Belgijoje gerokai padaugėjus naujų infekcijos atvejų, vyriausybė įspėjo, kad šalyje gali būti įvestas antras „visuotinis karantinas“. Ispanijos Katalonijos regione taip pat planuojama grąžinti karantino apribojimus, jeigu protrūkiai nebus suvaldyti per 10 dienų.

Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras paragino gyventojus būti budresnius, smarkiai padaugėjus naujų COVID-19 atvejų tarp jaunų žmonių, o Vokietijos visuomenės sveikatos patariamoji įstaiga pareiškė esanti „smarkiai susirūpinusi“ dėl šalyje pastarąsias keletą savaičių daugėjančių susirgimo atvejų.

Pirmadienį Katalonijos, vieno labiausiai naujų protrūkių paveiktų Ispanijos regionų, prezidentas sakė, kad padėtis yra panaši į buvusią prieš paskelbiant visuotinį karantiną kovo mėnesį.

„Laukia 10 svarbiausių vasaros dienų. Jos parodys, ar sugebėsime susidoroti su problema solidariai veikdami išvien ir bendradarbiaudami, – aiškino Quimas Torra. – Bet tai yra lemiamas momentas. Jeigu mums nepavyks, turėsime grįžti prie apribojimų.“

Ispanija, per pandemiją jau praradusi per 28 tūkst. gyvybių ir patyrusi didžiulių ekonominių nuostolių, patyrė dar vieną smūgį, kai turizmo milžinė TUI atšaukė visus britų kelionių užsakymus į žemyninę Ispaniją nuo pirmadienio iki rugpjūčio 9 dienos.

Šis žingsnis buvo žengtas reaguojant į šeštadienį vėlai vakare Londono paskelbtą sprendimą iš Ispanijos grįžtantiems keliautojams taikyti dviejų savaičių karantiną.

„Atšaukimų jau esama ir prognozuojama, kad jų tik daugės“, – sakė Ispanijos viešbučių asociacijos generalinis sekretorius Emilio Gallego.

„Niekas nevyks čia savaitę paatostogauti, kad sugrįžus į namus 14 dienų praleistų užsidarę“, – sakė jis.

Airijos oro bendrovė „Ryanair“ pirmadienį pranešė, kad pirmąjį šių finansinių metų ketvirtį patyrė didžiulių nuostolių, kai dėl koronaviruso pandemijos buvo priversta beveik keturiems mėnesiams nutupdyti savo lėktuvus.

„Praėjęs ketvirtis buvo pats sudėtingiausias per 35 metų „Ryanair“ istoriją“, – savo pareiškime nurodė oro vežėja.

Praėjusią savaitę Ispanijos sveikatos priežiūros institucijos pripažino, jog šalyje galbūt jau prasidėjo antroji koronaviruso banga. Griežtas trijų mėnesių trukmės karantinas buvo atšauktas birželio pabaigoje.

Katalonijos valdžia dviem savaitėms uždarė visus naktinius klubus, o Barselonoje ir Leridoje bei šių miestų rajonuose esančiuose baruose įvedė komendanto valandą, kuri įsigalioja nuo vidurnakčio. Abiejuose miestuose pranešama apie išaugusį naujų COVID-19 atvejų skaičių. Valdžia taip pat patarė Barselonos gyventojams likti namuose, tačiau šio patarimo niekas nepaiso – žmonės plūsta į paplūdimius.

Uždarius pasilinksminimo vietas ir įvedus komendanto valandą, kai kurie jauni žmonės gatvėse pradėjo rengti išgertuvių vakarėlius, arba „botellones“.

Q. Torra pareikalavo nutraukti tokį elgesį: „Šiandien išgertuvės gatvėje yra ne vakarėlis, o solidarumo stoka.“

Panašiai kalbėjo ir Prancūzijos sveikatos apsaugos ministras, kuris paragino jaunuolius būti budrius ir paisyti koronaviruso saugos reikalavimų, įskaitant atstumo nuo kitų žmonių laikymąsi, rankų plovimą ir apsauginių kaukių dėvėjimą.

„Kai masiškai tiriame žmones, matome labai daug jaunų pacientų, daugiau nei ankstesnės bangos metu“, – savaitgalį sakė Olivier Veranas.

Prancūzijos gydytojų profesinės sąjungos prezidentas Jerome’as Marty nurodė, kad vasaros atostogos bus lemiamas koronaviruso krizės momentas.

„Ateinančias tris savaites rizika yra didžiulė, nes įžengiame į pavojingą laikotarpį, – radijui „Europe 1“ sakėj jis. – Tai laikotarpis, kai populiacijos koncentracija ir judėjimas yra didžiausi. Esama teritorijų, kuriose paprastai gyvena 10 tūkst. žmonių, bet vasarą jų padaugėja iki 60 tūkst. ar 80 tūkst. Atitinkamai gali padaugėti ir į ligonines guldomų pacientų.“

Belgijoje fiksuojamas „nerimą keliantis“ spartus COVID-19 atvejų skaičiaus didėjimas, perspėjo sveikatos apsaugos pareigūnai. Beveik pusė naujų COVID-19 atvejų Belgijoje užregistruota Antverpeno uostamiesčio regione.

Per pastarąją savaitę Belgijoje užfiksuoti 1 952 nauji COVID-19 atvejai, tai yra 70 proc. daugiau ligos atvejų nei ankstesnę savaitę, pirmadienį pranešė pareigūnai, šalies Nacionalinio saugumo komitetui surengus posėdį.

„Spartus atvejų skaičiaus augimas kelia nerimą“, – žurnalistams sakė infekcinių ligų profesorė ir Belgijos federalinės kovos su COVID-19 grupės atstovė Frederique Jacobs.

Jos teigimu, padėtis itin rimta Antverpeno provincijoje šiaurinėje Belgijoje, kur praeitą savaitę užregistruota net 47 proc. visų šalies COVID-19 atvejų.

Antverpene jau imtasi specialių priemonių suvaldyti koronaviruso plitimą.

Vis dėlto, perspėjo F. Jacobs, „užsikrėtimo atvejų skaičius taip pat smarkiai auga ir visoje šalyje“.

Praeitą savaitę kasdien COVID-19 užsikrėtė vidutiniškai 279 žmonės. Palyginimui, ankstesnę savaitę šis skaičius siekė 163.

„Dauguma atvejų fiksuojama aktyvios populiacijos tarpe, tai yra 20–59 metų amžiaus grupėje“, – sakė F. Jacobs.

Nuo pandemijos pradžios Belgijoje užregistruoti 66 026 COVID-19 atvejai ir 9 821 mirtis nuo šios ligos. Belgija yra šalis, kurioje užsikrėtimų ir mirčių skaičius, tenkantis vienam gyventojui, yra vienas didžiausių Europoje.

Praėjusią savaitę Belgijoje mirė COVID-19 susirgusi trejų metų mergaitė, kuri turėjo ir kitų sveikatos problemų.

Šeštadienį Belgijoje įsigaliojo griežtesni reikalavimai dėvėti kaukes viešumoje. Dabar kaukes privaloma dėvėti turguose, viešbučiuose ir sausakimšose parduotuvių gatvėse.

Belgijos premjerė Sophie Wilmes pirmadienį paskelbė naujas kovos su koronavirusu priemones, šaliai susidūrus su „nerimą keliančiu“ naujų COVID-19 atvejų skaičiaus augimu.

Nuo trečiadienio belgai galės vienu metu susitikti tik su 5 žmonėmis už jų šeimos ribų, taigi, vadinamasis „socialinis burbulas“ mažinamas nuo 15 iki 5.

Vyriausybė taip pat „primygtinai rekomenduoja“ gyventojams dirbti iš namų.

Vokietija irgi nerimauja dėl antrosios koronaviruso bangos. Vieni ekspertai tvirtina, kad šalis yra ant jos slenksčio, kiti sako, jog antroji banga jau prasidėjo, taip pat yra kalbančių apie „ilgalaikę bangą“, kuri nesibaigs, kol bus sukurta vakcina.

Protrūkiai miesto vietovėse, tarp poilsiautojų bei skerdyklų ir derlių nuimančių darbuotojų parodė, kaip greitai virusas gali paūmėti ir priversti svarstyti būtinybę vėl izoliuoti ištisus regionus.

Vokietijos politikas Michaelis Kretschmeris, šalies rytuose esančios Saksonijos žemės premjeras, rėmėsi augančiais infekcijos atvejų skaičiais ir naujais koronaviruso židiniais ir pareiškė, kad Vokietijoje prasidėjo antroji koronaviruso banga.

„Antroji koronaviruso banga jau čia“, – šeštadienį laikraščiui „Rheinische Post“ sakė Angelos Merkel Krikščionių demokratų partijai priklausantis M. Kretschmeris.

„Ji vyksta kiekvieną dieną. Kasdien užfiksuojame naujų infekcijos židinių, galiausiai skaičiai gali pasidaryti labai dideli“, – kalbėjo politikas.

Vokietijoje per parą nustatomų naujų koronaviruso atvejų skaičius penktadienį ir šeštadienį išaugo iki 800, tačiau sekmadienį sumažėjo iki 300, skelbia telegraph.co.uk.

Dėl uždelsto informacijos perdavimo savaitgaliais pateikiami skaičiai paprastai būna mažesni, nei pranešami darbo dienomis. Reprodukcijos rodiklis, svarbiausias viruso plitimo tarp gyventojų matas, šeštadienį išaugo iki 1,08, nors ketvirtadienį dar buvo mažesnis už vienetą (0,93).

Sveikatos priežiūros institucijos teigė, kad nauji atvejai yra susiję su šventėmis ir susibūrimais, kuriuose dalyvauja daug žmonių, bei grįžtančiais keliautojais.

Vokietijoje dėl koronaviruso bus privaloma tvarka tiriami keliautojai, grįžtantys iš šešių rizikos zonų, pirmadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

„Privalome užkirsti kelią grįžtantiems keliautojams nepastebimai užkrėsti kitus ir taip sukelti naujas užsikrėtimų grandines“, – per tviterį parašė ministras.

Vokietijoje praėjusią parą patvirtinta beveik dvigubai daugiau naujų koronaviruso atvejų nei para anksčiau.

Antradienį paskelbtais Roberto Kocho instituto (PKI) duomenimis, per praėjusią parą šalyje nustatyti 633 nauji koronaviruso infekcijos (COVID-19) atvejai ir keturi nauji mirties atvejai. Palyginimui, pirmadienį Vokietija pranešė apie 340 naujų per parą patvirtintų infekcijos atvejų.

RKI teigimu, spartus COVID-19 atvejų augimas Vokietijoje kelia didelį nerimą. Institutas paragino gyventojus dėvėti veido kaukes ir laikytis atstumo nuo kitų žmonių.

Vokietijoje, kurioje pirmasis koronaviruso atvejis buvo patvirtintas sausio 27-ąją, iki šios dienos koronavirusas diagnozuotas iš viso 206 242 žmonėms, mirė 9 122.