Paliaubos prasidės penktadienį, musulmonams pradedant švęsti Id al Adchą (Aukojimo šventę).

Talibanas pasiūlė šias paliaubas, kai A. Ghani pranešė apie prieštaringai vertinamo apsikeitimo belaisviais proceso, kėlusio daug kliūčių atnaujinti derybas, pažangą.

„Norėdama pademonstruoti vyriausybės įsipareigojimą užtikrinti taiką, Islamo Respublika netrukus užbaigs 5 000 kalinamų talibų paleidimo procesą“, – sakė valstybės vadovas, paminėdamas kalinių skaičių, kurį žadėta paleisti į laisvę vasarį JAV ir Talibano pasirašytame susitarime.

„Atlikę šiuos veiksmus, tikimės, kad po savaitės prasidės tiesioginės derybos su Talibanu“, – pridūrė A. Ghani.

A. Ghani atstovas Sediqas Sediqqi naujienų agentūrai AFP sakė, kad Kabulas laikysis paliaubų, bet perspėjo, kad šis Talibano žingsnis nepakankamas.

"Afganistano žmonės reikalauja ilgalaikių paliaubų ir tiesioginių derybų tarp Talibano ir Afganistano vyriausybės pradžios", - pabrėžė S. Sediqqi.

Talibanas praeitą savaitę irgi užsiminė esąs pasiruošęs po Id al Adchos pradėti derybas.

„Visiems mudžahidams (Talibano kovotojams)... įsakyta susilaikyti nuo bet kokių operacijų prieš priešą vykdymą per tris Id al Adchos dienas ir naktis, – nurodoma Talibano atstovo Zabihullah Mujahido pareiškime. – Mūsų šalies žmonės praleis Id al Adchą su pasitikėjimu ir džiaugsmu."

Tačiau į bet kokią „priešo“ ataką būtų atsakyta jėga, pridūrė talibų atstovas.

Šios oficialios paliaubos yra tik trečios per konfliktą Afganistane, prasidėjusį 2001 metais. Anksčiau ugnies nutraukimas buvo paskelbtas 2018 metų birželį ir šių metų gegužę, minint musulmonų šventojo pasninko mėnesio Ramadano pabaigą.

Paliaubos atnešdavo palengvėjimą visam Afganistanui, bet trukdavo neilgai, o iškart po jų kovotojai atnaujindavo beveik kasdienius antpuolius.

Besitęsianti smurtas


JAV vyriausiasis diplomatinis atstovas Kabule Rossas Wilsonas pasveikino paliaubų paskelbimą ir išreiškė viltį, kad abi pusės greitai pradės derybas.

„Afganistaniečiai nusipelnė švęsti taikoje", - sakoma R. Wilsono „Twitter" žinutėje.

Pagal vasario 29-ąją JAV ir Talibano sudarytą susitarimą visos užsienio pajėgos artimiausiais mėnesiais turėtų būti išvestos iš Afganistano, o kovotojai privalo išpildyti keletą su saugumu susijusių įsipareigojimų.

Sutartyje taip pat sakoma, kad Talibanas ir Kabulas turi kovo 10-ąją pradėti tiesiogines taikos derybas, užbaigę apsikeitimą belaisviais.

Tačiau ši data praėju Kabule tvyrant politinei sumaiščiai ir nesutarimams dėl apsikeitimo kaliniais. Afganistaniečių tarnybos sakė, kad dalis paleistų talibų vėl ėmėsi ginklų.

A. Ghani pabrėžė, kad nuo JAV ir Talibano sutarties pasirašymo žuvo daugiau kaip 3,5 tūkst. Afganistano saugumo pajėgų narių.

Prezidentas pridūrė, kad per šį laikotarpį taip pat žuvo 775 civiliai ir dar 1 609 buvo sužeisti.

Jungtinių Tautų pagalbos misija Afganistane kaltina Talibaną dėl beveik pusės civilių aukų per 2020 metų pirmuosius šešis mėnesius. Su Afganistano pajėgų veiksmais siejama mažiau nei ketvirtadalis šių aukų.

Dėl smurto, neleidusio skirti pakankamai išteklių ir dėmesio šalį apėmusiai naujojo koronaviruso epidemijai, taip pat žuvo arba buvo sužeisti šimtai vaikų.

Anksčiau antradienį Talibano lyderis Haibatullah Akhundzada pasmerkė JAV kariuomenę dėl neseniai įvykdytų aviacijos smūgių prieš kovotojus, kurie buvo atsakas į talibų atakas.

Pasak jo, "dažni dronų smūgiai, bombardavimai, reidai ir artilerijos atakos dėl nepateisinamų priežasčių" gali sukurti kliūčių užbaigti ilgiausią karą per Amerikos istoriją.

JAV kariškiai į šį pareiškimą atsakymo kol kas nepaskelbė.