Buvusiam vyriausybės vadovui Kvala Lumpūro Aukštasis Teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę ir 210 mln. ringitų (42 mln. eurų) baudą, jį pripažinus kaltu pagal septynis kaltinimus dėl lėšų grobstymo iš fondo „1Malaysia Development Berhad“.

Iš šios investicijų priemonės buvo išpumpuota milijardai dolerių, o pavogtos lėšos buvo išleistos visokiausiems pirkiniams, pradedant prabangiu nekilnojamuoju turtu, baigiant brangiais meno kūriniais. Į šį skandalą taip pat buvo įtrauktas investicijų bankas „Goldman Sachs“.

Pyktis dėl grobstymo 2018 metais didžia dalimi nulėmė netikėtą ilgai valdžiusios Najibo Razako koalicijos pralaimėjimą per rinkimus. Po jų ekspremjeras buvo areštuotas; jam pateikta dešimtys kaltinimų.

Teismo nutartis šioje byloje buvo įstatymų viršenybės principų Malaizijoje išbandymas. Ji buvo paskelbta praėjus apie penkiems mėnesiams po skandalų sukrėstos Najibo Razako partijos sugrįžimo į valdžią, tapus naujos koalicijos partnere. Apžvalgininkai baiminosi, kad tai gali paveikti bylos baigtį.

Praėjus apie 16 mėnesių nuo proceso pradžios Kvala Lumpūro Aukštasis Teismas paskelbė sprendimą pirmojoje Najibui Razakui iškeltoje byloje, daugiausiai susijusioje su 42 mln. ringitų (8,41 mln. eurų) pervedimu iš buvusio 1MDB padalinio „SRC International“ į ekspremjero sąskaitas.

Najibas Razakas griežtai neigė kuo nors nusikaltęs.

Vis tik teisėjas Mohamadas Nazlanas Mohamadas Ghazali atmetė visus gynybos pateiktus argumentus ir pripažino buvusį premjerą kaltu pagal visus septynis šioje byloje iškeltus kaltinimus.

„Apsvarstęs visus įrodymus, pateiktus šiame teisme, darau išvadą, kad kaltintojai sėkmingai įrodė savo teiginius“, – teisėjas sakė teismui.

Piktnaudžiavimas valdžia


Vienas kaltinimas buvo susijęs su piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, trys – dėl pažeisto pasitikėjimo ir dar trys – dėl pinigų plovimo.

67 metų buvęs lyderis tikriausiai pateiks apeliaciją ir nebus iškart pasiųstas į kalėjimą. Jeigu teismo sprendimas bus patvirtintas, Najibui Razakui taip pat bus keleriems metams uždrausta dirbti politiniame poste.

Najibas Razakas tvirtino nieko nežinojęs apie lėšų pervedimus.

Advokatai vaizdavo savo klientą tapus auka ir stengėsi visą kaltę suversti šio skandalo svarbiam veikėjui finansininkui Low Taek Jho, kuriam taip pat yra iškelti kaltinimai Jungtinėse Valstijose.

Low Taek Jho, kurio buvimo vieta nėra žinoma, tvirtina esąs nekaltas.

Prokurorai savo ruožtu argumentavo, kad Najibas Razakas kontroliavo 1MDB padalinį „SRC International“.

Najibo Razako partija šių metų kovą grįžo į valdžią kaip koalicijos narė, žlugus premjero Mahathiro Mohamado administracijai, siekusiai reformų.

Nuo tada su 1MDB susiję kaltinimai netikėtai buvo panaikinti buvusio lyderio posūniui Rizai Azizui, Holivudo filmo „Volstrito vilkas“ (The Wolf of Wall Street) prodiuseriui, kai šis sutiko grąžinti į Malaiziją savo turtą.

Prokurorai taip pat panaikino dešimtis kaltinimų Najibo Razako sąjungininkui Musai Amanui, buvusiam Sabos valstijos lyderiui.

Pinigų sumos, susijusios su Najibo Razako pirmąja byla, yra gana mažos su antra, reikšmingesne byla, susijusia su kaltinimais dėl daugiau kaip 500 mln. JAV dolerių (425 mln. eurų) neteisėto įgijimo.

Malaizija iškėlė kaltinimus „Goldman Sachs“ ir kai kuriems dabartiniams bei buvusiems šio banko darbuotojams, tvirtindama, kad didelės pinigų sumos buvo pavogtos, kai bankas tvarkė 1MDB valdomus vertybinius popierius.

Abi šalys praeitą savaitę sudarė taikos sutartį, pagal kurią mainais į kaltinimų panaikinimą bus sumokėta 3,9 mlrd. dolerių (3,32 mlrd. eurų) kompensacija.