69 metų aktyvistas Azimdžonas Askarovas, priklausęs šalies etninių uzbekų mažumai, šeštadienį mirė kalėjimo ligoninėje.

Kirgizų valdžia nustatė, kad jo mirties priežastis buvo abipusis plaučių uždegimas.

„Dėl jo mirties turėtų būti atliktas skubus, nešališkas ir veiksmingas tyrimas“, – žurnalistams sakė JT žmogaus teisių biuro atstovė Elizabeth Throssel.

„Pagal tarptautinius žmogaus teisių įstatymus, jo šeima turi teisę į žalos atlyginimą“, – pabrėžė ji.

A. Askarovas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos po etninių susirėmimų pietų Kirgizijoje prieš dešimtmetį.

Jo kalinimas tapo nesutarimų tarp šios Centrinės Azijos valstybės ir Jungtinių Valstijų priežastimi, Vašingtonui 2015 metais paskyrus nuteistajam vieną iš žmogaus teisių apdovanojimų.

Anot E. Throssel, JT žmogaus teisių biuras gegužę ragino Kirgizijos valdžią paleisti A. Askarovą iš kalėjimo, nes jis prastai jautėsi ir buvo vienas pažeidžiamiausių koronavirusui pacientų.

„Pastarosiomis savaitėmis gavome informacijos, kad jo sveikatos būklė buvo dar labiau pablogėjusi, tačiau nepaisant pakartotinių raginimų A. Askarovui nebuvo suteikta reikalinga skubi medicinos pagalba ir jis nebuvo paleistas humanitariniais sumetimais“, – sakė pareigūnė.

Ji taip pat JT vardu vėl paragino kirgizų vyriausybę, atsižvelgiant į COVID-19 pandemiją, „apsvarstyti galimybę pirma laiko išlaisvinti labiausiai pažeidžiamus kalinius humanitariniais sumetimais“.

E. Throssel pabrėžė, kad šalies valdžia „ne kartą viešai išreiškė įsipareigojimą laikytis tarptautinių žmogaus teisių normų ir standartų, įskaitant įsipareigojimus užtikrinti teisę į sveikatą bei teisę į gyvybę“.

„Valstybė turi didesnę rūpestingumo pareigą laisvės netekusių žmonių atžvilgiu“, – sakė ji.

E. Throssel teigimu, A. Askarovas apskritai neturėjo atsidurti už grotų.

JT Žmogaus teisių komitetas 2016 metais nutarė, kad jis „buvo savavališkai sulaikytas, kalinamas nežmoniškomis sąlygomis, kankinamas ir skriaudžiamas bei neturėjo galimybės tinkamai pasiruošti gynybai“.

A. Askarovo advokatas Valerijus Vachitovas naujienų agentūrai AFP sakė, kad lankydamas savo klientą praėjusią savaitę pastebėjo, jog šis dėl ligos „negalėjo vaikščioti“.

„Niekas neskyrė jam jokio dėmesio. Sistema jį pražudė“, – šeštadienį pareiškė V. Vahitovas, patvirtindamas aktyvisto mirties faktą.

„Jis verkė. [A. Askarovas] žinojo, kad miršta, bet niekas nė piršto nepajudino“, – kalbėjo advokatas.