. Lee.

Jeigu „Vagner“ samdiniai dažnai per Baltarusiją vykdavo į kitas valstybes, vargu ar šalies saugumo tarnybos to nežinojo, skelbia „Foreign Policy“.

Nors Rusija keletą kartų parodė, kad yra pasirengusi kariniais veiksmais kištis į kaimyninių šalių, įtariamų pernelyg gerais santykiais su Vakarais, reikalus (Gruzijos atvejis 2008 m., vėliau – įvykiai Ukrainoje), analitikai skeptiškai vertina teiginius, jog Maskva nori nuversti A. Lukašenką, ypač atsižvelgiant į tai, kad nėra jam tinkamos alternatyvos, priimtinos Kremliui.

Baltarusija yra svarbi buferinė valstybė tarp Rusijos vakarinės sienos ir NATO narių.

„Baltarusijos visuomenė yra susiskaldžiusi, o šalies ekonomikos būklė – siaubinga, jeigu A. Lukašenka bus užspęstas į kampą, jis taps lengvu grobiu V. Putinui. Kita vertus, taip pat manau, jog Rusijos valdžia nenori jo pakeisti būtent dėl šios priežasties“, – sakė Jevgenijus Preihermanas, Tarptautinių santykių tarybos „Minsko dialogas“ įkūrėjas ir direktorius.

Tuo tarpu Kremlius stebėjo, kaip A. Lukašenka privertė suabejoti šiltėjančiais diplomatiniais santykiais su Vakarais, prieš rinkimus nuožmiai ėmęsis veiksmų opozicijos atžvilgiu.

„Dabar A. Lukašenka savo rankomis kasa diplomatinio kapo duobę“, – praėjusią savaitę „Foreign Policy“ sakė Baltarusijos politikos analitikas Artiomas Šraibmanas.

Delfi primena, kad Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) pirmininkas Valerijus Vakulčikas trečiadienį šalies prezidentą Aleksandrą Lukašenką informavo, kad sulaikyti 32 Rusijos piliečiai yra privačios karinės kompanijos „Vagner“ nariai.

„Maždaug 5 val. 37 min. prie Minsko buvo sulaikyti 32 Rusijos Federacijos piliečiai – sukarintos organizacijos, privačios karinės kompanijos „Vagner“ nariai“, – per skubiai sušauktą Valstybės saugumo tarybos posėdį trečiadienį pareiškė V. Vakulčikas.

Dar vienas Rusijos pilietis buvo sulaikytas šalies pietuose.

A. Lukašenka sakė, kad 33 Rusijos piliečių sulaikymą laiko ypatingu įvykiu ir pavedė V. Vakulčikui kreiptis į Rusijos institucijas, kad šios paaiškintų, „kas vyksta“.

A. Ravkovas nurodė, kad sulaikytieji yra įtariami planavę įvykdyti teroro aktą ir kad pradėtas baudžiamasis tyrimą. Pareigūnas sakė, kad šiuo metu Baltarusijos saugumo tarnybos ieško apie 200 kovotojų, kaip manoma, esančių šalies teritorijoje.

Rusijos ambasadorius Minske nurodė, kad Baltarusijos užsienio reikalų ministerija iškvietė jį atvykti ketvirtadienį aptarti įtariamų „Vagner“ kovotojų sulaikymą.

Pasak Baltarusijos valstybinės naujienų agentūros „BelTA“, teisėsauga sužinojo apie daugiau kaip 200 „kovotojų“, esą atvykusių į Baltarusiją destabilizuoti padėties prieš kitą mėnesį vyksiančius prezidento rinkimus.

Pastarasis įvykis yra naujausias netikėtas posūkis Baltarusijos prezidento rinkimų kampanijoje, per kurią A. Lukašenka prieš rugpjūčio 9-ąją įvyksiantį balsavimą jau pasiuntė už grotų savo pagrindinius varžovus.

Rusija yra artimiausia politinė ir ekonominė Baltarusijos sąjungininkė, tačiau jų santykiai kartais tampa įtempti.

Pastaraisiais metais Minskas buvo vis labiau spaudžiamas suartėti su Maskva, tačiau A. Lukašenka atmetė idėją dėl visaverčio šalių suvienijimo.

„Vagner“ – mįslinga rusų samdinių organizacija, kurią, kaip pranešama, kontroliuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Manoma, kad tūkstančiai „Vagner“ kontraktininkų remia Maskvos interesus įvairiuose konfliktuose užsienyje, įskaitant Siriją, Ukrainą ir Libiją.