Pranešime sakoma, kad JAV Valstybės, Gynybos ir Energetikos departamentų, taip pat Nacionalinio saugumo tarybos pareigūnai dalyvavo ilgiau kaip 13 valandų trukusiose derybose su Rusijos atstovais, surengtomis strateginio saugumo dialogo pagrindu.

„Šie JAV civiliai ir kariniai kosmoso ekspertai, turintys patirties kosmoso politikoje ir operatyvinėje veikloje, dalyvavo plačiose diskusijose su kolegomis iš Rusijos per pirmąjį dialogą su Maskva kosmoso klausimais per pastaruosius septynerius metus“, – nurodė Valstybės departamentas.

Abi šalys „apsikeitė nuomonėmis apie esamas ir būsimas kosmoso grėsmes, politikos priemones, strategijas ir doktriną, taip pat aptarė į ateitį orientuotą darbotvarkę, turinčią skatinti saugią, profesionalią ir tvarią veiklą kosmose“, pažymėjo departamentas.

Abi delegacijos išreiškė suinteresuotumą tęsti šias diskusijas ir gerinti ryšius, pavyzdžiui, kaip pagerinti abiejų šalių komunikaciją dėl su kosmosu susijusios veiklos klausimų, siekiant sumažinti nesusipratimų pavojų, padėti išvengti su kosmosu susijusių incidentų arba juos valdyti, taip pat išvengti netyčinės eskalacijos.

Jungtinės Valstijos praeitą savaitę apkaltino Rusiją išbandžius kosmose kovos su palydovais ginklą, tačiau Maskva tvirtina, kad tas aparatas tebuvo „specialus instrumentas“, skirtas patikrinti vieno rusų palydovo būklę.