Daugiau nei 30 „privačios užsienio karinės kompanijos“ karių, apie kurių sulaikymą trečiadienį pranešė naujienų agentūra „BelTA“, pasirodė esantys rusai.

„Šiandien naktį Baltarusijos teisėsaugos pareigūnai Minsko apylinkėse sulaikė 32 užsienio privačios karinės kompanijos kovotojus“, – sakoma agentūros pranešime.

„Atvykėliai atkreipė į save dėmesį rusų turistams nebūdingu elgesiu ir vienoda kariško stiliaus apranga. Jie nevartojo alkoholio, nesilankė pramogų vietose, laikėsi atskirai, bandydami neatkreipti į save dėmesio. Jie nedidelėmis grupelėmis atidžiai tyrinėjo sanatorijos teritoriją ir aplinkines vietas. Šią naktį Baltarusijos valstybės saugumo komiteto A grupė, padedama specialiųjų pajėgų „Omon“ pareigūnų, sulaikė 32 žmones“, – praneša „BelTA“.

Cituodama teisėsaugos institucijas, naujienų agentūra pranešė, kad iš pradžių – naktį iš liepos 24-osios į 25-ąją – rusai atvyko į Minską, kur apsistojo viename iš viešbučių, tačiau liepos 27 d. persikėlė į vieną sanatoriją, esančią netoli Baltarusijos sostinės.

Ypač pažymima, kad teisėsaugos institucijos turėjo informacijos apie daugiau nei 200 karių, siekiančių „destabilizuoti situaciją rinkiminės kampanijos laikotarpiu“, atvykimą į Baltarusiją.

„Kiekvienas iš tų rusų turėjo nedidelį rankinį bagažą, o visi jie – tris didelius sunkius lagaminus, kuriuos į transporto priemonę krovė keli vyrai“, – praneša agentūra.

Skelbiama, kad dar vienas asmuo buvo sulaikytas šalies pietuose.

Baltarusijos naujienų agentūra nurodė visų sulaikytųjų vardus ir pavardes bei gimimo metus.

Baltarusijos televizija parodė kelis rusiškus pasus, esą priklausančius sulaikytiesiems.

Valstybės saugumo komitetas (KGB), Tyrimų Komitetas ir Vidaus reikalų ministerija kol kas nekomentavo šio pranešimo.

Kiek anksčiau tut.by komentaro apie įvykį iš Baltarusijos valstybės saugumo komiteto sulaukti nepavyko.

Kitos teisėsaugos institucijos informacijos taip pat nekomentavo.

„Jokios papildomos informacijos mes kol kas neturime“, – teigė Baltarusijos tyrimų komiteto atstovas Sergejus Kabakovičius. Tokį patį atsakymą tut.by pateikė ir Vidaus reikalų ministerija.

Apie kovotojų iš užsienio sulaikymą paskelbta artėjant Baltarusijos prezidento rinkimams – jie numatyti rugpjūčio 9 d. Anksčiau dabartinis valstybės vadovas Aleksandras Lukašenka susitikime su saugumo pareigūnais pareiškė, kad jo priešininkai gali sudaryti „kovotojų komandas ir grupes, kurios, jeigu joms nebus sukliudyta, panorės aikštėje surengti skerdynes“.

A. Lukašenka taip pat tvirtino esą už bandymų „šalyje surengti savotišką Maidaną“ slypi tam tikri „lėlininkai“, o Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis kalbėjo, jog šie „lėlininkai“ yra iš „Gazprom“.

„Mes žinome, kad tokie asmenys „Gazprom“ yra dideli viršininkai, o gal ir dar aukštesnes pareigas užima“, – sakė I. Tertelis.

Rusija yra artimiausia politinė ir ekonominė Baltarusijos sąjungininkė, tačiau jų santykiai kartais tampa įtempti.

Pastaraisiais metais Minskas buvo vis labiau spaudžiamas suartėti su Maskva, tačiau A. Lukašenka atmetė idėją dėl visaverčio šalių suvienijimo.

„Vagner“ – mįslinga rusų samdinių organizacija, kurią, kaip pranešama, kontroliuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas. Manoma, kad tūkstančiai „Vagner“ kontraktininkų remia Maskvos interesus įvairiuose konfliktuose užsienyje, įskaitant Siriją, Ukrainą ir Libiją.

Baltarusijos prezidento rinkimai vyks rugpjūčio 9-ąją. Per juos dabartinis autoritarinis prezidentas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų, sieks būti perrinktas šeštai kadencijai ir varžysis su keturiais kandidatais.

Be A. Lukašenkos, kandidatais yra įregistruota buvusi parlamento narė Ana Kanopackaja, „Baltarusijos socialdemokratų Hramados“ pirmininkas Sergejus Čerečenis, visuomeninio susivienijimo „Sakyk tiesą“ pirmininkas Andrejus Dmitrijevas ir viena opozicijos atstovė – populiaraus tinklaraštininko Sergejaus Tichanovskio žmona Svetlana Tichanovskaja.